Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu,  Haberal Kıbrıslı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Program Yapımcısı Kartal Harman’ın Kanal T’de hazırlayıp sunduğu “Ayaküstü Bir Saat” programının konuğu oldu. 

Kartal Harman’ın sorularını yanıtlayan Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, göreve geldikleri günden bu yana “Yüzleşme, Kabule Geçme ve Çözüm Üretme” ilkesi ile çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

"Toplumun yüzleşmesini sağladık"

Yıllarca yaptıkları araştırmalardan yola çıkarak ülkedeki uyuşturucu sorununa dikkat çektiklerini, gerekli uyarıları yaptıklarını, ancak bunu kabullenme konusunda gerek toplumda, gerek yöneticilerde bir direnç yaşandığını anlatan Karaokçu, “Komisyon olarak göreve geldiğimiz günden itibaren yaptırdığımız 4 bilimsel araştırma bize uyuşturucu deneme yaşının ilkokullara kadar düştüğünü gösterdi. Biz bu araştırmaları çok açık şekilde paylaşarak toplumumuzun uyuşturucu sorunuyla yüzleşmesini sağladık. Şu anda ülkede uyuşturucu sorunu olmadığını söyleyen bir kişi bile bulamazsınız. Toplumun yüzleşmesi ve kabule geçmesi bile uyuşturucuyla mücadelenin en önemli noktalarından biridir. Yüzleşip kabule geçtikten sonra ortaya koyacağınız çözüm önerilerini daha iyi anlatabilir, toplumun tüm kesimlerinden destek bulabilirsiniz. Şu anda Komisyon olarak biz bunu yapmaya çalışıyoruz” dedi.

"Denetimli Serbestlik Yasası konusu"

Denetimli Serbestlik Yasası konusunda Kartal Harman’ın ve programa gelen soruları da yanıtlayan Karaokçu, denetimli serbestlik kavramının 1830’lu yıllarda, hafif suç işleyen bireylerin cezaevine atılmayla topluma kazandırılamadığını gören bir Amerikalı yargıcın “Bu kişileri cezaevine atmak yerine toplum içinde rehabilite ederek kazanmalıyız” diyerek verdiği bir kararla ortaya çıkan bir anlayış olduğunu söyledi.

Bu anlayışın 1900’lü yılların başından Kıta Avrupa’sından yangınlaştığını, 2008 yılından bu yana da Türkiye’de bütün hafif suçlar için başarıyla uygulandığını anlatan Karaokçu şunları söyledi: 

"Toplumun kafasını bulandırmaya çalışanlar"

“Türkiye’de bugüne kadar Denetimli Serbestlik Yasası’ndan 280 bin kişi yararlandı. Bu kişilerin bir yıl içerisinde tekrar suç işleme oranı yüzde 0.5’tir. Hayatta herkes hata yapabilir. Demek ki devlet olarak siz bu kişilere bir defa şans verirseniz insanlar da bunu en iyi şekilde değerlendirir. Dünyadaki uygulamalar bunu gösteriyor. 

Denetimli Serbestlik Yasası Cumhuriyet Meclisi’ndeki 50 tane milletvekilinin oybirliğiyle geçen bir yasadır. Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı da yasaya tam destek vermektedir.  Ancak yasada terminolojik bazı düzeltmeler gerektiği düşüncesiyle iade etmiştir. Komite buna yönelik çalışmalarını tamamlayıp önümüzdeki günlerde yasayı yeniden Genel Kurul’a sevk edecektir. Cumhuriyet Meclisi’nin oybirliğiyle onayladığı, Cumhurbaşkanı’nın destek verdiği bir yasa konusunda bazı kesimlerin hala daha direnç göstermesi ve toplumun bu konuda kafasını bulandırmaya çalışmasını doğru bulmuyoruz.  Herkesin yapması gereken bu karara saygı duyup en iyi şekilde uygulanmasına katkı sağlamaya çalışmak olmalıdır. Bu toplumun artık yarım gramdan, bir gramdan çocukları veya bağımlı kişileri cezaevine atılmasına tahammülü yoktur.”

Denetimler 

Kartal Harman’ın okul çevrelerindeki riskli ortamlara yönelik denetimler yapılıp yapılmadığına ilişkin sorusunu da yanıtlayan Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu,  göreve gelir gelmez ilçe emniyet kurulları ile yaptıkları toplantıların ardından toplumun en büyük beklentilerinden biri olan denetlemeler konusunda da adımlar attıklarını ifade ederek şunları söyledi:

"Güzelyurt riskli bölge ama Kaymakam gerek görmedi"

“Özellikle Girne İlçe Emniyet Kurulu Başkanı ve Girne Kaymakamı Sayın Mehmet Envergil, Girne Belediye Başkanı Sayın Nidai Güngördü, Girne Polis Müdürlüğü, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Girne Şubesi ve Sosyal Hizmetler Dairesi Girne Şubesi ile işbirliği halinde internet kafe, bet ofisi, okul çevrelerindeki market ve kafeler, bar ve diskolara yönelik gece ve gündüz onlarca denetim gerçekleştirdik. Bu denetimlerde çok olumlu sonuçlar elde ettiğimizi de söyleyebilirim. Gazimağusa İlçe Emniyet Kurulu Başkanı ve Kaymakam Sayın Şifa Çolakoğlu ve ilgili kurumların duyarlılığı ile Gazimağusa’da da Girne’deki kadar sık olmasa da etkin denetimler gerçekleştirdik. Lefkoşa’da çok zayıf denecek bir iki denetim gerçekleştirdik, ama Girne’deki gibi bunu sistemli hale getiremedik. 

Güzelyurt ve İskele de ise denetimler konusunda herhangi bir adım atamadık. Yaptığımız araştırmalarda da Güzelyurt riskli bölgeler arasında yer almasına karşın Güzelyurt Kaymakamımız kendi bölgelerinde denetim yapılmasını gerek görmedi. Bu nedenle Güzelyurt ve İskele denetim ağımızı harekete geçiremedik.  Bu İlçe Emniyet Kurulu Başkanı olarak sayın Kaymakamımızın görüşüydü ve buna saygı duyduk.  Umarım önümüzdeki dönemde işbirliği yolumuz açılır ve tüm ilçelerimizde bu denetimlerimizi etkili bir şekilde sürdürürüz. Buna gerçekten ihtiyacımız var. Çünkü Girne’de yaptığımız yoğun denetimlerde bunun ne kadar etkili olduğunu gördük.”

"Özgürgün’den tam destek"

Yeni hükümetin göreve gelmesinin ardından görüştükleri Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün Komisyon çalışmalarına tam destek vereceğini söylemesinin kendileri için ciddi bir moral ve motivasyon olduğuna da dikkati çeken Karaokçu, “Bundan önceki hükümetlerde olduğu gibi şimdiki hükümetimizin de Komisyonumuza karşı olan güveni ve olumlu bakış açısı ile çalışmalarımızı çok daha iyi noktalara taşıyabileceğimize inanıyoruz. Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun ülkedeki uyuşturucu sorununun tüm boyutlarına çözüm üretecek kapasitesi vardır” dedi.

"Yapacak çok işimiz var"

Türkiye’deki ilgili kurumlarla da çok iyi bir ilişki içerisinde olduklarının altını çizen Karaokçu, “Türkiye’de uyuşturucu ile mücadele konusunda çok ciddi ve doğru adımlar atıldı. Bu bilgi ve deneyimlerinden de faydalanarak bize de yolumuza devam etmek istiyoruz. Çünkü yapacak daha çok işimiz var” şeklinde konuştu.