Türkiye Cumhuriyeti (TC) Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın da katkı sağladığı sempozyum açılışına Türkiye Cumhuriyeti (TC) Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da katıldı.

Kaynak’ın yanı sıra, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da sempozyumda konuşma yaptı.

KAYNAK

TC Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin 900’u aşkın öğrencisi olduğu, 55 mezun verdiği bilgisini aldıklarını kaydederek, “Bu müthiş bir başarı, okulun 53 öğrencisi artık üniversitede okuyor” dedi.

Kıbrıs’ta bir sosyal bilimler üniversitesi açılmasının önemine işaret eden Kaynak, “Sosyal bilimlerin üzerine oturmayan hiçbir eğitim amaçladığımız kalkınmayı bize vermez. Kalkınmayı verse, adaleti vermez. Adaletin olmadığı hiçbir medeniyet de yaşamaz” şeklinde konuştu.

Veysi Kaynak, İslam tarihiyle ilgili konuşmasında inanmışlık ve adanmışlık vurgusunda bulunarak, Türk halkının bayrak ve inançla 15 Temmuz’da darbe girişimine karşı durduğunu söyledi;, “Batılı düşünce, materyalist anlayış milletin bu ağır silahlar karşısına çıkabileceğini hesap edebilir miydi?” diye sordu.

ATUN

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ise konuşmasında Türkiye’den gelen devlet ve hükümet yetkililerinin kendilerine her zaman güç verdiğini söyledi.

Hala Sultan Sempozyumu’nun Kıbrıslılık olgusunun tartışıldığı bu dönemde önemli olduğunu kaydeden Atun, buradan çıkacak sonuçları değerli bulduğunu, sonuçlara erişmeyi heyecanla bekleyeceğini söyledi.

Konuşmasında Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kendileri için önemine de değinen Atun, “Yıllardır, özellikle 2000’li yılların ortasından itibaren halkta önemli talep olmasına rağmen bu iradeyi ortaya koyacak hükümetler yoktu. 2009’da hükümete geldik, 2010’da Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin hayata geçirilmesine ilişkin kararnameyi imzalamak da bize nasip oldu. Bunu kendimize pay biçmek değil için değil, şunun altını çizmek için söylüyorum; sınavla girilen 14 civarındaki kolejin arasında en yüksek talep gören ikinci sıradaki okul Hala Sultan İlahiyat Koleji’dir” dedi.

Diğer konuşmaları ise, sempozyum Sekreteri Haşim Şahin, Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği Başkanı Musa Serdar Çelebi,TC Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Kültürel ve Sosyal İlişkiler Daire Başkanı Murat Gürbüz, Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü İsmail Güleç yaptı.

ŞAHİN

Sempozyum Sekreteri Doç. Dr. Haşim Şahin, sempozyumla ilgili çalışmaya yaklaşık 1 yıl önce Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi rektörünün teklifiyle başladıklarını söyledi, temennilerinin  sempozyumun kitap haline dönüştürülmesi olduğunu belirtti.

Şahin, “Kıbrıs manevi bir iklimin, erken dönemden beri fetihlerin sembolü olmuş, son dönemlere gelininceye kadar şehitliğin belki en yüce yaşandığı memleketlerden biri” dedi.

ÇELEBİ

Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği Başkanı Musa Serdar Çelebi, Hala Sultan denince Kıbrıs’ın hatırlandığını vurguladı.

Çelebi, “Hala Sultanı yok saymak15 asırlık varlığımızı inkar etmek anlamına gelir, onu yok sayarak barış çabaları içinde olmak bizi ne yazık ki sağlıklı bir anlaşmaya götürmeyecek” ifadesine yer verdi.