CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, doktorlar ile ilgili söylediği sözleri Meclis kürsüsünde özür dileyerek, geri aldı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 10 dakikalık aranın ardından yeniden toplandı.

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı başkanlığında yeniden toplanan genel kurulda CTP Milletvekili Hamzaoğulları, yeniden söz alarak, konuşmasında aslında her alandaki “statükonun” devamını eleştireceğini, ancak doktorlarla ilgili istemeden bir konuşma yaptığını ifade ederek, “Özür dileyerek o sözlerimi de geri alıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

DİNÇYÜREK

DP UG Milletvekili Hakan Dinçyürek de, “Hiçbir hekim, siyasi ve insanın ana rahmindeki 7 aylık bebeği öldürmeyi haklı görmediğini, bu konunun mahkemede olduğunu ve sonuçlanmadan kimsenin suçlu ilan edilemeyeceğini” ifade ederek, bu yüzden herkesin ortaya koyduğu sözleri iyi düşünmesinin gerekliliğine işaret etti. 

Dinçyürek, Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (Sütek) bütçesine döndüklerinde, bu bütçenin tartışılmasının anlamsız olduğunu ifade ederek, eleştirilerde bulundu, kuruma bütçede ayrıcalık yapıldığını, savunulacak tarafının olmadığını söyledi.

Hayvancıya ücretlerin Sütek tarafından ödendiğini, harcamalarını da bütçesinde göstermesinin gerektiğini ifade eden Dinçyürek, bu ödemelerin bütçe dışı yapıldığını, bunun da suç olduğunu, bu yüzden bu bütçenin görüşülmeden reddedilmesi gerektiğini, Tarım Bakanlığının geri çekmesi gerektiğini, aksi halde suç olacağını anlattı.

Dinçyürek, “kayıt dışı gelir gideri olan bütçe geri çekilmelidir” dedi.

ÇAVUŞOĞLU

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, çalışmalarını ve bütçesini değerlendirdiği Sütek’in ülkedeki süt ürünü çeşidinin artırılması için çalışabileceğini ifade ederek, ülkede ithal edilen peynir ürünleri ve çeşitliliğine işaret etti.

Çavuşoğlu, üretimde standartların geliştirilmesinin önemine de işaret ederek, yerli ürünlerde cazibenin artırılması yanında uygun fiyata satılmasının önemine de vurgu yaptı.

Hellim üretiminde de üretim standardının yakalanması gerektiğini, teşviklerin ona göre verilmesi ve üreticilerin de bu yönde geliştirilmesi gerektiğine değinen Çavuşoğlu, tarımda reform için güçlü bir hükümet olduğunu, bu yüzden yapılacak kısa, orta ve uzun vadeli programlarla bunun geliştirilebileceğine dikkat çekti.

Çavuşoğlu, üreticilerin kazanılarak sütün ülke için kullanılması gerektiğini, üretim ve ihracatta da derlenip toparlanmaları gerektiğini ifade ederek, daha ucuza bir üretim ve hayvan sağlığının sağlanacağı bir konuma gelmeyi temenni etti.

Su konusunda da, anlaşmanın sağlanmasıyla hayvancıların suya ve üretme kabiliyetine kavuşacağına inanç belirten Çavuşoğlu, suyun en kısa sürede akmasının elzem olduğunu, kaliteli üretimle hayvan sağlığı ve gıda sağlığının da gelişeceğine inanç belirtti.

SOYER

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, süt ve süt üretimi konusundaki tartışmalarda bazı noktaların aşılması ve artık verilerle hareket edilmesi gerektiğini ifade ederek, rakamlar üzerinden konuya değindi. 2015 yılında süt üretimin 145 bin tona çıktığını ifade eden Soyer, süt üretiminde hızlı bir artış yaşandığını, artışın iyi bir gösterge olduğunu ancak sorunun üretimin kullanılmasında yaşandığını kaydetti.

Soyer, sütün değerlendirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade ederek, ülkede süt ve süt ürünlerinin değerlendirilmesinin düştüğü, ithalatın da arttığına işaret etti. Soyer, bunun da süt kullanımında sıkıntı yarattığını belirterek, içte bu sütün değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

Süt ve süt ürünlerinin asker, oteller, yerli işletmeler ve marketlerde, yani içte tüm alanlarda değerlendirilmesinin teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Soyer, teşviklerin yatırıma verilmesinin gerekliliğine işaret etti.

Soyer, yatırımların, üretimlerin, kopan ilişkilerin yeniden tesis edilmesinin ve sıkıntıların neden ortaya çıktığının tespit edilmesi gerektiğini anlatarak, örneğin askerin iç piyasadan neden alım yapmadığının araştırılması gerektiğini, ayrıca bir diğer örneğin, ülkede aynı ithal ürünün neden güneyden alındığının irdelenmesi gerekliliğine değindi.

Ülkedeki veri üretimi ve paylaşımındaki sıkıntıların aşılması, istatistik dairesinin de gelişmesi ve her kurumun daire ile elindeki verileri paylaşması gerektiğinin önemine vurgu yapan Soyer, işletmelerin Sütek’e borçlarını ödemesi, bunun ardından başka alımlar yapabilmesinin düzenlenmesinin gerekliliğine işaret etti.

Çünkü bunun, halkın, üreticinin parası olduğunu, bu yüzden ürün borçlarının ödenmesinin şart olduğunu anlatan Soyer, ödemelerin alınması için herkesin ciddi destek olması gerektiğini kaydetti.

Soyer, Süt Kurumunun aracı olduğunu, üreticiden işletmeye sunduğunu, işletmeden aldığı para ile de üreticiyi ödediğini ifade ederek, “Süt başka bir şeye benzemez, hijyen olmalıdır, taşınmalıdır, en geç 24 saat içinde işlenmelidir. İşleyen de en uygun koşulda işlemelidir. Hiçbir koşulla bu sistemin dışına çıkılmamalıdır” dedi.

Süt kurumunun bu yüzden devreden çıkarılamayacağını belirten Soyer, iç tüketim kapasitesinin de artırılması gerektiğini kaydetti.

TÖRE

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de, kurumların desteklenmesi ve geliştirilmesinin önemine işaret ederek, tarım sektöründe yaşanan sıkıntıların tüm paydaşların hep birlikte çalışmasıyla aşılabileceğine değindi.

Töre, süt ürünlerinin iç piyasada daha fazla tercih edilmesi için çalışma yapılması gerektiğini, hellimin standartlarına uygun ve denetim altında yapılması gerektiğini vurguladı. İthal ürünlerde fiyat belirlemelerinin de denetime tabi olması gerektiğini, gerekirse fon konulması gerektiğini ifade eden Töre, yerli üretim ve üreticinin korunmasını istedi.

Zorlu Töre, böyle giderse ülkede “tarım sektörünün öldürüleceğini” ifade ederek, Veteriner Dairesinin de hayvan sağlığı için denetimlerini artırmasını istedi.