Güzelyurt- Lefke Dayanışma Platformu, “Sağlığımız Daha İyi Olsun” sloganıyla bugün Güzelyurt’ta ve Lefke’de eylem düzenledi.

Güzelyurt- Lefke Dayanışma Platformu, Güzelyurt İlçesi’ndeki “kamu sağlık hizmetlerindeki eksikliklere dikkat çekmek ve toplumun anayasal ve evrensel hakkı olan temel sağlık hizmetleri konusunda bilgilendirme” amacıyla eylem gerçekleştirdi.

“Sağlığımız Daha İyi Olsun” sloganıyla gerçekleştirilen eylem, sabah 09.00’da Güzelyurt Kapalı Çarşı Meydanı’nda başladı.

Burada eylemin basın bildirisini okuyan KAYDER Yönetim Kurulu Üyesi Emine Kıral Sevim, ilçe kamu sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için mücadele ettiklerini belirterek, bölge halkının temel sağlık hizmetlerinden etkin, nitelikli ve çağdaş şekilde faydalanabilmesi için oluşturulan platformla Güzelyurt ve Lefke halkının tek yürek olduğunu söyledi.

Sevim, ayrıca, platformun, Güzelyurt İlçesi’nin ihtiyaç duyduğu doktor ve diğer personelin artırılması, Cengiz Topel Hastanesi’nin fiziki yapısının yenilenmesi, Güzelyurt Sağlık Ocağı’nın nitelikli poliklinik hizmeti verecek düzeye getirilmesi ve eksik ekipmanların makul sürede yenilenip ambulans hizmetlerinin artırılması gibi taleplerini de açıkladı.

Eylemde daha sonra söz alan GÜKAD Başkanı Reşat Kansoy, Güzelyurt- Lefke Dayanışma Platformu’nun Güzelyurt’ta yapılacak yeni bir hastaneye karşı olduğunun ilan edilmeye çalışılmasının doğru olmadığına işaret ederek, taleplerinin Güzelyurt ve Lefke halkının kamu sağlık hizmetlerinden etkin şekilde yararlanması ve bölgedeki sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi olduğuna dikkati çekti.

“EYLEMİ PROTESTO EYLEMİ”

Öte yandan, sözkonusu eylem, Güzelyurt Sivil Toplum Platformu’nun  “Güzelyurt’a Hastane Hemen Şimdi” sloganıyla düzenlediği eylemle protesto edildi.

Güzelyurt kaymakamlığının gerginlik yaşanmaması için izin vermemesine rağmen ellerindeki pankartlarla Güzelyurt Kapalı Çarşı Meydanı’na gelen Güzelyurt Sivil Toplum Platformu üyeleri, Güzelyurt Polis Müdürlüğü’nün geniş güvenlik önlemleri çerçevesinde diğer eylemi protesto etti.

Burada basına açıklamada bulunan Güzelyurt Sivil Toplum Platformu Sözcüsü Şinasi Özdeş, yıllardır Güzelyurt’ a tam teşekküllü bir hastane yapılması için mücadele ettiklerini ve bu mücadeleyi sürdüreceklerini kaydederek, “Güzelyurt’ a koşulsuz bir hastane” taleplerini yineledi.

CENGİZ TOPEL HASTANESİ KAVŞAĞINDA EYLEM

Bu arada, Güzelyurt- Lefke Dayanışma Platformu’nun  “Sağlığımız Daha İyi Olsun” sloganıyla gerçekleştirilen eylem Cengiz Topel Hastanesi Kavşağı’nda  devam etti.

Buradaki eylemde, sırasıyla; Lefke Bölgesi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörü Teoman Oktay, Lefke Vakfı Başkanı Vehit Nekibzade, Denizli- Gemikonağı Kalkındırma Derneği Başkanı Türkay Fotalı, bölgedeki tüm muhtarlar adına Gemikonağı Muhtarı Ahmet Ced, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ve TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit birer konuşma yaptı.

Konuşmacılar, Güzelyurt ve Lefke bölgesinin yıllardır sağlık yönünden ihmal edildiğine dikkati çekerek, Cengiz Topel Hastanesi’nin 2.’nci basamak hekimlik hizmeti verebilecek seviyeye getirilmesini talep ettiler. Konuşmacılar, Lefke ve köylerinin nüfusunun 10 bine yakın üniversite öğrencisiyle 30 bine yaklaştığına işaret etti.

