“VİDANJÖR SAHİPLERİ İSYAN ETTİ”

Güzelyurt’a bağlı Kalkanlı Köyü yakınında bulunan Kalkanlı vahşi çöp depolama alanı kapatılmasıyla, Güzelyurt bölgesinin çöpünün bundan sonra ‘Güngör Düzenli Çöp Boşaltım Alanı’na boşaltılacağı açıklandı. Güzelyurt ve bölgesinde lağım kuyularını çeken vidanjörler ise, Kalkanlı vahşi çöp depolama alanının kapanması üzerine isyan ettiler. Bölgede iş yapan vidanjörler, lağımları boşaltacakları yer olmadığından kuyu çekemediklerini bildirdiler.

“TUVALET KUYULARI NEREYE BOŞALTILACAK”

Evlerin lağım atıklarını bugüne kadar Kalkanlı vahşi çöp depolama alanına boşalttıklarını belirten bazı vidanjör sahipleri, çöplüğün kapanması üzerine ne yapacaklarını bilemediklerini anlatırken, geçmişten beri, bu atıkları ovalara, bahçelere ve dere yataklarına boşaltan bazı vidanjörlerin ise faaliyetlerine devam edebildiklerini ileri sürdüler ve “biz de mi lağımları sağa sola dökelim” dediler.

Rana SARRO

Güzelyurt’a bağlı Kalkanlı Köyü yakınında bulunan Kalkanlı vahşi çöp depolama alanı kapatılmasıyla, Güzelyurt bölgesinin çöpünün bundan sonra ‘Güngör Düzenli Çöp Boşaltım Alanı’na boşaltılacağı belirtildi.

Güzelyurt ve bölgesinde lağım kuyularını çeken vidanjörler ise, Kalkanlı vahşi çöp depolama alanının kapanması üzerine isyan ettiler. Bölgede iş yapan vidanjörler, lağımları boşaltacakları yer olmadığından kuyu çekemediklerini bildirdiler.

Evlerin lağım atıklarını bugüne kadar Kalkanlı vahşi çöp depolama alanına boşalttıklarını belirten bazı vidanjör sahipleri, çöplüğün kapanması üzerine ne yapacaklarını bilemediklerini anlattılar.

“BİR KUYU İÇİN 400 TL ALMAMIZ LAZIM”

Detay Gazetesi’ne konuşan vidanjör sahibi Buğra Sadık, lağım atıklarını ‘Güngör Düzenli Çöp Boşaltım Alanı’na götürüp boşaltım yapmalarının, vidanjör sahiplerine 300-400 TL’ye mal olacağını belirtti ve bunun mümkün olmadığını söyledi. Sadık, “bunun mümkün olabilmesi için, müşterilerden bir kuyu boşaltımı için 400 TL ücret almamız lazım” dedi.

“İNSAN DIŞKILARI BAHÇELERE DÖKÜLÜYOR”

Lağım atıklarının bölgede faaliyet gösteren diğer bazı vidanjörler tarafından, uzun bir süredir Kumköy yolu ile Kalkanlı yolu üzerinde, bahçelere ve dere yataklarına boşalttıklarını da ileri süren Vidanjör sahibi Buğra Sadık, Çalışma Bakanlığı’nı göreve çağırdı.

Sadık, “Kalkanlı çöp alanını kullanan vidanjörler, müşterilerin talebini geri çevirmek ve ekmek parasını kaybetmek zorunda kaldı. Lağım atıklarını bahçelere dökenler ise, işlerine devam ediyorlar” dedi.

“MÜDÜR ‘TÜRKAY TOKEL’E GİT’ DEDİ”

Dün konuyla ilgili Çevre Dairesi’nin Güzelyurt Şubesi’ne gittiğini ve Daire Müdürü ile görüştüğünü de anlatan vidanjör sahibi Buğra Sadık, ‘bu konuda örgüt başkanı olan Türkay Tokel ile görüşmesi’ gerektiği yanıtını aldığını söyledi ve bu duruma isyan etti.

ÖZÇINAR: “ÇÖPLER ARTIK GÜNGÖR’E GÖTÜRÜLECEK”

Çöp alanının kapatılması konusunda Detay’a konuşan Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar ise, çöp alanının kapatılması konusunda kendilerinin de hemfikir olduğunu ancak birçok kez belirttiği gibi, bunun için bir takım çözüm öneritlerine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti ve “biz zaten çöplüğün kapatılmasını arzuluyorduk. Kapatılmasından da memnunuz. Ama çözüm önerileri de istiyoruz” dedi.

Çöp alanının kapatıldığını ancak hâlihazırda transfer istasyonu olmaması nedeniyle, çöplerin belediyeye ait çöp araçları ile Güngör Çöp Alanı’na taşınacağını kaydeden Özçınar, “biz çöplüğün kapatılmasını arzuluyorduk. Tabi bunun bir zaman dilimi içerisinde çözülmesini bekledik. Çünkü Güngör bize açılmamıştı. Şuanda sürecin hızlandığını hissediyoruz. Bu süreçte, biz de mağdur olmadan çözmeyi hedefliyoruz. En kısa zamanda da transfer istasyonu yapıp, araçlarımız yıpranmadan, imkân ve olanaklarımızı zorlamadan, daha ekonomik bir yapı ile bu sorunu çözmek istiyoruz” diye konuştu.

“KAYNAK VE ARAÇLARIN VERİLMESİNİ BEKLİYORUZ”

Güngör’de bekletilen transfer araçlarının Güzelyurt Belediyesi’ne teslim edilmesi ve geçici bir transfer istasyonu aparatlarının yapılması için kaynak verilmesi beklentisinde olduklarını da belirten Özçınar, bu sürede ise Belediye’nin kendi imkânları dâhilinde çöplerin Güngör’e taşınacağını aktardı.