TOPLAM 7 KAPI: Metehan, Lokmacı, Ledra Palaca, Beyarmudu, Akyar, Bostancı ve Yeşilırmak olmak üzere adanın kuzey ve güneyi arasında geçişlerin sağlanabileceği toplam 7 sınır kapısı bulunuyor. Vatandaşlar bu 7 sınır kapısına ek olarak Kıbrıs konusundaki güven yaratıcı önlemler çerçevesinde Derinya, Aplıç ve Haspolat Sınır Kapılarının da açılmasını bekliyor

HASPOLAT EKONOMİ İÇİN ÖNEMLİ: Haspolat Sınır Kapısı’nın açılması sanayiciler için büyük bir önem arz ediyor. Haspolat Sanayi Bölgesi’nden Güney Lefkoşa’da bulunan sanayi bölgesine ulaşımı kolaylaştıracak bu kapı Haspolat Sanayi Bölgesi’nin yeniden değer kazanması için de önemli bir rol oynuyor

Ceren ÖZBİL

Ülkede Cumhurbaşkanı’nın değişmesiyle birlikte Kıbrıs konusuna ilişkin beklentiler arttı. Vatandaşın en yoğun beklentisi adanın kuzey ve güneyi arasındaki geçiş noktalarının artırılması yani yeni sınır kapıları açılması yönünde oldu.

Bir yandan Kıbrıslı Rum ve Türkler Derinya Kapısı’nın karşılıklı geçişe açılması için 16 Mayıs’ta eş zamanlı olarak eylem yapma kararı alırken diğer yandan Lefkeliler de Aplıç Kapısı’nın karşılıklı geçişlere açılmasını istiyor.

Ayrıca tüm bunların dışında ekonomik örgütler de Haspolat Sanayi Bölgesi’nden Güney Lefkoşa’daki sanayi bölgesine ulaşımı kolaylaştıracak Haspolat Sınır Kapısı’nın karşılıklı geçişe açılmasını talep ediyor.

Henüz resmi bir görüşme yok…

Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre adanın kuzeyi ve güneyi arasında yeni geçiş noktalarının açılmasıyla ilgili resmi bir görüşme henüz yapılmadı. Karşılıklı Güven Artırıcı Önlemler çatısı altında bulunan yeni geçiş noktalarının iki lider arasında masada görüşülmesi bekleniyor. 

Toplam 7 geçiş noktası…

Adanın kuzeyinden güneyine geçişi sağlayan toplam 7 tane sınır kapısı bulunuyor. Bu kapılardan 5’inden motorlu araçlar, bisikletler ve yayalar geçiş yapabiliyorken geri kalan iki tanesinden ise sadece yayaların geçişine izin veriliyor.

En eski kapı Beyarmudu

Savaştan sonra tek iki toplumlu köy olan Pile’ye de geçiş yapılan en eski açık kapı olarak dikkat çekiyor. Bu nokta geçiş, İngiliz Üslerinin içerisinden motorlu taşıtla, bisikletle ya da yaya olarak yapılabiliyor.

2003’te ilk geçişe açılan Ledra Palace…

Bakanlar Kurulu karar ile 2003’te adanın kuzey ve güneyi arasında geçişlerin serbest bırakılmasının ardından ilk açılan kapı Ledra Palace Sınır Kapısı oldu. Sadece yaya olarak karşılıklı geçişlere izin verilen bu kapıyı her iki toplum da daha çok diplomatik temaslar için kullanıyor.

Çıralı: İki halkın kaynaşması için önemlidir

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, adanın kuzeyi ve güneyi arasında yeni geçiş noktalarının açılmasının hem iki halkın kaynaşması hem de ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu anlattı. Çıralı, yeni kapıların açılmasının iki tarafından geçişlerini kolaylaştıracağını söyleyerek “Bazı kapıların açılmasıyla 30 kilometre olan yol 20 kilometreye düşecektir. Halkın işini kolaylaştıracaktır” dedi.

“Ekonomiye de katkısı olur”

Geçiş noktası olmasının ekonomiye de katkısı olacağını kaydeden Çıralı, Güney’e giden turistlerin yeni sınır kapıları açılmasıyla Kuzey’e ulaşımının kolaylaşacağını belirtti. Çıralı, “Turistlerin Güney’den Kuzey’e geçmesi ekonomik faaliyete de dönüşebilir” dedi.

“Haspolat kapısı da açılmalı”

Çıralı, Derinya ve Aplıç Sınır Kapılarının yanı sıra Haspolat Sınır Kapısı’nın da açılması gerektiğini savundu. Burada açılacak sınır kapısı ile Haspolat Sanayi Bölgesi’nde Güney Lefkoşa’da buluna sanayi bölgesine ulaşımın kolaylaşacağını belirten Çıralı, ayrıca iş araçlarının Metehan’dan geçmek zorunda kalmayıp, Metehan’daki trafik sorununun da önüne geçileceğini ifade etti.

Kanber: Hem sosyal hem ekonomik açıdan önemli

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, yeni geçiş noktalarının açılmasının hem sosyal hem de ekonomik açıdan önemli olduğuna dikkati çekti. Açılacak yeni geçiş noktaları ile iki halkın daha kolay kaynaşacağını belirten Kanber, bu nedenle yeni sınır kapılarının açılmasının toplum için hiçbir olumsuz yanı olmadığını düşündüğünü belirtti.

“Düzenlemeler de önemli”

Bu sınır kapıları açılırken o bölgelerde yapılacak düzenlemelerin de çok önemli olduğuna dikkati çeken Kanber, bu noktalar da Kıbrıs’a ait ürünleri satan iş yerlerinin bulunmasının daha avantajlı olacağını belirtti. Kanber, Kıbrıs’a ait ürünlerin Güney’e geçirilmesinin daha kolay olduğunu söyledi ve yetkilileri bu konuda çalışmalar yaparken bu düzenlemeleri de göz önünde bulundurmaları konusunda uyardı.

“Sanayiciler için büyük avantaj”

Haspolat Kapısı’nın açılmasının sanayiciler için büyük bir avantaj olacağını kaydeden Kanber, bunun iki bölgedeki sanayicilerinde işine yarayabileceğini belirtti. Kanber, “Biz oda olarak yeni geçiş noktalarının açılmasının ülke için verimli olacağı düşüncesindeyiz” dedi.