CEMAL ÖZYİĞİT: “İKİ BÖLGE HALKININ KARŞI KARŞIYA GETİRİLMESİNE FIRSAT VERİLMEMELİ”

Özyiğit konuşmasında, halkın malı olan kurumların gerek batırılarak özelleştirilmesi, gerekse de işlevsizleştirilerek kapatılmasına yönelik bazı çalışmalar olduğunu, buna kesinlikle karşı olduklarını söyledi.

Özyiğit, Yeşilırmak’tan Dipkarpaz’a kadar her bireyin eksiksiz sağlık hizmeti alma hakkı olduğunu, bunun da sosyal devletin bir görevi olduğunu vurguladı.

TDP Genel Başkanı, bu nedenle Cengiz Topel Hastanesi'nin her anlamda güçlendirilerek eksiksiz sağlık hizmeti verir duruma getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Yapılan eylemin haklılığına dikkat çeken Özyiğit, iki bölge halkının karşı karşıya getirilmesine fırsat verilmemesi gerektiğini, bu açıdan bugünkü eylemde Lefke'nin yanısıra, Güzelyurt'tan da sivil toplum örgütlerinin yer almasının çok anlamlı olduğunu söyledi.

Özyiğit, TDP olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu haklı mücadeleye destek vereceklerini söyledi.

AZİZ KAYA

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ise konuşmasında, bölge halkının mücadelesinin doğru yansıtılmasını isteyerek, taleplerinin Cengiz Topel Hastanesi’nin 60 yıl önce olduğu gibi bölgelerine yeterli sağlık hizmeti verebilecek duruma getirilmesi olduğunu vurguladı.

Aynı şekilde Lefke Sağlık Ocağı ve Güzelyurt Sağlık Merkezi’nin geliştirilmesini, iyi bir duruma getirilmesini istediklerini vurgulayan Kaya, insanların en temel haklardan biri olan sağlık hakkını talep ettiğini kaydetti.

Varolan rakamlarla hastane yapılamayacağını ifade eden Kaya, Sivil Savunma Fonu’ndaki 14 milyon TL’nin eriyerek 8 milyon TL’ye üştüğünü bu rakamlarla Güzelyurt’a yapılması planlanan hastanenin ancak temelinin döküleceğini ve daha sonra atıl durumda bırakılacağını söyledi.

Kaya, bir hastane için bu paranın 10 katına ihtiyaç duyulacağını ancak, söz konusu rakamın Cengiz Topel hastanesi Güzelyurt Sağlık Merkezi ve Lefke Sağlık Ocağı’na aktarılması halinde eksikliklerin tamamlanacağını ve yeterli personelle bölgedeki sağlık sisteminin iyi bir yere geleceğini vurguladı.

Lefke ve Bölgesi Sivil toplum Örgütleri Koordinatörü Teoman Oktay konuşmasına, “Yöneticiler yine bizi, hem de böyle sıcak bir günde yollara düşürdüler, sokağa döktüler” diye başladı.

Oktay, ülkede Yeşilırmak’tan, Dipkarpaz’a kadar bütün bölgelerinde zaten sorun olan ve halkın yeterli hizmet almadığı sağlık sisteminden bölgelerinin de çok daha fazla etkilendiğinin belirterek şöyle devam etti:

“Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet hastanesi tel tel dökülmekte, yeni yapılan Onkoloji hastanesine lağım sularından girelememekte, ama sayın Sağlık Bakanı memlekette sağlık sisteminde devrim yapacağından bahsetmekte. Bölgemizdeki sağlık kurumlarına baktığımız da, Yeşilırmak Sağlık Ocağı’nda, Lefke Sağlık Merkezi’nde, Güzelyurt Sağlık Merkezi’nde ve Cengiz Topel Hastanesi’nde hizmet veren kadrolu doktor sayısı beşi geçmez. Halbuki tüm bu merkezlerde yaklaşık otuz doktorun görev yapması gerekir. Cengiz Topel Hastanesi’ne açılan doktor kadrosu münhallerine, alınan doktorlar maalesef görev yeri olan Cengiz Topel Hastanesi’ne değil de , diğer hastanelere gönderilmektedirler.”

