Avrupa Birliği'nin (AB), Türkiye için hazırladığı 2015 İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yardımlarından övgüyle söz edilirken, DAEŞ terör örgütüyle mücadelesine de vurgu yapıldı.

AB tarafından hazırlanan 2015 Türkiye İlerleme Raporu, Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi'ne sunuldu. Tamamı bugün öğle saatlerinde bir basın toplantısı ile açıklanacak olan raporun özet bölümünde, Türkiye ile AB arasındaki dış ve güvenlik alanındaki işbirliğinin devam ettiği, Türkiye'nin DAEŞ terör örgütü ile mücadelede uluslararası koalisyona katıldığı belirtildi.

Türkiye'nin Irak ve Suriye'de gelen sığınmacılar için ''benzeri görülmemiş'' bir destek verdiği kaydedilen raporda, sığınmacı krizinin çözümü için Türkiye-AB Ortak Eylem Planı'nın hazırlandığı dile getirildi.

Bunlara ek olarak, hukuk ve temel hakların üstünlüğü alanında bir gerilemenin söz konusu olduğu, önemli eksikliklerin yargı, ifade ve toplanma özgürlüğünü etkilediği savunulan raporda, Kürt sorununa ilişkin olarak yürütülen sürecin önceki gelişmelere rağmen durma noktasına geldiği belirtilerek, sürece devam etmenin öneminde değinildi. İlerleme Raporu'nda, 1 Kasım seçimleri sonrası kurulacak hükümetten bu sorunların ele alınması istendi.

Türkiye için her yıl hazırlanan raporun ekonomi alanında ise Türk ekonomisinin ilerleme kaydettiği ve işleyen bir pazar ekonomisi olarak kabul edilebileceği belirtildi. Belgede, ''Ekonomik ve Parasal Politika'' başlıklı 17. faslın açılmasına dönük Türkiye'nin ilerleme kaydettiği de vurgulandı.

Raporun siyasi kriterler bölümünde, 7 Haziran seçimlerinde katılım oranının yüzde 84'ü aştığı ancak hükmet kurulamadığı için seçimlerin 1 Kasım'da yenilendiği, bu kez de katılım oranının yüzde 85 olarak gerçekleştiğinin altı çizildi. Raporda tüm büyük partilerin Meclis'e girdiği ve AK Parti'nin tek başına iktidar olmak için gerekli çoğunluğu elde ettiği belirtildi.

AB'nin terör örgütleri listesindeki PKK ile Türkiye ve Irak'ta yapılan mücadeleye de değinilen belgede, ''barış süreci''nin geçmişteki olumlu gelişmelere rağmen durma noktasına geldiği belirtildi. 10 Ekim'de Ankara'da meydana saldırıya da yer verilen raporda, saldırıda çok sayıda kişinin öldüğü belirtilerek, Türk demokrasisini hedef alan olayın hızlı ve şeffaf bir şekilde soruşturulması istendi.

Yargı bağımsızlığında 2014'ten bu yana geriye gidişin olduğu savunulan raporda, örgütlü suçlar ile mücadelede ise ilerleme kaydedildiği ifade edildi.

Bu yıl Türkiye için hazırlanan İlerleme Raporu'nda, Temmuz 2015'ten itibaren Doğu ve Güneydoğu'da şiddet olaylarının tırmanmasının insan hakları ihlalleri açısından endişelere yol açtığı ifade edildi. Belgede, "Bu kapsamda ele alınan terörle mücadele önlemleri orantılı olmalıdır" değerlendirmesi yapıldı. Raporda, gazeteci, yazar ve sosyal medya kullanıcılarına dönük davaların da endişe kaynağı olduğu belirtildi.

HAHN: “TÜRKİYE İLE ORTAK FIRSATLAR VE ZORLUKLAR PAYLAŞIYORUZ"

AB Komisyonu'nun Genişleme Müzakereleri ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, "Bizim Türkiye ile ilişkilerimiz göçmen meselesinin ötesine uzanıyor. Biz, Türkiye ile dış ilişkilerde, güvenlik politikalarında, terörizme karşı mücadelede, enerjide, ticarette ve ekonomik ilişkilerde ortak çıkarlarımız doğrultusunda ki bütün alanlarda işbirliğini sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Hahn, Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi'nde 2015 yılı Türkiye İlerleme Raporu'na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin 2 milyonun üzerinde Suriyeli ve Iraklı sığınmacıya insani destek sağladığına dikkati çeken Hahn, "Avrupa'da devam eden sığınmacı krizinin açık bir şekilde gösterdiği gibi, Türkiye ile ortak fırsatlar ve zorluklar paylaşıyoruz" diye konuştu.

Hahn, AB'nin göçmen ve sığınmacı meselesine yönelik Türkiye ile hazırladığı Ortak Eylem Planı'yla işbirliğin hızlandırıldığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Ama bizim, Türkiye ile ilişkilerimiz göçmen meselesinin ötesine uzanıyor. Biz, Türkiye ile dış ilişkilerde, güvenlik politikalarında, terörizme karşı mücadelede, enerjide, ticarette ve ekonomik ilişkilerde ortak çıkarlarımız doğrultusundaki bütün alanlarda işbirliğini sürdürmeye devam edeceğiz."

AB Komisyonu'nun Türkiye'de artan şiddetin son bulmasını ve Kürt meselesinde kalıcı çözüm için görüşmelere geri dönülmesini umut ettiğini ifade eden Hahn, geçen yıl Türkiye'de yargı bağımsızlığı, toplanma ve ifade özgürlüğü alanlarında önemli eksiklikler olduğunu belirtti.

Hahn, Türkiye'de gazeteciler ve medya organlarının özgürlüğü ve internet hukukunda önemli eksikler olduğunu ileri sürerek, "Bu gibi kilit alanlardaki reformlar, Türkiye'nin giriş sürecinde kendi yararı için vazgeçilmez öncelikler" değerlendirmesinde bulundu.

Seçimlerin ardından yeni kurulacak Türk hükümetiyle bu kilit konularda güçlü temas içerisinde olacaklarını vurgulayan Hahn, Kıbrıs konusunda anlaşmaya giden görüşmelerde kararlı olunması ile üyelik müzakerelerinin de hız kazanacağını ifade etti.