EN BÜYÜK DERT ALTYAPI: Hamitköy’ün kanayan yarası haline gelen yol ve altyapı sorunu bölge halkını canından bezdirdi. Kanalizasyon taşkınlarından, su baskınlarından ve yolların bozuk oluşundan şikayet eden bölge halkı, yetkililere çağrıda bulunarak sorunlara acil çözüm istedi

Duygu ALAN

Hamitköy’de uzun zamandır süregelen kanalizasyon ve yol sorunu bir türlü aşılamadı. Altyapıdan yoksun bölgede, geçen hafta etkili olan yağışın ardından ortaya yine korkunç manzaralar çıktı.
Kanalizasyonlar taştı, lağım suları, yağmur suları ilere karışarak cadde, sokak yıkadı.
Artık yama tutmayan köy yolu ise adeta köstebek yuvasına döndü.

Bölgede devam eden çevre yolu çalışmaları sebebi ile yolu kullanan ağır vasıtaların sıklıkla anayolu kullanması zaten bozuk olan köy yolunda derin çukurların oluşmasına neden oldu.

Köy halkı adına konuşan Muhtar Feyzullah Raşit Bostancı, bölgedeki acil çözümlenmesi gereken sorunları anlattı.

“Lağım suları yola akıyor”

Hamitköy’ün muhtarı Feyzullah Raşit Bostancı, bölgenin altyapı sorununa işaret etti. Kanalizasyonların sık sık taşarak cadde, sokak yıkadığını aktaran Bostancı, soruna en erken zamanda çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.

Kanalizasyonlardan taşan lağım sularının bazen yağmur suları ile de karışarak pisliğin daha geniş alana yayıldığını kaydeden muhtar Feyzullah Raşit Bostancı, bu durumun gerek çevre açısından gerekse insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli olduğunu belirtti.

Hamitköy İlkokulu’nun bulunduğu caddede yoğun olarak yaşanan kanalizasyon sorununun ayrıca tehlike arz ettiğini ifade eden muhtar, cadde yüzeyine yayılan lağım sularının kimi zaman okulun bahçesine kadar ulaştığını ve çocukların bu sulara basarak sağlıklarını bilinçsizce riske attıklarını dile getirdi. Bostancı, yaz aylarında da taşan kanalizasyonlardan etrafa kötü kokular yayıldığını söyleyerek, o dönemlerde bölgede nefes alabilmenin çok güç olduğunu aktardı.

“Yağmur suyu drenaj hattı şart”

Muhtar Feyzullah Raşit Bostancı, bölgede yağmur suyu drenaj hattının olmadığını sağanak yağışlı günlerde bazı mahallelerde su baskınlarının yaşandığını kaydetti.

Köylünün en büyük şikayetlerinden birinin de su baskınları olduğunu belirten Bostancı, “Yağmur nedeni ile oluşan çamur ve su baskınları köylüyü bıktırdı. Yetkililerin acil çözüm çalışmalarına muhakkak yağmur suyu drenaj hattını eklemeleri gerek” dedi.

“Yollar çukurlardan geçilmiyor”

Hamitköy muhtarı Feyzullah Raşit Bostancı, bölgedeki yol sorununun ise iyice kronikleştiğini dile getirdi.

Muhtar Bostancı, köy yolundaki çukurların zaman zaman kazalara neden olduğunu birçok sürücü için de maddi kayıplara sebebiyet verdiğini söyledi.

Hamitköy yolunun bir an önce onarılması gerektiğini ifade eden Bostancı, “Yol artık yama tutmuyor. Başta anayol olmak üzere tüm yolların baştan aşağı tadil edilip, asfaltlanması kaçınılmaz oldu” dedi.

“Posta dağıtımı yapılmıyor”

Feyzullah Raşit Bostancı, köye posta dağıtımının yapılmamasının da bölge halkının şikayetleri arasında olduğunu belirtti.

Bostancı, “Hamitköy’de posta şubesi yok. Bölgeye posta dağıtımı da yapılmıyor. Paketi olan mecburen Lefkoşa’ya gidip kendisi alıyor. Bu durum da köylünün oldukça canını sıkıyor” diye konuştu.

“Para yok bahane olmamalı”

Muhtar Feyzullah Raşit Bostancı, köyde yaşanan tüm bu sorunlar için yetkili mercilere birçok kez şikayette bulunduğunu ancak her defasında yeterli maddi kaynak olmadığı için çözüm üretilemeyeceği yönünde cevap aldığını belirtti.

Muhtar Bostancı, “Hamitköy halkının artık tahammülü kalmadı. Ne zaman yetkililere şikayette bulunsak her defasında ‘para yok’ denildi. Bu artık bahane olmamalı ve köyün sorunları bir an önce aşılmalı” dedi.