Suna ERDEN 

UBP milletvekili ve Maliye eski Bakanı Ersin Tatar, halkın alım gücünün giderek düştüğünü, zenginin daha zengin, orta hallinin ise gün geçtikçe ağırlaşan ekonomik şartlar yüzünden geçinemez duruma geldiğini söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Tatar, son iki yılda artan hayat pahalılığının maaşlara tam olarak yansıtılmadığını, alım gücünün düşmesinin ekonomik çarkı kötü yönde etkilediğini dile getirdi. Tatar, çevre yollarının inşaatı, Gönyeli Çemberindeki üst geçitin, Karaoğlanoğlu-Alsancak çift yolunun, Güzelyurt- Lefke yolu ve İskele-Karpaz yollarının projesine dahi başlanılmadığını belirterek, bu gecikmenin sıkıntılara neden olacağını, Türkiye’nin kaynak aktarımının gecikeceğini dile getirdi. 

HAYAT PAHALILIĞI ARTTI 

Ersin Tatar, son iki yılda enflasyonun yüzde 25 arttığını, halkın alım gücünün giderek düştüğünü ifade ederek, hayat pahalılığının tam olarak maaşlara yansıtılmadığını söyledi. Tatar, Devlet Planlama Örgütü tarafından hazırlanan hayat pahalılığı raporunun eski verilere göre belirlendiğini kaydederek, çağdaş harcamalara göre bir düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı. Kamu çalışanlarının maaşlarına yeterli olmasa da hayat pahalılığının yansıtıldığını kaydeden Ersin Tatar, ancak özel sektör çalışanlarının halen asgari ücretle çalıştığını, hayat pahalılığına oranla çok az maaş aldığını dile getirdi. Tatar, halkın alım gücünün giderek düştüğünü, zenginin daha zengin, orta hallinin ise gün geçtikçe ağırlaşan ekonomik şartlar yüzünden geçinemez duruma geldiğini söyledi. 

ÖZEL SEKTÖRÜN DURUMU EKONOMİYİ ETKİLER 

Kamu’da 18 bin, özel sektörde de 100 bin kişinin çalıştığını kaydeden Tatar,100 bin kişinin alım gücünün düşük olmasının ekonomi çarkını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun bir açıklamasında bankalardaki mevduatların arttığını söylediğini belirten Tatar, bankalardaki mevduatın yarısının halkın yüzde 10’luk zengin kısmına ait olduğunu, halkın çoğunun mevduatı olmadığını ve birçoğunun ise borç batağında olduğunu ifade etti. 

EKONOMİ BÜYÜMEDİ, DARALDI 

Ekonominin büyüme yerine daraldığını belirten Ersin Tatar, hükümetin istikrar tutumu ve Türkiye ile imzalanan protokole uymaması nedeni ile kaynakların aktarılmasında gecikmeler yaşanacağını ifade etti. UBP Milletvekili ve Maliye eski bakanı Tatar, 2014 yılı sonunda bitirilmesi öngörülen Çevre yollarının inşaatı, Gönyeli Çemberindeki üst geçitin, Karaoğlanoğlu-Alsancak çift yolunun, Güzelyurt-Lefke yolu ve İskele-Karpaz yollarının projesine dahi başlanılmadığını belirterek, bu gecikmenin sıkıntılara neden olacağını, Türkiye’nin kaynak aktarımının gecikeceğini dile getirdi. 

YANAN VATANDAŞ OLUYOR 

Tatar, ekonomide yaşanan daralma ve sıkıntıların sadece orta gelirli vatandaşları etkilediğini, günün şartlarında en pahalı elektriği ile en pahalı telefon konuşmasını yapan halkın masraflarını karşılamakta zorlandığını dile getirerek, hükümetin bu konularda rahatlatıcı bir adım atmadığını dile getirdi. Tatar, petrol fiyatlarındaki 15 kuruşluk düşüşe rağmen elektrik fiyatlarında indirim yapılmadığını dile getirerek halkın yaşadığı maddi zorlukların göz ardı edildiğini vurguladı. 

TEK İYİ GİDEN ŞEY ÜNİVERSİTELER 

Tatar, ülkede ekonomi bazında tek iyi giden şeyin üniversiteler olduğunu dile getirerek, “Tek iyi giden şey üniversitelerdeki öğrenci sayısının artmasıdır. Bunun nedeni de UBP’nin iktidarda olduğu dönemde aldığı önlemler ve Türkiye ile imzaladığı protokollerdir. Lefke Avrupa Üniversitesi kapanma durumuna gelmişken aldığımız önlemlerde şimdi öğrenci sayısı 6 bini geçmektedir” şeklînde konuştu.