Eniz Orakcıoğlu

Hamitköy uzun yıllar su sorunuyla boğuşan bir bölge. Türkiye'den gelen suyun  sorunlarını çözeceğine inanan köylü  tam anlamıyla bu beklentilerine yanıt alamadı.

Muhtar Bostancı: “Susuz insan kalmayacak”

Uzun zamanda beri beklenen Türkiye’den gelen suyun Cumartesi Hamitköy’e verildiğini belirten Muhtar Feyzullah Bostancı, “İlk gelen suyu boruların temizlenmesi için dışarıya akıttık. Pazar günü ise suyu vatandaşa vermeye başladık. Ancak bizim uzun zamandan beri taziksiz aldığımız su sebebi ile boruların içine çöküntü yapmış ve sürtünmeden dolayı borular kirlenmiştir. Borulardaki kirlenme zaman içinde temizlendikten sonra su içilebilir duruma gelecektir. Susuz insan kalmayacaktır. Daha önce 8-10 günde depolara verilen su şimdi sürekli akacak duruma geldi. Su gelmeden önce köy halkı 15 TL tonu tankerle su almaktaydı” dedi.

“Suyu az az veriyoruz”

Hanelerin bazılarına su gitmemesinin  nedenini  boruların patlamaması için suyu az az vermelerine bağlayan  muhtar, “Yine de borular patladı ve suyu yine kesmek zorunda kaldık. Şu anda gelen su deneme aşamasındadır, daha suyun havuza girişi ayarlanacak  bunu da  DSİ  yapmaktadır” şeklinde konuştu.

“Borunun patlaması normaldir”

Boruların patlamasının sebebinin suyun tazikli gelmesi olduğunu anlatan muhtar, “Her zaman aynı olay yaşanacak diye bir durum yok. Ara sıra bu sorunu yaşayabiliriz, ama Hamitköy’ün boruları 2013’de yapıldı ve yenidir büyük problemlerin çıkacağını düşünmüyorum. Bugünde su verilmeye devam ediyor. Bunun yanında boruların ve havuzun yeni yapılmış olmasında dolayı birkaç gün suyun bulanık akması normaldir. Kaldı ki Mağusa’ya 1 ay var su veriliyor ve su halen bugün bulanık akıyor” diye konuştu.

Hamitköy halkı ne dedi?

Fatma Borucu: “Bize su gelmedi”

“Su henüz bizim eve ulaşmadı aynı köyün içerisinde başka evlere su verildiğini, duyduk ama bizde bir damla akmıyor. Hatta bu suyun bulanık olduğu da söylendi ama bize Pazar gününden beri su gelmedi.  Suyun fiyatı ise bize göre yüksek, hele ki Hamitköy’ü düşündüğünüzde burada birçok evin bahçesi ve o bahçelerde en azından 3-4 tane ağaç var bu sıcakta o ağaçlar muhakkak su ister bu demektir ki Hamitköy’lü suyu daha yüksekten ödeyecek.”

Alime Türkeri: “Su bulanıktı”

“Pazar günü bize su verildi fakat bulanıktı, ama bildiğim kadarı ile köyün içerisinde her yere Türkiye’den gelen su verilmedi. Bugün ise evin arka tarafından gecen borular patladı o yüzden su yine kesildi”

“Öner Özdemir: “Mağduruz”

“5 sene var Hamitköy’de oturuyorum kiracıyım bizim mahallede aynı sıradaki evlere 2-3 haftada bir su veriliyor. Türkiye’den Pazar günü su verildi dediler akşam biraz aktı sabah kalktığımda yine su kesikti. Hamitköy muhtarını kaç kez aradık bize şebeke bozuk dedi, ama muhtar suyu açtığında depo sorunsuz doluyor kısacası şebekede bir sorunumuz yok. Daha sonra muhtarı yine arıyoruz sizin ev yüksektedir ondan dolmuyor diyor. Kısacası biz su konusunda oldukça mağduruz, su tüm köye haftada bir gelirken bize 2 haftada bir geliyor. Çamaşır bulaşık bile doğru dürüst yıkayamıyoruz, çoluk çocuğumuz var kalabalık bir aileyiz ve susuzluğu gerçekten yoğun hissediyoruz”

Nurettin Sürücü: “Bu eve taşındığıma pişman oldum”

“2 sene önce kiracı olarak buraya taşındım, bu eve geldiğime susuzluk yüzünden pişman oldum. Bize 2 haftada bir bize 3 ton su veriliyor. Geçtiğimiz gün Türkiye’den su geldi dendi çok az su verildi oda kirliydi, bugün su yine akmıyor. Muhtarı arıyoruz şebeke yok, size su çıkmaz gibi aynı sözlerle bizi oyalıyor. Ama şebekemizde bir sorun yok.”

Yücel Karaoğlan: “Evi bahçeli olanın damağı yanacak”

“Pazar günü bizim depolara su dolmaya başladı ama su bulanıktı, dün sabah da borular patladı, bu sebeple su yine kesildi. Patlak onarılınca su yeniden verilecek. Ama su konusunda fiyatın tuzlu olduğunu söyleyebilirim. Bence kaç ton kullanılırsa kullanılsın herkes tonuna aynı miktarı ödemelidir. Suda belirlenen bu fiyatlar sonrasında evinin bahçesi olan, çimi olan ağacı olan yüklü fatura ödeyecek, kısacası damağı yanacak.”

Eray Miş: “Fiyat yüksek”

Ben Hamitköy’ün yukarı bölgelerinde kalıyorum bize henüz Türkiye’den gelen su ulaşmadı. Suyun fiyatı ise bence pahalı evim bahçeli, şimdi yaz ayı ve ağaçların suya bol miktarda ihtiyacı var, gelecek fatura bizim için böyle olunca apartmanda oturan vatandaşa göre çok daha yüksek olacak.”

Hüseyin Hacımusa:  “Adamız çölleşmeye doğru gidecek”

“Bizde henüz Türkiye suyu ile tanışamayanlardanız. Bunun yanında suda belirlenen fiyat çok yüksek. Eskiden su kıtlığı vardı kullanılan ton yükseldik sonra fiyat artardı, su olmadığın için bu tedbir doğaldı, ama şimdi Türkiye’den su geldi herkes bahçesinde 2 ağaç, 3 çiçek veya sebze yetiştirmek isteyebilir, buna imkân sağlamak için suyun fiyatının sabit ve uygun bir fiyatta olması gerekirdi. Bu ekonomik krizin içinde bu fiyatlar çok yüksek ki göreceksiniz birçok ailenin bütçesi bu suyu ödemeye yetmeyecek. Adamız zaten kuraklığa doğru gitmektedir, suyun fiyatının bu kadar yüksek olması herkesin evindeki ağacını sulamaması yönünde teşvik etmektedir, bu da adamızı çölleştirecektir.”