Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber, Nisan 2015’te yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendirdi. Halkın artık değişim istediğine olan inancını belirten Sibel Siber, ülkeye temiz ve güven duyulan siyasetin gelmesini isteyen herkesin tercihinin bu yönde olacağına inandığını vurguladı. Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber dün Diyalog TV’de Reşat Akar’ın hazırlayıp sunduğu “Son Durum” programına konuk olarak Nisan 2015’te yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve meclisin hayata geçirmek istediği yasalardan bahsetti. Mecliste şu an bütçe görüşmelerinin yürütüldüğüne dikkat çeken Siber, vaktinin büyük bir çoğunluğunu Meclis’te harcadığını dile getirdi. Meclis İç Tüzüğü’nin hayata geçirildiğini belirten Sibel Siber, saatinde toplanan ve bu tüzüğe uyan bir meclis yaratıldığını ifade etti. Komitelerin geçmiş yıllara göre yüzde 100 performans artışı gösterdiğini aktaran Siber, toplumun tümünü ilgilendiren Ürün Güvenliği Yasası, Gıda Güvenliği Yasası, Organ Nakli Yasası, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yasası ve İyi İdare Yasası’nın uzun yıllardır bekleyen yasalar olduğunu ancak şimdi hayata geçirildiğini kaydetti.

TEMBEL TOPLUM YOKTUR İŞLEMEYEN SİSTEM VARDIR

Şu an Meclis komitesinde 3 yasanın daha görüşüldüğünü belirten Siber, bunların Kamu Reformu Yasası, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim ve Halk Oylaması Yasası olduğunu dile getirdi. Bu yasaların da hayata geçmesiyle birlikte bugün şikayet edilen birçok sıkıntıyı geride bırakacaklarını anlatan Sibel Siber, müşavirlerden dolayı halkın rahatsızlık duyduğunu söyledi. Tüm siyasi partilerin de müşavirlik sisteminden şikayet ettiğini ancak iktidara gelen partinin kendi birokratlarını atadığını ve müşavir ordusu yarattığını anlatan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, Kamu Reformu Yasası’nın onaylanması halinde müşavir ordusu yaratmanın son bulacağını ifade etti. Müdür atamalarının üçlü kararnanameden çıkarılacağını ifade etti. Kamu Reformu Yasası’nı Kasım ayı sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini belirten Siber, kendisinin de komite başkanına bu yönde bir talebi olduğunu kaydetti. Müşavirlik kişiye işe yaramazlık, hiçleştirilme duygusu veriyor dedi. Suçlu olanın müşavirler değil sistem olduğunu vurgulayan Siber, “Tembel veya üretken toplum yoktur üretken sisteem veya işlemeyen sistem vardır. İşlemeyen bir sistemi işler vaziyete getirmezsek her gelen hükümet suçlanacak” dedi.

HİZMET VERENİN ÖDÜLLENDİRİLECEĞİ BİR SİSTEM YARATACAĞIZ

Devlet dairelerindeki işlerin yavaş ilerlediği ve memurların işlerini ciddiyetsizlikle yaptıklarına yönelik bir soru üzerine Siber, bu durumların da sistemden kaynaklandığını ve önüne geçebilmek için hizmet veren çalışanın ödüllendirileceği bir sistem yaratacaklarını vurguladı. Kamu Reformu Yasası’nın hayata geçirilmesiyle birlikte kalitenin ön plana çıkacağının altını çizen Meclis Başkanı Siber, ülkedeki en büyük sorunun sistemsizlik olduğunu ve bu durumu düzeltecek olanların yine siyasetçiler olacağını ifade etti.

MİLLETVEKİLLERİNİN TRANSFERLERİ ENGELLENECEK

Siyasi Partiler Yasası’nın da komitede görüşüldüğüne dikkat çeken Meclis Başkanı Sibel Siber, bu yasanın da hayata geçmesiyle birlikte milletvekillerinin başka partiye transfer olmalarının önüne geçileceğini söyledi. Milletvekillerinin bulundukları parti içerisindeki huzursuzluk yüzünden başka partiye geçmelerinin o partiye oy veren insanlara karşı yapılan bir yanlış olduğunu dile getiren Siber, milletvekillerinin artık kendi düşüncelerine göre değil, yasalara göre parti değiştirebileceklerini anlattı. Vekillerin parti değiştirmek istemeleri halinde genel seçimleri beklemeleri gerekeceğini belirten Sibel Siber, bu yolla vekil transferlerini engelleyeceklerini kaydetti.

HALK  DENETLEMELİ

Bir partiden milletvekili seçilip ardından görev süresi içinde başka bir partiye geçen milletvekilleri hakkında soru üzerine yorumda bulunan Meclis Başkanı Siber, bunların siyaset kurumuna güveni zedelediğini belirtti Siber, siyasete girmek isteyen birçok insan siyasetin toplumdaki algısının iyi olmamamsı sebebiyle siyasete girmekten vazgeçtiğini ve bunun çok üzücü bir durum olduğunu ifade etti. Halkın denetleme görevini yerine getirmesi ve daha iyi işleyen yasalarla siyaset kurumuna güven kazandırılacağına inandığını belirtti.

