“İnsan haklarına saygı temelinde, halk iradesine dayalı çoğulcu demokrasiye olan desteğin ortaya konulması şeklinde olduğu sürece, 5 Ağustos 2016 tarihinde yapılacak etkinlik de dahil sivil toplum örgütleri öncülüğünde yapılacak etkinlikleri Halkın Partisi olarak destekleriz. Kıbrıs Türk halkı bu zor zamanında Türkiye’nin yanındadır ve bundan sonra da yanında olacaktır. Öte yandan Halkın Partisi olarak darbe girişimine karşı çıkmak ve çoğulcu demokrasiye destek vermek gibi anlamlı birtakım mesajların verilebileceği bu türden etkinliklerin siyasi olarak istismar edilmemesi için herkesin gereken özeni göstermesini diliyoruz”.

Halkın Partisi tarafından yapılan açıklamada ayrıca aşağıdaki unsurlara da yer verildi:
“Kıbrıs adasında gerek 1960 ortaklık Cumhuriyeti’nin kuruluşu öncesinde, gerekse 1963’te ortaya çıkan bir nevi hükümet darbesinin ertesinde Kıbrıs Türk toplumunun karşı karşıya kaldığı şiddet olaylarına tepki gösteren Türk halkı çeşitli şekillerde yanımızda olduğunu göstermiştir. Bugün çok zor bir dönemden geçen Türkiye’nin yanında durmak, destek vermek gerekir. 

Halkın Partisi Türkiye’de 15 Temmuz tarihinde yapılan darbe girişimini sabahın ilk saatlerinde kınamış ve halk iradesini yok sayan bu türden terör saldırılarına her durumda karşı çıkacağını vurgulamıştır.Hiçbir irade halk iradesinden üstün değildir, olmamalıdır. Bu sadece Türkiye açısından değil her ülke açısından geçerlidir. Bizler Halkın Partisi olarak insan haklarına saygı temelinde, halk iradesine dayalı çoğulcu demokrasiye olan desteğin ortaya konulması şeklinde olduğu sürece, 5 Ağustos 2016 tarihinde yapılacak etkinlik de dahil sivil toplum örgütleri öncülüğünde yapılacak her türlü inisiyatifi destekleriz. Halkın Partisi darbelerin karşısında, çoğulcu demokrasininse yanındadır. Öte yandan Halkın Partisi olarak darbe girişimine karşı çıkmak ve çoğulcu demokrasiye destek vermek gibi anlamlı birtakım mesajların verilebileceği bu türden etkinliklerin siyasi olarak istismar edilmemesi için herkesin gereken özeni göstermesini diliyoruz.”