Suna Erden

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını Star Kıbrıs’a değerlendiren siyasi parti genel sekreterleri görüşlerini ortaya koyarken, seçime katılım oranının az olduğunu, halkın siyasileri cezalandırdığını söyledi 

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını Star Kıbrıs’a değerlendiren siyasi parti genel sekreterleri görüşlerini ortaya koydu. Ulusal Birlik Parti (UBP) Genel Sekreteri Sunat Atun, çok adaylı bir seçim olduğunu, bir adayın yüzde 50 oy oranı almamış olmasının ve ikinci tura kalınmasının normal olduğunu ifade ederek, ikinci turda “Halkımız, bizi müzakerelerde temsil edecek olan en iyi lider Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu seçecektir” dedi. Demokrat Parti –Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Sekreteri Hasan Taçoy ise halkın sandığa gitmeyerek siyasi partileri ve siyasileri cezalandırdığını ifade ederek, “Halk yeteri kadar temsil edilmediğini düşündüğü için sandığa gitmedi. Bu nedenle daha doğru siyaset için çalışılmalıdır. Umarım ikinci turda Sayın Eroğlu sandığın galibi olur” şeklinde konuştu. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu da adayların oy oranlarının birbirine yakın çıktığını ve bunun adayların fikirlerinde ortaklaşmanın olduğuna işaret ettiğini söyledi. 

SUNAT ATUN, “HALKIMIZI EROĞLU’NA OY VERMEYE ÇAĞIRIYORUM” 

“Bu seçim çok adayın yarıştığı bir seçimdi. Bir adayın yüzde 50’yi aşması zordu. İkinci tura kalmış olması normaldir. Tüm gayretimizle ikinci tur için çalışıyoruz. Kazanacağımıza inanıyoruz. İçinde bulunduğumuz süreç çok önemlidir. Müzakereler yeniden başlayacaktır. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugüne kadar adil ve eşit bir zeminde çözüm için en iyi yolu kat eden en iyi sonuca varan lider olmuştur. Halkımız, bizi müzakerelerde temsil edecek olan en iyi lider Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu seçecektir. Yılların getirdiği deneyim ve becerilerle ikinci turda kazanacağına inanıyorum. Halkımızı Derviş Eroğlu’na oy vermeye çağırıyorum.” 

HASAN TAÇOY, “DAHA CİDDİ BİR ÇALIŞMA BAŞLADI” 

“Seçim sonuçlarından sonra herkes hummalı bir çalışma içine girdi. İlk tura göre daha ciddi bir çalışma başladı. Yarın akşam (bugün) parti meclisi toplanacak ve kararlar alınacak. Onun öncesinde CTP’nin MYK toplantısından çıkacak kararı bekliyoruz. CTP’den çıkacak karara göre yol haritası belirleyeceğiz. CTP’nin Mustafa Akıncı’yı desteklemesi durumunda kendi kendine rakip yaratır. Ancak kimi destekleyecekleri onların kararıdır. 

DERS VERMEK İÇİN SANDIĞA GİTMEDİLER 

Öte yandan seçim sonuçlarına bakıldığında siyasetçinin daha etkin olması gerektiği ortaya çıkmıştır. Halk siyasetçiye ders vermek için sandığa gitmemiştir. Siyasi partiler ve siyasiler halk tarafından cezalandırıldı. Halk yeteri kadar temsil edilmediğini düşündüğü için sandığa gitmedi. Bu nedenle daha doğru siyaset için çalışılmalıdır. Umarım ikinci turda Sayın Derviş Eroğlu sandığın galibi olur.” 

SUPHİ HÜDAOĞLU, “OY ORANLARI BİRBİRİNE YAKIN” 

“Katılımın az olması siyasi partilerin öz eleştirisi olmalıdır. Adayların aldığı oylar birbirine yakındır. Bu bütün görüşlerin ortaklaştığını gösterir. Geçmişte ‘çözümsüzlük çözümdür’ diyen kesim iki bölgeli çözümü savunmaya başladı. Bu konuda adayların fikirleri birbirine yaklaştı. Öte yandan Kudret Özersay’ın aldığı oy oranı halkın değişim istediğinin göstergesidir. Mustafa Akıncı’nın ikinci tura çıkması ise beklenen bir sonuçtu. Biz Sayın Mustafa Akıncı’nın daha geniş bir kesimi kucaklayıp zafere ulaşacağını düşünüyoruz.”