Güvenlik Zirvesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplandı. Toplantının gündeminde, terörle mücadele konusunda yürütülen operasyonlar ve mülteciler konusu olacak.

Güvenlik Zirvesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşkünde toplandı. Toplantının gündeminde, terörle mücadele konusunda yürütülen operasyonlar başlıca konu olacak. Seçimlerden sonra Irak'ın kuzeyine yönelik ilk hava operasyonu gerçekleşmiş, Hakkari ile Irak'ın kuzeyindeki Metina, Zap, Avaşin-Basyan, Hakurk, Gara ve Kandil bölgelerinde teröristlerce kullanıldığı tespit edilen barınak, toprak altı sığınak ve silah mevzileri hava harekatı ile imha edilmişti. Başbakan Davutoğlu'nun seçim sonrası yaptığı açıklamada, terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların süreceği ifadeleri yer almıştı. Bu kapsamda, güvenlik zirvesinde terörle mücadele konusunun detaylı bir şekilde ele alınması bekleniyor. Davutoğlu, güvenlik toplantısına katılacak olan isimlerle bu konuyu ele alacak. Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığı biliniyor.

G-20 ZİRVESİ

Suriyeli mülteciler konusu masada olacak. Kasım ayında Antalya'da yapılacak G-20 zirvesine dünyanın önde gelen liderleri katılım gerçekleştirecek. G-20 toplantısına katılacak isimlerle Davutoğlu'nun mülteciler konusunu ele alacağı biliniyor. 1 Kasım seçimlerinden sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun tebrik için arayan liderlerin, mülteciler konusunu da görüştüğü biliniyor. Mülteci konusu, Türkiye'nin önem verdiği başlıca konulardan biri. Son dönemde Avrupa'nın da mülteciler için yapılabilecekler noktasında Türkiye ile işbirliği konusunda temaslarda bulunduğu biliniyor. Avrupa'dan gelecek yardımlar bu noktada önem taşıyor. Güvenlik toplantısında, Türkiye'de yaklaşık sayısı 2 milyon olan mültecilerin durumunun kapsamlı bir şekilde masaya yatırılması bekleniyor."

SİNİRLİOĞLU, KUZEY IRAK'TA TEMASLARDA BULUNUYOR

Öte yandan, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyi ile temasları sürüyor. Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, 1 Kasım seçimlerinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Mesud Barzani'nin başkanlık süresinin dolması nedeniyle siyasi kriz yaşanan Irak'ın kuzeyine yaptı. Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında gerçekleştirilen güvenlik toplantısına katılan isimler arasında yer alan Sinirlioğlu, buradaki temasları dolayısıyla toplantıya katılamadı. Sinirlioğlu'nun Erbil'e giderek, Iraklı Kürt liderlerle temaslarda bulunması bekleniyor. Tüm bu temaslarda, Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ekonomik ve siyasal ilişkiler ele alınacak. Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik ilk hava operasyonunu seçimden sonra yaptığı biliniyor. Bu konunun da Sinirlioğlu ve Kuzey Iraklı yetkililer tarafından ele alınması bekleniyor.