Bu yıl 22.'si düzenlenen Türk Barter iftar yemeği Osmanlı hanedan üyeleri Osman Selaheddin Osmanoğlu ve Harun Osmanoğlu ile ekonomi dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdi.

Barter sisteminin Türkiye'ye gelişinde önemli rol üstlenen Türk Barter'ın bu yıl 22.'sini düzenlediği iftar yemeğine, Osmanlı hanedan üyelerinden Osman Selaheddin Osmanoğlu ve Harun Osmanoğlu ile aileleri ve ekonomi dünyasının önemli isimleri katıldı. Mehter takımının renk kattığı etkinlik Türk Barter Club tarafından Dedeman İstanbul Otel'de gerçekleşti.

ÜYELER BİR ARAYA GELİYOR, YENİLİKLERDEN HABERDAR OLUYOR

Türkiye'de barter sisteminin hem kuruculuğunu hem de öncülüğünü üstlenen bir şirket olduklarını söyleyen Türk Barter Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Sırrı Şimşek, üyelerini her sene bu tarz etkinliklerle bir araya getirdiklerini belirtti. Bu organizasyonlarla üyelerin bir araya gelerek tanışma imkanı bulduklarını ifade eden Şimşek, "Üyelerimiz ayrıca bir yıl içinde yaptığımız faaliyetler hakkında özet bilgi alıyorlar. Barter sistemi hakkında dünyadaki gelişmelerden, yeni yapmış olduğumuz anlaşmalardan ve barter sistemini kullanarak şirketlerini daha fazla nasıl büyütebileceklerinden haberdar oluyorlar. Üyelerimize aynı zamanda barterın avantajlarından nasıl istifade edebileceklerinden, bu sistemin alternatif bir ticaret ve finansman sitemi olduğundan bahsediyoruz. Böylece insanları barter sistemini kullanmaya teşvik ediyoruz" diye konuştu.

'YAPTIĞIMIZ HİZMETLER SONUCU BAKANLAR KURULU KARARI İLE TÜRK KELİMESİNİ KULLANMAYA BAŞLADIK'

Türkiye'de barter sisteminin değiş-tokuş olarak bilindiğine dikkat çeken Şimşek, " 20 senedir barter sistemini üniversitelerde, ticaret odalarında, iş kulüplerinde, canlı yayınlarda her yerde anlattık. Şu anda ülkemiz barter bilinci konusunda Avrupa'ya oranla çok daha iyi durumda. Bunun öncülüğünü Türk Barter yapmış oldu. Böyle bir sistemin Türkiye'ye transfer edilmesi ve Türkiye'de uygulanmasından, ekonomiye yapmış olduğu büyük katkıdan dolayı Türk kelimesini Bakanlar Kurulu kararı ile kullanmaya başladık. Bu anlamda ülke ekonomisine büyük katma değer sağladığımızı düşünüyoruz. İnsanların özellikle çaresiz kaldığı durumlarda çaresiz olmadıklarını, onları destekleyebilecek yeni sistemler olduğunu, bu sistemlerin başında da parasız bankacılık olarak adlandırdığımız barter sisteminin olduğunu her fırsatta anlatıyoruz" dedi.

'BARTER SİSTEMİNE İHTİYAÇ VAR'

Dünyanın barter sistemine ihtiyacı olduğunu ancak sistemin yeterince bilinmediğini söyleyen Türk Barter üyelerinden Ak Gazete Medya Grup Başkanı ve Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Topaloğlu, "Barter sistemi bankacılık gibidir. Sadece ortada dönen paranın olmadığı paranın yerini ürünün aldığı bir sistemdir. Bankalar nasıl ticaretin daha rasyonel bir şekilde hızlanmasını sağlıyorsa barter sistemi de bu enerjiyi veriyor. Ama insanlar barter sitemini bilmedikleri için bankalara ve factoring şirketlere daha yakın duruyorlar. Oysa bu sistem ticareti ve ülkeleri birleştirmesi, ticari hacmi daha güçlendirmesi için çok kazançlı bir katılım" ifadelerini kullandı.

Paranın olmadığı dönemlerde insanların alışverişi takas yöntemi ile yaptıklarını söyleyen Türk Barter üyelerinden Devran Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Deveci, şu anda paranın olduğunu ancak insanların Türk Barter sayesinde birbirleriyle olan ilişkilerini malla takas şeklinde geliştirdiklerini söyledi. "Barter sistemi iş gücünün daha sağlıklı yürüyebilmesi için dünya ile entegre olmuş bir sistem" diyen Deveci, bu sistemi Türkiye'ye getirdikleri için Türk Barter'a teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.