Melin Dobran

Güzelyurt’taki barınakta bulunan hayvanların ölüme terk edildiğini ve Güzelyurt Belediyesi’nin Hayvan Refahı Yasası’nı çiğnediğini iddia eden Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı, Güzelyurt Hayvan Hakları İnisiyatifi ve bir grup hayvan sever, dün Güzelyurt Polis Müdürlüğü önünde konuyla ilgili olarak basına açıklama yaptı. Güzelyurt Hayvan Hakları İnisiyatifi adı altında basına açıklama yapan Reşat Kansoy, yasaları uygulamaktan aciz bir belediye istemediklerini ve Güzelyurt Belediyesi’ni kınadıklarını söyledi. 

Aktivistler, konuyla ilgili olarak Güzelyurt Polis Müdürlüğü Adli Şube’sine suç duyurusunda bulundu. Vatandaşlar, Güzelyurt Belediye başkanının “Köpekleri çok seviyorsanız alın siz bakın” dediği iddiasında bulundu. 

“Bir anne ve 12 yavru nerede?”

Kansoy, 23 Temmuz’da bir anne ve 12 sahipsiz yavru köpeğin, Güzelyurt Belediyesi’ne yapılan istek üzerine belediyenin yetkili personelleri tarafından rehabilite edilmek maksadıyla alındığını söyledi. Ardından belediye himayesinde bulunan 12 yavrunun çok kısa süre içinde ortadan kaybolduğunun anlaşıldığını belirten

Kansoy, sahipsiz yavruların akıbeti ile ilgili sözlü ve yazılı olarak belediyeye yapılan başvuruların umursamazca yanıtsız bırakıldığını ifade etti. 

Kansoy, “Belediye yetkililerinin konuyla ilgili kesin bilgi vermekten kaçınması, 12 tane yavru köpeğin Güzelyurt Belediyesi tarafından itlaf edildiği şüphesini artırmıştır. 1 Ocak 2014’te yürürlüğe giren Hayvan Hakları ve Refahı Yasası, bir kez daha devletin kurumu olan Güzelyurt Belediyesi tarafından sorumsuzca ihlal edilmiştir. Belediyenin bundan sonraki tutumunun takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

“Belediye sağlıklı bilgi vermiyor”

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Umut Sayılı, Güzelyurt Belediyesi’nin bu yasayı bile bile çiğnediğini ifade ederek, hiçbir belediyenin Hayvan Refahı Yasası’na uymadığını iddia etti. Sayılı şöyle konuştu, “Yürürlükteki Fasıl 52 Köpekler Yasası’na göre belediyeler sınırları dâhilinde yaşayan köpeklerin ruhsatlandırılıp kaydını tutmak zorundadır. Güzelyurt Belediyesi’nin bu yasa kurallarına yıllardan beridir uymadığı bilinmektedir. Hayvan Refahı Yasası’nın 13. Maddesine göre belediyeler yetki sınırlarındaki bölgelerde, evcil ve/veya evcilleştirilmiş vahşi etobur hayvanların başıboş dolaşmasını önlemek için tedbirler almak zorundadır. Oysa Güzelyurt Belediyesi’nin başıboş köpekler için kullandığı barınağın koşulları ilgili yasaya tamamen aykırıdır. Sadece belediyeye gelen şikâyetler doğrultusunda, sokaklardan topladığı köpekleri uyuttuğu, başka bölgelere salıverdiği veya sahiplendirdiği konusunda halka hiçbir şekilde sağlıklı bilgi vermediği, şeffaflıkla ve yasaların gerektirdiği şekilde uygulamaları olmadığı herkesçe bir kez daha görülmüştür.”