Oktay, Güzelyurt – Lefke bölge halkının acilen hakkı olan yeterli sağlık hizmetini eksiksiz almayı talep ettiğini, Lefke halkının bu haklı talebinin daha fazla geciktirilemeyeceğini, ertelenemeyeceğini, halkın bu talebini somutlaştırmak için, sivil toplum örgütleri olarak açtıkları imza kampanyasında 5500 imza topladıklarını kaydetti.

Oktay şunları kaydetti: “Bayramdan sonra Lefkoşa’da yapacağımız eylemde bu 5 bin 500 imzayı çok iyi görebilmesi için Sağlık Bakanı’nın kapısına çakacağız. Cengiz Topel Hastanesi 2. Basamak Hekimlik hizmeti verecek statüye sahiptir. Bunu yerine getirebilmesi için gerekli doktor sayısı derhal tamamlanmalı, eksik tıbbi araç gereç alınmalı. Güzelyurt Sağlık Merkezi 24 saat hizmet verecek şekilde mevcut 40 yatak sayısı ile iyileştirilmeli ve Lefke Sağlık Merkezi’nin sorunları çözülmeli.”

“BİZİ GÜZELYURT HALKIYLA BİRBİRİMİZE DÜŞÜRMEYE VE SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNÜ ERTELEMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Oktay, “Bizi, Güzelyurt halkıyla birbirine düşürmeye ve sorunların çözümünü ertelemeye çalışmaktadırlar. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz. Tam aksine, bölgemizde etkin, çağdaş ve yeterli sağlık hizmeti alana kadar birlikte mücadele edeceğiz” dedi.

Lefke Vakfı Başkanı Vehit Nekipzade, Cengiz Topel Hastanesi konusunda duygusallıkla suçlandıklarını belirterek “Evet duygusalız” dedi. Nekipzade ise konuşmasında Cengiz Topel Hastanesi’nin 1928 yılından bu yana başta Lefke ve yöresine daha sonra ülke geneline hizmet verdiğini anımsattı.

Nekipzade şöyle dedi: “1980'li yılların başından beri Cengiz Topel Hastanesi’nin küçültülüp poliklinik seviyesine düşürülmesi ve hastanemizin taşınması çalışmaları sürdürülmekte biz Lefkeliler de hastanemize hep sahip çıkmaktayız.

Lefke yöresi 13000’e yakın yurttaşı 1000 üzerinde yabancı uyruklu ve yeni ders yılında 9200 üniversite öğrencisi ile 23000’in üzerinde insan barındıran bir yöredir. Bizlerin kendi insanımıza olduğu kadar 40'ın üzerinde değişik ülkeden gelen 9000’i aşkın LAÜ öğrencisine de sağlık hizmeti verme mükellefiyetimiz vardır.

Bizler bu hastanede doğduk, hasta olduğumuz zaman bu hastanede şifa bulduk. Takdiri ilahinin geldiği zaman da bu hastane de takdiri ilahiye kavuştuk. Biz bu hastanemize işlevsel olduğu kadar duygusal da bakıyoruz. Yöreye başka bir hastane inşası demek Cengiz Topel Hastanesi’nin poliklinik seviyesine düşürüleceği demektir. 1980 yılından beridir süren mücadelemiz hastanemizi kapattırma uğraşını hep boşa çıkarmıştır. Yine de öyle olacaktır. Yapılması gereken Cengiz Topel Hastanesi'nin 2. basamak hekimlik hizmeti veren düzeye çıkarılması, Güzelyurt ve Lefke Sağlık Merkezlerinin de güçlendirilmesidir.”

Muhtarlar adına konuşan Ahmet Ced ise, yetkilileri, bölge için vazgeçilmez öneme sahip Cengiz Topel Hastanesi’ne sahip çıkmaya davet ederek, düzgün bir sağlık sisteminin tüm vatandaşın hakkı olduğunu söyledi.

Fotalı da, Lefke ve Güzelyurt halkının birbirine düşürülmeye çalışıldığını belirterek, bu konuda eleştirilerde bulundu. Fotalı, Cengiz Topel Hastanesi’nin bölge halkı için önemini vurguladığı konuşmasında, yekilileri hastane koşullarının hak ettiği yere getirilmesi için göreve çağırdı.