Melin Dobran

Lefkoşa’nın Haspolat bölgesinde eğitim faaliyetini sürdüren Hala Sultan İlahiyat Koleji’ne yapılan başvurular her yıl artıyor. Kolej, 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında Haspolat Meslek Lisesi’nde açıldı ve 25 öğrencisi mevcuttu. Hala Sultan İlahiyat Koleji Müdürü İsmail Kaşot, o dönemde “farklı bir okulun içerisinde ilahiyat alanı açmak ne kadar doğrudur, ne kadar uygundur” şeklinde ciddi tartışmalar olduğunu anımsattı. 2012-2013 eğitim öğretim yılında ise TED Koleji’nin bitmeyen lise binasına geçtiklerini belirten Kaşot, o dönemde öğrenci sayısının 25’ten 175’e çıktığını söyledi. Müdür Kaşot, 2012-2013 döneminde ise, Hala Sultan İlahiyat Koleji'nin kurumsal olarak adının oluştuğunu vurguladı. Kaşot, 2013-2014 yılında okulun şu anki binasına taşındığını belirterek, faaliyete başladığını söyledi. Ayrıca okul içerisinde kız ve erkek öğrencilerin namaz kılabileceği ayrı mescitler mevcut. Öğrencilerin sınıf içerisindeki çalışmaları pekiştirmek adına, okulda biyoloji ve fizik laboratuarları da var.

“Okulumuzda 48 derslik var”

Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin tamamlanmamış binasının yaklaşık 1 ay içinde tamamlanacağını söyleyen Müdür İsmail Kaşot, tüm binanın toplamda 48 adet dersliğe sahip olduğunu belirtti. Kolejde, akıllı tahta, merkezi ısıtma-soğutma sistemi, öğrenci dolapları ve güvenlik kameraları var. Kaşot, “Okulumuzda 5 laboratuar, 2 bilgisayar laboratuarı, 8 yönetici odası, 4 rehber odası, 12 adet 8’li gruplar halinde öğrenci tuvaletleri, zümre odaları, öğretmen odası ve konferans salonu vardır. Öğrenci sayımız 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında 405 olmuştur. Bu yıl ise 670 civarında olmasını bekliyoruz. Kayıtlarımız hala daha devam ediyor. Bu yıl 23 şube daha açıyoruz. Okulumuz, 4 şubesi 6. sınıf kolej, 4 şubesi 7. sınıf kolej, 3 şubesi 8. sınıf kolej, 4 şubesi 9. sınıf ilahiyat lisesi, 4 şubesi 10. sınıf ilahiyat lisesi, 3 şubesi 11. sınıf ilahiyat lisesi ve 1 şubesi 12. sınıf ilahiyat lisesi olmak üzere toplam 23 şubedir” şeklinde konuştu.

“Tek fark Kuran-ı Kerim dersi veriyor olmamız”

Müdür Kaşot, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin bu yıl ilk mezunları vereceğini belirtti. Okulda, kolej standardıyla eğitilen öğrenci grupları ve ilahiyat lisesi olarak eğitim verildiğini ifade eden Kaşot konuşmasına şöyle devam etti:

 “Kolejde eğitim alan öğrencinin diğer kolejlerden farkı, 3 saat Kuran-ı Kerim dersi almasıdır. Bunun yanında öğrenciler İngilizce, matematik, fen bilgisi, yabancı dil, tarih, coğrafya ve edebiyat dersleri de alıyorlar. Arapça dersini din eğitimiyle alakalı bir ders olarak değil de,  Kuran-ı Kerim’in okunmasında bir alt yapı hazırladığı için veriyoruz. İkinci yabancı anlamındaki dersimiz Arapçadır. İlahiyat lisesi programı Türkiye’deki İmam Hatip Liselerinin programına denk düşen bir yapıya sahiptir. Dışarıda şöyle bir hava var, ‘Hala Sultan İlahiyat Koleji öğrencileri imam olacak…’ Hayır öyle bir şey yok. Öğrencilerin içinden elbet imam çıkacak, ama matematikçi, eczacı, doktor, hukukçu ve mühendis de çıkacak. Bazı aileler, ‘ben çocuğumun doktor olmasını istiyorum, ama bu okulda da okumasını istiyorum’ diyor. O zaman manevi değerlere önem veren ailelerin, çocuklarının okuması gereken yerin burası olduğu ortaya çıkıyor.” 

64 öğretmen eğitim veriyor

Okulda eğitim veren 64 öğretmenin olduğunu söyleyen Müdür Kaşot, bu rakamın artabileceğini belirtti. Okulda saat 07.55 ile 13.05 arası eğitim verildiğini kaydeden Kaşot, okul kantininde Milli Eğitim Bakanlığı’nın gönderdiği genelgeler çerçevesinde satış yapıldığının altını çizdi. Kaşot, “Kantinde asitli içecek, kızartma, cips ve katkı maddesi ihtiva eden ürünler yoktur. Tamamen sağlıklı beslenmenin öne çıkarıldığı yiyecekler satışa sunulmaktadır” dedi.

Başörtüsü takmak zorunlu değil

Öte yandan Kaşot, bazı kesimler tarafından okulda başörtü takılmasının zorunlu olup olmadığı konusunda da soruları yanıtladı. Kaşot “Okula gelen öğrencilerin başörtüsü takma zorunluluğu yoktur. Hiçbir öğrencinin özgür iradesine müdahale etmiyoruz. İsteyen takıyor, istemeyen takmıyor. Arapça derslerini veren öğretmenler ise ilahiyat fakültesi mezunu, ilahiyatta master yapmış, doktora yapmış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin imam hatip liselerinde aktif olarak öğretmenlik yapmış eğitimcilerdir. Hepsi deneyimli ve sınavı geçmiş kişilerdir” şeklinde konuştu.

Foto: Ömer Kadiroğlu