Poli’nin Uzunmeşe köyünden 1975 yılında Kuzey’e göç eden Mehmet Kamil, Güney Kıbrıs’taki taşınmaz mallarına karşılık verilen puanları, 4 evladına pay etti.

Kamil’in üç çocuğu puanlarına karşılık ülkenin farklı kentlerinden arazi alarak oralara yerleşti, dördüncü çocuğu Kamil Ergüven ise payına düşen 250 bin puan ile arazi almak üzere bugüne kadar birçok kaynağa müracaat etti ancak tüm müracaatları olumsuz sonuçlandı.

Kamil Ergüven, Ulusal Birlik Partisi (UBP) hükümeti döneminde de Çatalköy’de bulunan 1 dönümlük bir arazi için ilgili makamlara müracaatta bulundu.

Son müracaatının da olumsuz sonuçlanacağından endişe eden Kamil Ergüven, “İki arazi müracaatımın ikisinden de olumsuz yanıt aldım. Bu kez de öyle olsun istemiyorum. Ben hakkımı istiyorum. Birilerinin artık bu adaletsizliğe son vermesini diliyorum” diye konuştu.

“Birileri artık bu adaletsizliğe bir son versin”

Babası Mehmet Kamil’in kendisine verdiği 250 bin puan dışında ayrıca mücahitlikten de 300 bin puanı olduğunu kaydeden Kamil Ergüven, “Ben aynı zamanda da 1958 gazisiyim ama ‘vatana can feda’ mantalitesi ile zamanında kendimi gazi yazdırmadım. Öte yandan 1’inci ve 2’nci barış harekatına da katılmış biriyim. Bu ülkeye bu kadar hizmet yapmış biri olarak hakkım olan puanımın karşılığında bir arazi talep ettim yıllardır alamadım” dedi.

Ergüven, yaşadığı durumu biraz vefasızlık bir miktar da adaletsizlik olarak değerlendirdi.
Kamil Ergüven şunları söyledi: Zamanında kendimi gazi olarak yazdırsaydım şimdiye sorgusuz sualsiz o araziyi çoktan almış olacaktım, her ay ödendiğim bir de maaşım olacaktı ama yapmadım. İsteyen herkese puanın karşılığı talep ettiği arazi verildi. Ben ise hem babamdan bana kalan 250 puanım hem de mücahitlikten 300 puanım olmasına ve ülkeye bu kadar hizmeti bulunan bir kişi olmama rağmen yıllardır bir araziyi alamıyorum. Birileri artık bu adaletsizliğe bir son versin ve talebim değerlendirilsin” dedi.

“Bu kez hakkım olan verilsin”
Kamil Ergüven, talep ettiği arazinin verilmesi halinde üzerine hemen ev inşaatı başlatacağını biter bitmez de eşi ile birlikte oraya yerleşeceğini söyledi.

Ergüven, şöyle dedi: “Benim Lefkoşa’da sosyal konut apartmanlarında evim var. Ancak eşim 7 yıl önce bel fıtığı oldu ve merdivenleri çıkmakta güçlük çekmeye başladı. Bunun üzerine halen İngiltere’de ikamet eden oğlum Çatalköy’deki arazine ev yaptırdı ve bizi ortaya taşıdı. Eşim ile birlikte 7 yıldır oğlumun evinde ikamet ediyorum. Fakat son zamanlarda oğlumun ülkeye kesin dönüş yapmak istediğini ancak bize çıkın diyemediği için bu fikrini netleştiremediğini fark ettim. Hemen yeniden bir araştırmaya girdim ve yine Çatalköy’de Zeki Müren Sokak’ta bulunan bir dönümlük bir arazinin rezerve olduğunu öğrendim. Babamdan kalan 250 bin puanıma karşılık bu arazinin bana verilmesi için bir önceki hükümet döneminde gerekli müracaatları yaptım. O hükümet düştü, geçici hükümet kuruldu, o da değişti yeni bir hükümet kuruldu ancak ben halen daha müracaatıma yanıt alamadım. Yakın geçmişte de Meclis Başkanı Sibel Siber ile konuyu görüştüm. 10 gün sonra adıma resmi bir yazı gönderildi. Bu yazıda da konunun Meclis tarafından ilgili bakanlığa aktarıldığı bildirildi. Şimdi bekliyorum ve bu kez adaletin yerini bulmasını istiyorum.”