Ankara'ya, 8'inci Büyükelçiler Konferansı'na katılmak üzere gelen Hammond, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptıkları baş başa görüşmenin ardından dün akşamüzeri ortak basın toplantısı düzenledi.

Kıbrıs'taki müzakere süreciyle ilgili olarak Hammond, adada bu kadar önemli gelişmelerin olmasının belli faktörlerden kaynaklandığını ifade etti. Bu faktörlerden bir tanesinin de Türk hükümetinin çözüm için verdiği destek olduğuna işaret eden Hammond, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin olduğu gibi, İngiltere de Kıbrıs'ta çözüm bekliyor. Biz de İngiltere olarak bunu destekliyoruz. İngiltere de Türkiye gibi garantör bir ülke. Biz, iki toplum arasında çözümün gerçekleşmesi için elimizden geleni yapacağız. Her zaman Doğu Akdeniz'den iyi haberler almıyoruz. Son birkaç yıldır daha fazla zorluk karşımıza çıkıyordu Akdeniz'de ama adadan çözüme ilişkin iyi bir haber alabilirsek bu Türkiye'nin de Kıbrıs'ın da Yunanistan'ın ve elbette ki İngiltere'nin kutlayabileceği bir şey olacak. Bu bizim için de kutlanacak bir şey olacak, çünkü hem Türk kökenli hem de Rum kökenli Kıbrıslılara en yoğun şekilde ev sahipliği yapan ülkelerden biri de biziz.

Bugün bir kez daha çok daha yoğun bir şekilde çalışmak için taahhüdümüzü ortaya koymak istiyoruz. Bu tarihi fırsat değerlendirilecektir. Bir kez daha bütün garantör güçlerin takdiriyle ortaya çıkacaktır. Uluslararası toplum da bunu destekleyecektir."

İNGİLTERE'DE TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİNİN HESAPLARININ DONDURULMASI

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond bir basın mensubunun "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi mahkemesinin aldığı karar nedeniyle İngiltere'de bir mahkemenin Türk Büyükelçiliğindeki hesapları geçen hafta dondurulmuştu. Bu karar uluslararası hukuka aykırı değil mi? İngiliz hükümeti bu konuda hangi adımları atmayı düşünüyor" sorusuna karşılık, ülkesindeki mahkemelerin tamamıyla hükümetten bağımsız olduğunu söyledi.

"Ancak bu durumda Dışişleri Bakanlığı olarak müdahale etmeye gayret gösterdik" diyen Hammond, dondurulmuş olan bazı hesapların Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğinin hesapları olduğu ve bu nedenle Viyana Sözleşmesi'nin koruması altında olduğu konusunda müdahalede bulunduklarını anlattı.

İngiliz Bakan, "Bu sorunu çözmek için tabii ki gerekli adımları atıyoruz. Bu, aslında endişe verici bir durum ama maalesef kontrol edebileceğimiz bir süreç değildi" ifadelerini kullandı.

Konuk bakan, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden reform talebine yönelik bir soru üzerine, çözüme yaklaşıldığını ancak henüz sonuca ulaşılmadığını vurguladı. Philip Hammond, "Bu konularla ilgili yapılması gerekenler konusunda siyasi bir anlaşma var. Birleşik Krallık, AB'de büyük bir ülke ve eğer çok büyük bir ülkede böyle bir düşünce varsa buna müdahale edilmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

AB'de değişmesi gereken 4 temel alan belirlendiğini belirten Hammond, bunların üçünde geniş kapsamlı bir anlaşmaya varıldığını ve geriye refahla ilgili sağlanacak ödemeler konusunun kaldığını söyledi.

Bu alanda siyasi bazı engeller olduğuna dikkati çeken Hammond, tatminkar bir çözüme ulaşmaya çalışıldığını ve şubat ayında yapılacak AB Konseyi toplantısında bir çözüme ulaşılması konusunda umutlu olduğunu dile getirdi.