Hüseyin Çiçek

Dünyada bir ilk olarak hayata geçen ve açılışı bugün yapılacak olan Asrın Projesi ile Kuzey Kıbrıs’a gelecek suyun yönetimi konusunda her kafadan farklı bir ses çıkıyor. Büyük tartışmalara neden olan suyun yönetimi ile ilgili olarak Diyalog muhabirinin Gazimağusa’da görüşüne başvurduğu vatandaşlar suyu önce Türkiye’nin yönetmesi belli bir süre sonrada KKTC’ye devretmesi gerektiğini savundu. 

Şu an için KKTC’de suyu yönetecek yeterli tecrübeye sahip eleman bulunmadığını savunan vatandaşlar, “Türkiye suyun dağıtımını sağlayıp işleri düzene koyduktan sonra yönetimi KKTC’ye devredebilir” şeklinde konuştu. 

Vatandaş ne dedi?

Serkan Bulut: Bence Türkiye’nin yönetmesi daha uygun olur. Bizim belediyelerimizde yeterli tecrübe yok. Belli bir süre geçtikten ve sistem kurulduktan sonra suyun yönetimi bize devredilebilir.

Tevfik Aydın: Suyun yönetimi Türkiye’de olsun, bizim belediyeler yönetirse birçok vergi koyar dolayısı ile bize çok pahalıya mal olur. İşler yoluna girdikten sonra suyun yönetimi belediyelere tamamen olmasa bile kısmen devredilebilir.

Nihat Ramazanoğlu: Suyu bence Türkiye yönetsin, bizimkiler beceremez. Türkiye’den ekip gelsin ilk etapta onlar yönetsin. Burada yeterli eleman yetiştirdiği vakit suyun yönetimini daha sonra bize devretsin. 

Kenan Acar: Türkiye yönetsin, masrafı o yaptı, eğer bizim belediyeler yönetirse bu suyun kullanımı bize çok pahalıya mal olur.

Ali Acar: Suyun yönetiminin Türkiye’de olması daha uygun, projeyi hazırlayan ve suyu gönderen Türkiye, bu hususun çok daha önceden tartışılması gerekirdi.  Belediyelerimizin şu anki durumları ve devlete olan borçları ortadayken, su borularının değişmesi için gerekli olan 600 milyon TL’lik meblağı nasıl karşılayacaklar. Belediyeler önce devlete olan borçlarını ödesinler daha sonra su dağıtım projesine talip olsunlar. Tabii ki bizde suyun kendi yetkililerimiz tarafından yönetilmesini isteriz. Ancak şu durumda bu imkansız.

İbrahim Turgut: Türkiye’nin yönetmesi daha uygun olur, bizim belediyelerimiz hem bu projeyi yürütebilecek imkan ve tecrübeye sahip değiller. Hem de koyacakları ağır vergiler ile suyun kullanımını bize pahalıya mal edecekler.

Tozan Talihsiz: Bunun tartışılması anlamsız, kim yönetirse yönetsin benim için fark etmez. Yeter ki iyi yönetilsin. 

Uğur Ramazanoğlu: Suyu bizimkiler yönetsin, beceremiyorlarsa da meclisi kapatsınlar evlerine gitsinler, bir suyu yönetemeyen parti veya milletvekillerini istemiyorum.

Filiz Başarır: Devleti yönetemeyenler suyu mu yönetecekler? Buradaki belediyelere de güven yok, hepsi ceplerini düşünüyor.

Sebati Var: Buradaki belediyelerin yeterli tecrübeleri yok, bence önce Türkiye suyu yönetsin, burada kurup düzeni sağladıktan sonra bize devretsin, en mantıklısı bu.

Celal Çelikkaya: Tecrübe kazanana kadar bir müddet Türkiye yönetsin, belli bir süre sonra da bize devretsin, sonuçta bu proje bizim için yeni bir şeydir yönetmesi de kolay değildir.

Galip Tilim: Belirli bir müddet bu suyu Türkiye idare etsin, daha sonra da biz tecrübe kazanınca da bize devretsin.

Şeref Özalp: Ben suyu Türkiye’nin yönetmesinden yanayım. Belediyeler kendilerini yönettiği gibi suyu da yönetmeye çalışırlarsa sonunda susuz kalırız. En iyisi Türkiye yönetsin.

İlyas Kılıboz: Ben önce Türkiye’nin yönetip bir müddet sonra bize devretmesinden yanayım, önce yönetsin bizde bu konuda tecrübe sahibi olalım daha sonra işler rayına oturunca biz yönetiriz.

Serdar Atai: Kendi topraklarınızda olan bir şeyin yönetimini kendimizin yapması en doğrusu, benim düşüncem doğal kaynakların, bulunduğu toprakların yönetimi tarafından yönetilmesi gerektiğidir.