Suna Erden

Çevre ve Doğal Kaynaklar eski Bakanı Hakan Dinçyürek, AKSA’nın bacadan çıkan emisyon değerleri ile ilgili ölçümü kendisinin yaptığını, çıkan değerlerin ilgili birimlere aktarıldığını ancak bu rakamların doğruluğunu teyit edecek bağımsız bir denetime ihtiyaç olduğunu ifade etti 

Çevre ve Doğal Kaynaklar eski Bakanı Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP UG) Çevre Komitesi Başkanı Hakan Dinçyürek, Kalecik’teki Aksa Elektrik Santrali’nde bacadan çıkan emisyon değerlerinin ölçümlerinin AKSA tarafından yapıldığını, sonuçlarının 24 saat içerisinde, Çevre Bakanlığına iletildiğini ve bakan olduğu dönemde yapılan ölçümlerde çıkan değerlerin normal olduğunu ifade ederek, “Bu değerleri AKSA kendisi ölçüyor. 

Acaba bunlar doğru değerler mi? İşte bunu denetleyecek akredite edilmiş bağımsız bir kuruluş gerekiyor” dedi. Star Kıbrıs’a konuşan Dinçyürek, filtrelerden çıkan dumanların zararlı olup olmadığını analiz edip kamuoyuna açıklayacak bağımsız bir kuruluşun bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini vurguladı. 

“AKSA’NIN ÖLÇÜMLERİ NORMAL DEĞERLERDE” 

Dinçyürek, AKSA’ya biri azot monoksit için, ikinci ise kükürt için filtre takıldığını, bakan olduğu dönemde bacadan çıkan emisyon değerlerinin 24 saat on-line olarak Çevre Koruma Dairesi’ne AKSA tarafından iletildiğini, o dönem elde edilen değerlerin yasa ve tüzüklerin ön gördüğü seviyelerde olduğunu ifade etti. 

Dinçyürek, AKSA bacalarından çıkan dumanların gerek medyada gerek sosyal medyada tartışma konusu olmaya devam etiğini ifade etti. Filtre takılmasına rağmen rahatsızlıkların devam ettiğini kaydeden Dinçyürek, bunları ortadan kaldıracak son adımın akredite olmuş bağımsız bir kuruluşun ölçümler yapıp sonuçları kamuoyuna açıklamak olduğunu söyledi. 

“BAĞIMSIZ BİR DENETLEME ŞART” 

Dinçyürek, “Bakan olduğum dönemde KTMMOB ile ortak hareket etme konusunda mutabakata vardık. Türkiye’de bu işi yapabilecek dokuz firmaya teklifte bulunmaları için davet gönderdik. Üç firma bize geri dönüş yaptı ve bu işi yapabileceklerini söyledi. KTMMOB’ne denetleme yapacak kurumu belirlemesi için yetki verdik. ‘Sizin belirleyeceğiniz bir firma gelsin ve ölçümleri yapsın’ dedik. KTMMOB teklifi kabul etti” şeklinde açıklamada bulundu. 

"AKSA ÖLÇÜYOR PEKİ DOĞRU DEĞERLER Mİ?” 

Dinçyürek, AKSA bacalarından çıkan dumanların emisyon değerleri ile ilgili ölçümün AKSA tarafından yapıldığını, online sistem ile Çevre Bakanlığı’na aktarıldığını ifade ederek, “AKSA değerleri kendisi ölçüyor ve bakanlığa veriyor. Bu ölçtüğü değerler doğru rakamlar mı? Değil mi işte bunu denetleyecek bir bağımsız kuruluş olması gerekiyor” dedi. 

“UYGULAMA HAYATA GEÇİRİLSİN” 

Bağımsız kuruluşun filtrelerin çalışıp çalışmadığını, çıkan dumanların değerlerini belgeleyip rapor halinde bakanlığa, AKSA’ya ve kamuoyuna sunulmasının öngörüldüğünü kaydeden Dinçyürek, bakanlığı döneminde öngörülen uygulamanın şu anki bakanlık ile de istişare edilerek, zaman geçirilmeden bir an önce yaptırılması ve çıkacak olan olumlu veya olumsuz sonuçların halk ile paylaşılması gerektiğini söyledi. 

“FİLTRE İŞLEMİNDE YOĞUNLUK NORMAL” 

Dinçyürek, filtre takıldıktan sonra sekiz değişik jeneratörün tek bir bacaya yönlendirildiğini ve böylelikle çıkan duman yoğunluğunun arttığını, bu nedenle bölge halkının rahatsızlığının devam ettiğini dile getirdi. Dinçyürek ikinci sebebin ise filtreleme sürecinde su buharı oluştuğunu, azot gazı ile beraber havaya karıştığını, bu yoğunluğun doğal olduğunu ifade ederek, “Filtre olmasa su buharı olmayacak. Yoğun gaz çıkışı normaldir” dedi. 

“HALK SAĞLIKSIZ HAVA SOLUYOR” 

Dinçyürek ayrıca hiçbir filtreleme sistemi bulunmayan Teknecik Santrali’nde çevre açısından büyük sorunlar yaşanmakta olduğunu kaydetti. Dinçyürek, Teknecik Elektrik Santrali’nde kalitesiz yakıt kullanıldığını iddia ederek, bölge halkının sağlıksız hava solumasına neden olunduğunu kaydetti. 

Bakanlık görevinde bulunduğu dokuz aylık süre içerisinde, KIB-TEK’in 2015 bütçesinde filtreleme ile ilgili kalem ayrıldığını anlatan Dinçyürek, filtreleme işleminin bir an önce başlatılması gerektiğini vurguladı.