Halkın Partisi (HP), Türkiye ile KKTC arasındaki sağlıksız ilişkinin düzeltilmesi için uğraş verileceğine, kurulması yeniden gündeme gelen Yurtdışı Koordinasyon Ofisi ile normal olmayan bu yapının daha da kurumsal hale getirileceğini kaydetti.

Partiden yapılan açıklamada, “Sizler için Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetme talebi sadece ara bölgede savunulacak bir şey değilse, Yurtdışı Koordinasyon Ofisi’ne dair antlaşma konusunda farklı bir irade sergileyin ve bu antlaşmayı yürürlüğe koymayın” denildi.

Bahse konu antlaşma metninde yoruma açık maddeler bulunduğu kaydedilen açıklamada, “Kurulması öngörülen ofis, antlaşmada kendisine verilen koordinasyon isminden farklı olarak koordine etmenin çok ötesinde yetkiler kullanacak gibi görünüyor. Hükümeti de Cumhurbaşkanı’nı da bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeye davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, bir yandan yurtlar inşa etmek ve işletmek, diğer yandansa gerekli kampları kurmak ve işletmek gibi yetkilerle donatılacak olan bu ofisin kısa süre sonra yeni bir Yardım Heyeti yapılanmasına dönüşebileceği ifade edilerek, “Gençlik ve spor alanındaki plan ve programları ilgili bakanlığımız değil de bahse konu koordinasyon ofisi belirleyecekse; öte yandan var olan projeleri yasalarımıza göre Gençlik Dairesi denetlemekle yükümlüyken bu denetleme görevini de bu ofis yapacaksa o zaman KKTC’deki bazı bakanlıkların varlık nedeni ortadan kalkacaktır” denildi.

Bugün dünyada bazı konularda yetki devri yapıldığı ancak bunun özellikle uluslararası örgütlerle olan ilişkilerde geçerli olduğu kaydedilen açıklamada, koordinasyon ofisi yapılanmasında bu devrin Türkiye’yi temsil edecek yetkililere yapılacağı anlamına gelen maddelerin mevcut olduğu ve  sakıncalı olduğu savunuldu.

HP, gençlik ve spor alanlarında Türkiye ile KKTC arasında işbirliği yapılmasını desteklediğini, bu türden bir işbirliğinin hayata geçirilmesinde görevi gerçek anlamda koordine etmek olan bir koordinasyon ofisinin de kurulabileceğini ancak mevcut antlaşmada yer alan düzenlemelerin koordinasyonun çok ötesine geçtiğini bildirdi.

Açıklamada, “bugün sıkıntılı olduğu herkes tarafından kabul edilen Yardım Heyeti’ne dair tedbir alınması konuşulurken, hatta ismi değiştirilirken, bu gibi antlaşmalarla yeni yardım heyeti benzeri yapılar yaratmak ne KKTC’nin ne de Türkiye’nin yararınadır” denildi.