Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, geçtiğimiz hafta sonu Lefkoşa’da yoğun yağış nedeniyle sorun yaşayan Kermiya bölgesindeki “Öğretmenler Caddesi”nde  (Kermiya – Gönyeli Yolu) incelemelerde bulundu ve dere yatağı genişletme çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Taçoy’a inceleme sırasında Karayolları Dairesi Müdürü Hasan Nihat Erduran, Merkez Kaymakamı Salih Gökpınar, Ortaköy Muhtarı Faik Taşel ve diğer yetkililer eşlik etti.

Hasan Taçoy, bölgede incelemelerde bulunan Biyologlar Derneği üyeleriyle görüş alışverişinde bulundu.

TAÇOY

Hasan Taçoy, gezi sırasında basına yaptığı açıklamada, bir hafta önce yaşanan üzücü olayların sadece yağmurla ilişkilendirilemeyeceğini; doğanın, hem kendi kendine, hem de insan kaynaklı tahribat sebebiyle bir durumun oluştuğunu söyledi.

Taçoy, yanlış yapılan istinat duvarları, dere yatağının yer değiştirmesi ve yer yer daralmalar nedeniyle dere yatağının gerçek kapasitesini ortaya koyamaması gibi sebeplerin yanı sıra dereye akan pis suyun da bölgede sorun oluşturduğunu kaydetti.

Tüm bu olayların doğal afet olarak yaşamı tahrip ettiğini ifade eden Taçoy, geçen hayta yaşananlardan sonra Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, İçişler Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ve LTB’nin tüm unsurlarıyla bazı çalışmalar gerçekleştirip, yol haritası yaptığını kaydetti. Taçoy, Metehan’dan bölgeye kadar dere yataklarını genişlettiklerini, pompa arıtma istasyonundan devamla ARMACOM Sitesi ön tarafından 3 derenin birleştiği yere kadar gitmek istediklerini söyledi.

Taçoy, muhtarlıklar ve vatandaşlarla da işbirliği yaparak, tüm sorunları çözeceklerini ve halkın daha iyi nefes alacağı bir ortam yaratılacağını belirtti.

Karayolları ve diğer unsurlara, özverili çalışmalarından dolayı teşekkür eden Taçoy, tüm kurumlar arasında güzel bir işbirliği ve dayanışma örneği gösterildiğini; amacın doğal yaşantıyı da koruyarak en iyi şekilde ıslah yapmak olduğunu ifade etti.

Taçoy, çalışmaların Taşkınköy ve Kızılbaş’ın birleştiği “DEVPA Bölgesi’ne kadar gideceğini söyledi.  Sürekli sorun yaşayan Marmara bölgesinin en arka sokağı “Dereli Sokak”ında bazı temizlik çalışmaları yapılıp, bölgenin daha iyi görülmesi gerektiğini kaydeden Taçoy, bazı noktalara istinat duvarları yapılabileceğini ve buna, mühendislerle görüşülüp, temizlikten sonra kara verileceğini anlattı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, bir soruya karşılık, Çevre Koruma Dairesi’nin bölgeye hemen geldiğini belirterek, “Birlikte hareket ettiğimizi söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

TAŞEL

Ortaköy Muhtarı Faik Taşel de, pis koku için bayramdan önce defalarca Gönyeli Belediyesi ile telefonla irtibata geçtiğini kaydederek, dereden lağım suları aktığını ve sorunun bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi.

ERDURAN

Karayolları Dairesi Müdürü Hasan Nihat Erduran da, yağış sonrası alarma girdiklerini fakat Karayolları Dairesi’nin araçlarının ağır makineler olmasından dolayı yağmur anında müdahale edemediklerini kaydetti.

Bugüne kadar 110 saatlik çalışma yapılıp, dere yataklarının açıldığını belirten Erduran, dairenin kendi planlanmış görevleri nedeniyle Pazartesi günü dere yataklarına giren makineyi başka yere aktaracaklarını ve Orman Dairesi’nin araçlarının işi sürdüreceğini söyledi.

1413719614.jpg

1413719647.jpg