Devlet, çoğu zaman, farklı nedenlerden mağdur olan çocuk ve kadınların yanı sıra engellilerin yardımına ulaşmakta aciz kalıyor

Rana SARRO

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından sürdürülen sosyal hizmetlerin yetersiz olduğunu kaydetti. Bakan Gürpınar, Sosyal Hizmetler Dairesi’nin bütçe, kurumsal kapasite, kadroları ve yasaları bakımından yetersiz kaldığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi'ne ait bir ‘kadın sığınma evi', ‘ıslah evi', ‘çocuk rehabilitasyon merkezi'nin bulunmaması, engelli vatandaşlar ile yardıma muhtaç ailelere, kadın ve çocuklara devletin sahip çıkamaması sonucunu doğuruyor.

Sosyal hizmet alanındaki eksiklikler, devlet eline muhtaç vatandaşların kaderine terk edilmesine yol açıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından sürdürülen ülkedeki sosyal hizmetlerin yetersiz olduğunu doğruladı.

"BÜTÇE YETERSİZ”

Bakan Gürpınar, devlet tarafından sosyal hizmetler için ayrılan bütçenin de yetersizliğini belirterek, 2015 bütçesinde Sosyal Hizmetler Dairesi'nin bütçesinin artırılması hedefinde olduklarını kaydetti.

"HER AÇIDAN YETERSİZ"

Bakan Gürpınar, Sosyal Hizmetler Dairesi'nin bütçenin yanı sıra, kurumsal kapasite, kadroları ve yasaları bakımından da yetersiz kaldığını söyledi. Gönüllüler tarafından kurulan ve idame ettirilen Kadın Sığınma Evi bir süre önce kapatılırken, şiddete maruz kalan kadınların yerleştirilebileceği bir sığınma evi ise ülkemizde bulunmuyor.

Yoksulluktan sokakta kalan erkeklerin; yaşam şartları nedeniyle devletin sahip çıkması gereken genç çocukların ve engelli küçük çocukların yerleştirilebileceği bir merkez de yok. Sosyal devlet olduğu savunulan KKTC'de vatandaşlara sosyal hizmetlerin ne derece sağlanabildiği konusunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar'a sorduk.

Detay: Ülkedeki sosyal hizmetler şuanda olması gerektiği gibi mi?

Aziz Gürpınar: Daha çok artması lazım, rolünün daha çok artması lazım, ağırlığının daha çok hissedilmesi gerekiyor.

Detay: Sosyal Hizmetler Dairesi, ihtiyaçlı vatandaşlara, kadınlara, çocuklara yetişebiliyor mu?

Aziz Gürpınar: Yetişemiyoruz. Yetemiyoruz hem kurumsal kapasite bakımından yetersizlik var, hem de yasalarımız bakımından da yetersizlik var. Örneğin şuanda Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından sürdürülen bu hizmetlerin, özellikle toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kadının statüsünün yükseltilmesi gibi ciddi bir alan, kısa bir süre sonra hayata geçireceğimiz Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi ile karşılanacak. Şuanda bu alanda aslında Sosyal Hizmetler Dairesi'nin kontrolündedir. Ama yakında şuanda Meclis'te bulunan bir yasa tasarısı var. Şimdi bir daire kuruyoruz. o dairede ayrı bir teşkilatlanma ayrı kadrolar olacak. Dolayısıyla kadına yönelik çalışmalar boyutu o dairenin uhdesinde ve dairenin kadroları tarafından daha uzmanlaşmış bir şekilde yürütülecek. Bugün Sosyal Hizmetler Dairesi hem kadroları açısından hem de yasaları açısından da yetersizdir.

Detay: Bir de sanırım bütçe sıkıntısı da var. Bütçe neden yetersizdir? Sosyal Hizmetlere niye yeterli bütçe ayrılamıyor? Sosyal Hizmet Dairesi’nin bütçesi ne kadardır?

Aziz Gürpınar: Bütçenin tam rakamını şuanda veremem, yanlış bir şey söylemeyim. Tabi ki bütçe sıkıntısı da vardır. Bütçenin genelinde sıkıntı vardır. Bir yetersizlik vardır. Biz bu sene 2015 bütçesinde onu artırmak hedefindeyiz. Yani gerek engellilerimize ayrılacak olan pay, gerek çocuklarımıza ve sosyal yardıma muhtaç ailelere ayrılacak pay, gerekse diğer hizmetler anlamında bütçeyi artırma hedefimiz var. Tabi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dai-resi'nin ise bütçesi ayrı olacak. Bir ay sonra bütçe görüşmeleri başlayacak.

Detay: Alkol tedavisi için bir merkez yok. 14-15 yaşındaki gençlerin yerleştirilebileceği bir yer yok. Engelli küçük çocuklar için bir rehabilitasyon merkezi ile kadın sığınma evimizin ve ıslah evinin bulunmadığı biliniyor. Bu eksikliklerle ilgili ne söyleyeceksiniz?

Aziz Gürpınar: o konuda dediğim gibi uyuşturucu ve diğer bağımlılıklara karşı mücadele için zaten geçen hafta Başbakanlık bünyesinde bir komisyon oluşturulmasına karar verildi. o komisyonda bizim bakanlığımızın da temsilcileri olacak. Ve o komisyonun öngöreceği çerçevede gerek merkezler gerekse de hizmetler hayata geçirilecek.