Nupelda Karabuğday

Cezaevindeki hükümlülerin, siyasilerin kendilerini bir araç olarak gördüklerini söylediğini aktaran Toplumcu Demokrasi Partisi Milletvekili Mehmet Çakıcı, 2009 yılında geçen şartlı tahliye ile ilgili yasanın ardından torpille birçok hükümlünün beraat ettiğini savundu. Özellikle 2009 yılında seçim öncesi bu yasanın geçirilmiş olmasının çok manidar olduğunun altını çizen Çakıcı, tahliyeyi değerlendiren 7 kişilik tahliye kurulunda, 4 kişinin siyasetten olduğunu ve bu durumda torpil olmadığını düşünmenin de mümkün olmadığını ifade etti. Çakıcı, “ Şartlı tahliye ile ilgili sorun da 2009’da başladı. Bugünle bakanla ilgili değil. Ancak Teberrüken beyden de bir beklentim var. Dönüp baksın 2009’dan beri meydana gelen haksızlığı düzeltmesini bekliyorum” dedi. 

“KAVGALAR HEP POPÜLİZM ÜSTÜNE” 

ADA TV’ye konuk olan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın sözlerinden öne çıkan detaylar şu şekilde; “Kıbrıs’ta kısır döngü var. Kavgalar tartışmalar popülist konular üstüne oluyor. Kim nereye transfer olacak hükümeti kim kuracak şeklinde. Aslında hayatımızı etkileyen konuları konuşmamız lazım. Ülkede suçların artması bunlardan bir tanesi. Sosyal konular bizim için çok önemli. İnsanları, aileleri etkiliyor. Cezaevini çeşitli konularla zaman zaman konuştuk. İsyanları, grevleri konuştuk. Şartlı tahliyeyi çok konuşmadık. Cezaevinin birkaç tane kanayan yarası var şartlı tahliye bunlardan bir tanesi. Cezaevinin yaşam koşulları bunlardan bir tanesi. Bunları konuşmamız lazımdır. Yalnızca hükümlülerle ilgili değildir konuşulanlar. Tüm toplumu etkileyen bir konudur. İçeriye giren bir hükümlü nasıl oraya girer ve çıkar hepimizi ilgilendiren bir şeydir.” 

“CEZAEVİNİN KOŞULLARI O DEVLETİN ÖNEMİDİR” 

“Cezaevinde amaç ıslah etmektir. Suçları kişinin vicdanen kendisiyle ilgili değerlendirme yapmasını sağlamak. Suçla ilgili ders çıkarmasını sağlamak. Ders çıkardıktan sonra sosyal normlar açısından topluma geri dönmesini sağlamaktır. Sonuçta bir yıl üç yıl beş yıl idam cezaları dahil olmak üzere bir dönem sonra insanların tümü geri dönüyorlar topluma. Topluma suç ordusu mu gönderecekler yoksa suçları azaltılmış ıslah edilmiş insanlar mı topluma dönecek? Bir devletin devlet olmasını sağlayan en önemli koşullardan biridir. Bir akıl hastanesi, bir ruh sinir merkezi nasıl bir yerdir. Oradaki verdiğiniz önem sosyal devletin önemidir. Bir cezaevinin koşulları o devletin önemidir. Kadın sığınma evleri huzur evleri, bu tür merkezler o devletin çağdaşlığının göstergesidir. “ 

“CİDDİ SERZENİŞLER VAR” 

“Şartlı tahliye yurtdışında yıllardır var. Bizde 2009’da geçti bu uygulama. Çünkü 2004 2005’te nüfus patlaması oldu, suçlar arttı. Hem cezaevini rahatlatmak hem de seçim öncesi diye yapıldı. 2009 seçiminin hemen öncesi CTP dönemi o dönem acele ile bir şartlı tahliye programı, yasası ve tüzüğü geçirildi. Şimdi diyebilirsiniz ki Çakıcı sen bu bilgileri nerden alıyorsun. Ben bir psikiyatristim. Ve adli bilimler profesörüyüm. Birçok bağımlı hastam oluyor benim ben bunları savunuyorum. 
Bunun yanında cezaevinden de birçok kez bazı hastaları değerlendirdim. 

Gardiyanlarla görüştüm. Gardiyanlar Birliği Sendikası ile yakından iletişimim oldu. Her gittiğimde sorunları dinledim. Yakın zamanda da bazı hükümlülerle ilgili bilgiler aldım. Bakan’dan rica ettim, izin aldım. Cezaevi müdürünü de gitmeden aradım Salı günü 2 saat cezaevini resmi olarak ziyaret ettim. İlk ziyaret ettiğim kişi de cezaevi müdürüydü. Yıllardır yakından da takip ettiğim bir yerdir cezaevi. Ordaki psikoloğum çok başarılı bir psikolog. Cezaevi koşulları açısından bakıldığında insanların zaten ciddi serzenişleri var. İnsanlara iyi bakmak, eğitmek iş bulmak lazımdır. Aksi takdirde bu insanlar topluma suç öyküsü olarak geri dönme riskleri yüksektir. Orada yanlış bir şey varsa topluma yansıyacaktır. Oraya gözünüz gibi bakmalısınız.” 

“TORPİL OLMAMASI MÜMKÜN DEĞİL” 

“Hükümlüler, siyasilerin kendilerini bir araç olarak gördüklerini söylüyorlar. Zaman zaman cezaevinde işlerin torpille yürüdüğünü söylüyorlar. Ziyaretçi gelmelerden tutun da işe gitmeye, eğitime gitmeye kadar torpil döndüğünü söylüyorlar. Bugünkü müdürle alakalı olduğunu da düşünmüyorum. Yıllardır olan bir noktadır bu. Şartlı tahliye ile ilgili sorun da 2009’da başladı. Bugünle bakanla ilgili değil. Ancak Teberrüken beyden de bir beklentim var. Dönüp baksın 2009’dan beri meydana gelen haksızlığı düzeltmesini bekliyorum. Suçlar artında, cezaevi dolunca, biraz da seçim vaadi oldu şartlı tahliye. Herkes başvuramıyor 5/3’ünü dolduran kişi başvurabiliyor tahliyeye. Bunu değerlendiren kişiler de 7 kişilik bir tahliye kurulu. 4 tanesi siyasidir zaten, siyasetin atadığı bir mevkide torpil olmaması mümkün değildir. Bu bir tarafsız kurul değildir dolayısıyla. “