Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı, “patates güvesi” gerekçesiyle patateslerin Türkiye Mersin Gümrüğü’nden geri gönderilmesinin sebebinin; “sağlığa sakıncasından değil, söz konusu zararlının ülkeye girişine engel olmak” olduğu kaydetti.

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı, “patates güvesi” nedeniyle Mersin Gümrüğü’nden dönen patatesler konusunda açıklama yaptı.

Tarım Bakanlığı, halk arasında “lida” olarak da bilinen patates güvesinin bir patates zararlısı olduğunu ve insan sağlığı açısından herhangi bir zararı bulunmadığı vurgulandı.

KKTC’nin sıcak bir iklime sahip olması nedeniyle patatesin kurtlanmasına neden olan bir zararlı olan patates güvesi bulunan ürünlerin, Türkiye tarafından geri gönderilmesinin nedeninin, sağlığa sakıncası değil, söz konusu zararlının ülkeye girişine engel olmak olduğunu ifade eden bakanlık, şunları kaydetti:

“Türkiye Karantina Yasası’na göre, sıfır tolerans olan patates güvesinin yumurtasının dahi patates veya toprağında saptanması halinde Türkiye’ye girişi mümkün değildir ve bu yasa gereği bir tedbirdir.”

Bakanlık, Mersin’den geri dönen patateslerin piyasada tüketilmesi açısından da bir sakınca olmadığını kaydetti.