Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) bir yandan halkımızı öte yandan ilgili kurum ve kuruluşları bilgilendirmeye ve hükümeti uyarmaya devam etmektedir. Hükümeti uyarıyoruz çünkü dün söyledikleri ile bugün yapmaya çalıştıkları arasında büyük çelişkiler vardır. Hükümeti uyarıyoruz çünkü enerji konusunda yapılmak istenenler Kıbrıs Türk Halkının mutluluk ve esenliği için değildir. Halkımızın ekonomik kalkınması için değil, TC kökenli olsa bile sonuç olarak enerji sektörünün yabancı şirketlere adeta peşkeş çekilmek istenmesine karşı bugün sesimizi yükseltmezsek yarın çok geç olabilecektir. Bu kadar iddialı bir söylemde bulunmamızın hayal ürünü olmadığı hükümetin aşağıdaki sorularımıza cevap vermesi halinde net bir şekilde ortaya çıkacaktır.

  1. Mevcut durumda elektrik üretim maliyetini yükselten faktörler nelerdir?
  2. Bugüne kadar devlete bir kuruş bile vergi vermeyip her yıl zarar ettiğini beyan eden ve hükümetçe de kabul gördüğü anlaşılan bir şirket olan AKSA ile imzalanan alım garantili anlaşmanın KIB-TEK’e ve dolayısıyla tüketicilerimize yıllık maliyeti nedir?
  3. KIB-TEK’in elindeki santrallerin hem doğal gazla hem de fosil yakıtla çalışabilecek bir teknoloji ile yenilemesi durumunda Kablo ile getirilmesi düşünülen elektrikten ne kadar daha ucuza elektrik üretebileceğini hesapladınız mı? Hesapladıysanız sonuç nedir? Hesaplamadıysanız hangi kritere göre karar verdiniz?
  4. Kablo konusunda bugün bir anlaşma imzalanması ve ülkemizde yakın gelecekte doğalgaz ile üretim imkanı doğması durumunda bugün atacağınız imzanın tüketicilerimizin faturalarına yansıyacak ek külfetinin ne kadar olduğunu biliyor musunuz?
  5. Kablonun bize ait olması durumunda mevcut maliyetleri daha da yükselteceğinin, bize ait olmaması durumunda ise alım garantili bir anlaşmayla karşı karşıya kalacağımızın ve böylelikle de KIB-TEK’in tümden üretimden kopacağının ve ülkede tekelleşme yaratılacağının farkında mısınız?
  6. İhtiyaç duyulan kapasite sorununu çözmeyeceği biline biline bugüne kadar alternatif elektrik kaynağı olarak gösterilen Kablo ile elektrik alımının risklerini hesapladınız mı?

Sonuç olarak:

  1. KKTC için en verimli ve arz güvenliği sağlayacak elektrik üretme yönteminin ne olduğu konusunda elinizde tarafsız uzman kişiler tarafından hazırlanan bir fizibilite çalışması var mı? Varsa bu çalışmayı halkımızla niye paylaşmıyorsunuz?
  2. Yukarıdaki sorularla ilgili net cevabınız yoksa bu konuda ısrarcı olmakla bu topluma verdiğiniz sözleri tutmamış olacağınızın ve halkımızın geleceğini ipotek altına alacağınızın farkında mısınız?
  3. Belki de Kıbrıs Türk Halkının elindeki en büyük fiziki varlık olan KIB-TEK’in pratik sonuç olarak yok edilmesinin siyasi, ekonomik, sosyal ve demokratik boyutunu araştırmışsanız bu araştırmanızı halkımızla niye paylaşmıyorsunuz?
  4. KIB-TEK’in ÖZERKLEŞTİRİLMESİ konusunda attığınız imzalar, hükümet programınıza yazdığınız sözler ve tüm halkımız önünde girdiğiniz taahhütlerin sizce hiç mi önemi yok? Varsa attığınız adımlar nedir?

Hükümetin söz hakkı bile talep etmediği veya etmişse bile dikkate alınmadığı bir ortamda sürdürülen sözde Ekonomik Program ve TC Hükümetinin dayatmaları karşında aciz davranan bir hükümet görüntüsü ortaya çıkmaktadır. Yıllardır yaşanan üretim kaynaklı elektrik kesintilerinin %96’dan fazlası özel sektör olarak faaliyet gösteren AKSA isimli özel şirketten kaynaklanmaktadır. Ancak en ufak bir aksaklıkta KIB-TEK’i ve EL-SEN’i eleştiren anlayış AKSA söz konusu olunca sessizliğini sürdürmektedir. Hükümetin bu acizlik ve beceriksizlikleri hiç kimseyi kurtaramayacaktır.

Ancak ne halkımız ne de O’nun kuruluşları aciz değildir. En azından EL-SEN elinden geldiğince ve gücü yettiğince bu uğurda her türlü meşru mücadelesini sürdürmeye devam edecektir.