Halkın Partisi, Ceza Yasasında iki yıl önce yapılan değişikliklerin, kâğıt üzerinde kalmaması ve uygulanması gerektiğini belirtti.

Halkın Partisi’nden yapılan açıklamada “Fasıl 154 Ceza Yasası’nda yer alan çağ dışı düzenlemenin iki yıl önce değiştirilmiş olmasını bir yandan olumlu bir gelişme olarak değerlendirirken diğer yandansa uygulamada bu değişikliğin gerçek anlamda toplumsal olarak benimsenmesi ve uygulanabilmesi için gereken çabanın ortaya konulmadığını gözlemliyoruz” denildi.

Hukuk devleti olmanın en temel ayırt edici özelliğinin, var olan kuralların etkili şekilde uygulanması olduğu ifade edilen açıklama şöyle devam etti:

“Bireylerin ayrımcılığa ve ötekileştirmeye maruz kaldıkları böyle bir alanda var olan kuralların kâğıt üzerinde kalmaması ve uygulanmasıysa çok daha büyük önem arz etmektedir. Bizler bir yandan yapılan bu yasal düzenleme ile atılmış olan olumlu adımın gerçekten hayat bulabilmesi için uygulanmasını görmeyi istiyoruz, diğer yandansa cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğiyle ilgili uluslararası toplumda giderek yerleşen prensip ve değerlerin yer aldığı Yogyakarta İlkelerini de baz alarak, ülkemizde bazı ilave yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğine inanıyoruz.

Bizler Halkın Partisi olarak toplumda Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve Interseks LGBTI bireylerle ilgili olumsuz algıların üstesinden gelmenin birincil adımının eğitim olduğunu düşünmekteyiz ve eğitim politikalarımızı belirlerken toplumda ciddi bir ötekileştirilmeye maruz kalan LGBTI bireyler ile ilgili farkındalık yaratacak uygulamaları hayata geçirmeyi planlamaktayız. Bu adımlar arasında, okullarda özellikle rehber öğretmenlerle işbirliği içerisinde hareket ederek, zaman zaman ailelerin de katılım sağlayabileceği bir bilinçlendirme programı yaratmak vardır. Bu tür bir programı hayata geçirirken hedefimiz ülkemizde bu alanlarda bulunan sivil toplum örgütleri, kurum, kuruluş ve aktivistlerle paydaş ilişkisi içerisinde, fikir alış verişi yaparak herkesin ve her kesimin ayrımcılığa uğramadan özgür bir vicdan ile yaşaması olacak.”

“SAĞLIKTA DA ÖTEKİLEŞTİRİCİ TUTUM VAR”

LGBTI bireylerin sağlık sektöründe birtakım olumsuz veya ötekileştiren tutum, tavır veya davranışlara maruz kalabildiği kaydedilen açıklamada, bu durumun LGBTI bireylerin sağlığa erişimi ile ilgili ciddi sıkıntılara neden olduğu dile getirildi.

Sağlık sektöründe bu anlamda bir iyileştirme yapılabilmesi için sağlık çalışanlarının bu gibi konularda bilinçlendirilmesini amaçlayan eğitim programlarını hayata geçirmek gerektiği ifade edilen açıklamada, herkesin, adalet ve eşitlik ilkesine dayalı, evrensel hak ve özgürlükler temelinde, toplumsal barış ilkesine uygun olarak yaşayacağı insan odaklı politikalar üretmeyi hedefledikleri dile getirildi.

Açıklama “İşte bu bağlamda bizler her tür ayrımcılığa ve ötekileştirmeye karşı duruşumuzu somut politikalarla hayata geçireceğiz” ifadeleriyle son buldu.