Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde gerçekleştirilen “2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” görüşmeleri çerçevesinde Başbakanlık’ın 94 Milyon 528 bin 300 TL’lik bütçesi görüşülmeye başlandı.

TATAR

Görüşme sırasında ilk sözü alan Komite Başkanı ve UBP Milletvekili Ersin Tatar, Başbakanlık’ın hükümetin başı olduğunu ve çok önemli bir bütçenin görüşüleceğini söyledi.

Başbakanlık’ta istikrarın önemine işaret eden Tatar, hükümetin başbakanının dirayetli ve istikrarlı olması gerektiğini vurguladı.

Önlerinde önemli bir ekonomik program olduğunu ifade eden Tatar, temennilerinin seçime kadar hükümetin devamı olduğunu dile getirdi.

Ekonomik program ve işbirliği protokolünün uygulanmasının önemine işaret eden Tatar, Kıbrıs müzakerelerinde de önemli bir noktaya gelindiğini, bir anlaşma olması halinde de gerekli hazırlıkların tamamlanması gerektiğini söyledi.

DPÖ’nün daha aktif çalışabilmesi temennisinde bulunan Tatar, Spor Dairesi’nin çalışmalarını takdirle karşıladığını ekledi.

ÖZGÜR

CTP Milletvekili Birikim Özgür de, kötü bir hükümetle karşı karşıya kalındığını ileri sürerek, işlerin yavaş ilerlemesinin siyasi irade eksikliğinden de kaynaklandığını kaydetti.

Hükümete eleştirilerde bulunan Özgür, Başbakanlık bütçesinde bir artışın gündemde olduğunu, ancak personel giderlerindeki azalmayı sorguladıklarında, “kurultayda başarılı olabilmek adına” istihdam metoduna başvurularak Başbakanlığa alınan personelin bakanlıklara aktarıldığını düşündüklerini kaydetti. 

Personel kaleminde ciddi bir azalmanın dikkat çektiğine işaret eden Özgür, Başbakan Hüseyin Özgürgün döneminde, tasarruf politikasından ciddi şekilde uzaklaşıldığını savundu.

“Bu azınlık hükümeti devreye girdiği günden bu yana eskiyi çağrıştıran bir ara döneme girildi” şeklinde konuşan Özgür, beklentileri karşılayamayan bir siyaset kurumu oluştuğunu ileri sürdü. 

Yapısal dönüşüm programının özünde, orta vadeli program olduğunu ifade eden Özgür, dolayısıyla bu programın içeriğine odaklanmak gerektiğini belirtti.

Yapısal dönüşüm için Başbakanlığın kapasitesinin ciddi şekilde geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Özgür, hükümetin ilk günden doğru adımları atmadığını gözlemlediklerini savundu.

Özgür, Başbakan Özgürgün’ün seçim ekonomisi içerisine girdiğini ileri sürerek, pek çok icraatın davalık olduğunu ve genel yapısal dönüşüm ile çeliştiğini belirtti. 

Birikim Özgür, Başbakan Özgürgün’ün vizyonel bir lider olamadığını savunarak, tüm bakanlıklarda yapısal değişikliğe gidilmesi gerektiğini, ancak bu güne kadar bunların da yapılmadığını kaydetti.

DPÖ konusundaki tartışmalara da değinen Özgür, DPÖ’nün gelişimi için bugüne kadar bir adım atılmamasını da eleştirdi.

Özgür, Mali Yönetim ve Kontrol Yasası’nın bir an önce meclise sevk edilmesinin önemine değindi.

Özgür, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün hükümetinin Kıbrıs Türklerini ciddi zaman kaybına uğratıldığını savunarak, 2017 yılı içinde bir erken seçimin kaçınılmaz olacağı düşüncesini dile getirdi.

3’lü kararnameler konusuna da değinen Özgür, UBP-DP hükümeti döneminde yeni müşavirler yaratılmasını eleştirdi.

Özgür, mesai saatlerinin değiştirilmemesini, eğitimde yaşanan eksiklikleri de eleştirerek, Başbakanlığın bütçesini bu bakış açısıyla değerlendirmek gerektiğini, 61 milyon TL’lik bütçeyi harcarken vizyonel bir yaklaşımla mı kullanılıyor, yoksa günü birlik yaklaşımlarla mı harcanıyor bunun hesabını halkın soracağını söyledi.

Özgür, bütçenin etkin ve verimli kullanılabileceğine yönelik düşünce taşımadıklarını ve Başbakanlık bütçesine oylarının olumsuz olacağını kaydetti.

HAMZAOĞULLARI

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, UBP-DP hükümeti döneminde geçici işçi kadrosuyla, haksızca, usulsüzlüklerle işe alınanlar olduğunu savundu.

Kamu reformu konusunun bu sebeple hasır altı edildiğini ileri süren Hamzaoğulları, bu ülkeye bu sistemle 40 yıl zarar verildiğini kaydetti. 

Mahkemeye verilen kararların geri çekilmesine ve müşavirler konusuna değinen Hamzaoğulları, kaç tane müşavir yaratıldığını hükümetin bilip bilmediğini sordu.

Müşavirlerin halkın ve devletin kanını emdiğini ifade eden Hamzaoğulları, müşavirlerin 30 yıl hiç çalışmadan oturduğu yerden para aldıklarını söyledi.

Altmış yaşına 1 kala müdür ve müsteşarlar yapıldığını ifade eden Hamzaoğulları, bu durumu da eleştirdi.

Futbol sahaları konusuna değinen Hamzaoğulları, Karpaz’da sentetik saha olmamasını eleştirerek, “sizin gözünüzde bizim statümüz nedir” diye sordu.

Uyuşturucu konusunda da değinen Hamzaoğulları, halkın spor yapmasının teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Hamzaoğulları, bugün adaletli sınav sistemine geçilmesi halinde 20 yıl sonra sonuç alınabileceğini kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde gerçekleştirilen Başbakanlık’ın bütçesiyle ilgili görüşmenin ilerleyen saatlere kadar devam etmesi bekleniyor.