ÖNCE MEVCUT SİSTEM, SONRA BAŞKANLIK

“Başkanlık sistemini savunuyor musunuz?” şeklinde yöneltilen bir soruya cevap veren Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber, başkanlık sisteminin avantajları ve dezavantajları bulunduğunu ancak önceliğin mevcut parlementer sistemi düzeltmek olması gerektiğini, düzeltilemeyecek noktalarda başkanlık sisteminin düşünülmesi gerektiğini belirtti. Siber, başkanlık sisteminin de dört dörtlük bir sistem olmadığına dikkat çekti.

SADECE SOL KESİMDEN OY BEKLEMİYORUM

2015 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için CTP-BG’den aday olan Siber, bu göreve gelmesi halinde bütün toplumun Cumhurbaşkanı olacağını, dolayısı ile sadece sol kesimden oy beklemediğini, toplumun her kesiminden oy almayı hedeflediğini kaydetti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sağ kesimin adayının Derviş Eroğlu olmasına rağmen sol kesimde hem kendisinin hem de Mustafa Akıncı’nın yarışacağını dile getirilmesi üzerine Siber, seçimde Eroğlu ile sol kesimden bir adayın ikinci tura kalması halinde birisinden destek istemek veya birisine destek belirtmek konularını görüşmediklerini de ifade ederek ilk turda kazanacağına olan inancını belirtti. Bu konuda halka güvendiğini söyledi.

EN BÜYÜK VURGUM TEMİZ SİYASET

Siyaset hayatına 2009 yılında atıldığını anlatan CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Siber, kendi mesleği olan doktorluğu severek yaptığını ve ülkeye daha iyi hizmet verebilme adına siyasete atıldığını kaydetti. 2 aylık başbakanlık görevi yürüttüğünü hatırlatan Siber, her işini aynı heyecanla yaptığını ve en büyük vurgusunun temiz siyaset ve güven olduğunu dile getirdi. Siyasette şeffaflık ve hesap verebilirliğin çok önemli olduğunun altını çizen Sibel Siber,   Meclis başkanlığı görevine getirilmesinin ardından çok olumlu tepkilerle karşılaştığını ve kamuoyunun nabzını da tutarak, partisinin de desteğiyle Cumhurbaşkanlığı görevine talip olduğunu söyledi.

PARTİ TABANI ARKAMDA

CTP-BG’nin yerel seçimlerde yaşadığı sıkıntılardan dolayı parti tabanının arkasında olup olmayacağına dair yöneltilen bir soru üzerine Sibel Siber parti tabanından büyük destek gördüğünü ve yerel seçimlerde yaşanan sıkıntıların Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanmayacağını ifade etti.

AMBARGOLARIN KALKMASI İÇİN KALICI ÇÖZÜME İHTİYAÇ VAR

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması halinde Rum lider Nikos Anastasiadis ile müzakere edeceğini hatırlatan Sibel Siber, müzakere etme sebeplerinin kalıcı ve federal bir çözüm olacağını ifade etti. Son zamanlarda yapılan kamuoyu yoklamalarında Kıbrıs sorununu halk arasında öncelik sırasının 4’e gerilediğini belirten Sibel Siber, buna rağmen birçok sorunun arkasında yatan temel sorunun Kıbrıs sorunu olduğunu açıkladı. Ambargoların kalkması için kalıcı ve federal bir çözüme ihtiyaçları olduğuna dikkat çeken Siber, “Her toplum lideri kendi halkının çıkarlarını savunacak ama ‘Kazan kazan’ prensibiyle çözümü sağlamaya çalışacağız. Amacımız kalıcı çözümü sağlarken halkın yaşam kalitesini artırmaktır. Bugünden daha iyiyi hedeflemektir.” dedi.

SADECE MÜZAKERE EDEN BİR CUMHURBAŞKANI OLMAYACAĞIM

Cumhurbaşkanı’nın 2 şapkası olduğunu, birinin toplum lideri ile müzakerecilik görevi, diğerinin de Cumhurbaşkanı görevi olduğunu belirtti.  Sadece müzakere eden bir lider değil, iç sorunlarla da ilgilenen çözüm üreten bir Cumhurbaşkanı olacağını söyledi. Cumhurbaşkanının toplumun tümünü kucaklayan, toplumun tümünü ilgilendiren konularda birçok projeye imza atabilecek yetkide olduğunu anımsatan Siber, “Eğer mesaj verirken tüm topluma yönelik mesajlar verirseniz ve halkınız size güvenirse, o zaman hükümet üzerinde baskı unsuru oluşturursunuz” dedi. Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber, ortak açıklamaya bağlı olduğunu ve ilerleyen zamanlarda adaylığı ile ilgili bir deklerasyon yayınlayacaklarını ifade etti.