Duygu Alan

Güzelyurt’ta 2009 yılında hareketlenmeye başlayan inşaat sektörü, 2010 yılında hız kazandı. Kalkanlı’da eğitim faaliyeti gösteren Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu, bölgedeki ekonomik ve sosyal yapıyı doğrudan etkiledi, Güzelyurt’ta özellikle son 7 yılda özel yurt sayısı çoğaldı, arazi sahipleri, konut inşa ederek öğrencilere kiraladı.

Güzelyurt’ta üniversiteli öğrenci nüfusunun artması ile iş yeri sayısı da arttı. Üniversiteye en yakın yerleşim birimi olan Kalkanlı başta olmak üzere Güzelyurt’ta birçok yeni restoran, kafeterya, market, bar ve benzeri iş yeri açıldı.

En fazla konut inşaatı izni verildi

Güzelyurt Belediyesi’nin verilerine göre, belediyenin sınırları içerisinde Ocak 2009-Mart 2017 tarihleri arasında (devletin yapmış olduğu inşaatlar hariç) toplam 916 inşaat ruhsatlandırıldı.

İstatistiklere göre, Güzelyurt Belediyesi, Ocak 2009-Mart 2017 tarihleri arasında 774 konut, 65 işyeri yapımı için inşaat ruhsatı verirken tadilat ve ilave için 29 inşaat ruhsatı verdi.

Güzelyurt Belediyesi’nden 2011 yılında 1 adet otel yapımı için inşaat ruhsatı alındı.

Süt dağıtım ünitesi, ağıl, zeytinyağı fabrikası, garaj, yurt, laboratuar, müze, ofis, arıtma tesisi binası, atölye, market, okul, depo, üniversite, düğün salonu ve benzin istasyonu yapımı için de toplamda 47 inşaat ruhsatı verildi.

Güzelyurt Belediyesi’ne sunulup işlemleri halen devam etmekte olan 55 adet dosya var.

Özçınar: Öğrencilerin ev talepleri inşaatı tetikledi

Güzelyurt Belediyesi Başkanı Mahmut Özçınar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun eğitim faaliyetine başlaması ile birlikte bölgede inşaat alanında hareketlilik başladığını söyledi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda eğitim gören öğrenci sayısının artması ile inşaat alanındaki hareketliliğin de hız kazandığını kaydeden Özçınar, birçok konut sahibinin yardımcı evlerini tadil edip öğrencilere kiraladıklarını, birçok arazi sahibinin de öğrencilere kiralayarak bir gelir elde etmek için yeni konutlar inşa ettiğini söyledi.

Özçınar, üniversiteye en yakın yerleşim birimi kalkanlı başta olmak üzere bölgede son birkaç yılda özel yurt sayısının da arttığını kaydetti.

Yine öğrenci nüfusundaki artışa bağlı olarak bölgede işyeri sayısının da arttığını belirten Mahmut Özçınar, 2010 yılından itibaren yurt ve işyeri inşaatlarında ciddi hareketlilik olduğunu dile getirdi.

“Bir an önce imar planı yapılmalıdır”

Özçınar, Güzelyurt’ta öğrenci nüfusu ile birlikte şuanda toplam nüfusun 25 bin civarında olduğunu ancak Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nin de faaliyete geçmesi ile bölgede öğrenci sayısının artacağını ve 5 yıl içerisinde toplam nüfusun 35 bine kadar çıkacağını söyledi.

Nüfus artıkça, ihtiyaca bağlı olarak bölgedeki konut, işyeri ve yurt yatırımlarının da artacağını kaydeden Özçınar, belirterek ileride çarpık yapılaşma ve buna bağlı olarak altyapı, yeşil alan, otopark sorunu yaşanmaması için bir an önce imar planına geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Özçınar, “ Güzelyurt’ta şuanda disiplinsiz bir yapılaşma kendini göstermeye başladı. Biz genel merkez içerisinde yağmur suyu drenaj, kanalizasyon ve su şebekesini tamamen yeniledik. Asfaltlamada bitme aşamasında ancak ileriki yıllarda öğrenci nüfusu artacak dolayısıyla konut, yurt ve işyeri sayısı da artacak. Bu da plansız, çarpık bir yapılaşmayı beraberinde getirecek. O yüzden ileride ciddi altyapı sorunları, yeşil alan ve otopark sorunu yaşanmaması için acilen bir imar planı hazırlanmalıdır” dedi.

“Ortak yaşam alanları dikkatli kullanılmalıdır”

Mahmut Özçınar, ruhsatlanmalarda ortak yaşam alanlarının ve otoparkların çok dikkatli kullanılması gerektiğinin de altını çizerek yasada yapılacak değişikliklerle yurtlarda otoparklarla ilgili talebin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Mahmut Özçınar, 2017 yılının ilk üç ayında toplam 61 adet inşaat ruhsatı verdiklerini, halen işlemi devam eden 55 adet dosya bulunduğunu kaydetti.

Mahmut Özçınar, yılsonuna kadar verilen inşaat ruhsatlarının 200’ü bulmasının beklendiğini dile getirdi.