Raif Doğru

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rumlara verilmemesini istediği Güzelyurt’a son 5 yılda Türkiye tarafından 14 milyon liralık yatırım yapıldı.

Tarihi, kültürel ve doğal açıdan son derece zengin bir potansiyeli bulunan Güzelyurt bölgesinin yatırım ihtiyaçlarının karşılanmasını amaçlayan tüm projeleri destekleyen Türkiye’nin, Ekonomik Protokolün imzalanması sonrasında bu desteği sürdüreceği öğrenildi. 

Türkiye’nin mali yardımlarıyla Güzelyurt’un altyapı sorunlarına kalıcı çözümler sağlanırken, geçmişin zengin kültür birikimini yansıtan tarihi binalar restore edilerek halkın ortak kullanımına sunulacak hale getirildi.

İşte son 5 yılda yapılanlar:

Bostancı Asfaltlama Projesi:

Bu proje için 2 milyon 250 bin TL harcanarak 13 km uzunluğundaki Bostancı köy içi yolları asfaltlandı, yaya güvenliği için kaldırım yapıldı ve altyapısı eksik sokakların yağmur suyu drenaj hatları tamamlandı.

Güzelyurt Asfaltlama Projesi:

Bu proje kapsamındabir milyon 170 bin TL harcama yapılarak, 9,2 km’lik köy içi yolu asfalt kaplama yapıldı. Projelendirilmiş bir milyon 800 bin TL ödeneğin hazır olduğu ve köy içi kaldırım ve yağmur suyu drenaj işlerinin yapımına devam edildiği belirtiliyor.

Açık Pazar Projesi:

Bu proje için 800 bin TL harcama yapılarak, pazar alanının tüm altyapı ihtiyaçları tamamlandı. Projenin II. Etabı için bir milyon TL daha ödenek ayrılmış olup satış alanlarına örtü sistem kurulması ve alana ulaşım için eski köprünün yenilenmesi projelendirildi. Proje ile bölge halkına sadece Pazar günleri değil diğer günlerde de hizmet verebilen, elektrik altyapısı sayesinde akşam saatlerinde de kullanılabilecek, hem üretici/satıcılara hem de alıcılara modern alışveriş alanı sağlanması hedefleniyor. 

Narenciye Sevk Merkezi Projesi: 

Güzelyurt’un altın ürünü narenciyenin sevk merkezi için hazırlanan proje kapsamında 400 bin TL finansman desteği sağlanarak proje tamamlandı. 

Sektörün ihtiyacına cevap verebilmek amacıyla başlanan proje kapsamında belediye hizmetleri ve ihraç ürünlerin gümrük işlemlerinin tek merkezden yapılabilmesi için dört adet ofisi barındıran tartı merkezi terminal binası yapıldı, 4500 m2’lik araç park yeri asfaltlanarak çevre düzenlemesi tamamlandı. 

Osmanlı Hanı Restorasyon Projesi:

Bu proje için 200 binTL finansman desteği sağlandı. Proje kapsamında Osmanlı döneminden kalma kaderine terk edilmiş bina aslına uygun olarak restore edildi ve çevre düzenlemesi tamamlanarak “Kültür Evi” adıyla bölge halkına ve turistlere hizmet vermeye başladı. 

Tarihi Sibyan Mektebi Onarım Projesi:

Bunun için 200 bin TL ödenek ayrılmış olup proje yapımına devam ediliyor. Eski Türk Okulu olarak da bilinen binanın onarım projesi kapsamında yapılacak yenileme çalışmaları sonunda aslına uygun olarak tamir edilen bina, kütüphane ve kitap-cafe olarak bölge halkına ve üniversite öğrencilerine hizmet verecek, Güzelyurt yeni bir yaşam alanına daha kavuşacak.