Gönyeli’deki evinde rahatsızlanan ve kaldırıldığı hastanede uyuşturucu kullandığı tespit edilerek evinde arama yapılan,yapılan aramada uyuşturucu madde bonzai bulunan sanık Şahin Suyolcu hakkındaki dava dün karara bağlandı. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde Başkan Ömer Güran,Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay huzurundaki davadan sanık 40 gün hapse mahkum oldu.

Karardan önce söz hakkı alan sanık, 8 yıl önce bonzai kullanmaya başladığını, işini kaybettiğini, uyuşturucuya para bulabilmek için yanlış işler yaptığını, arabasını dahi sattığını söyledi. Annesini çok üzdüğünü belirten sanık, son olarak bonzai içtiği için ölümle yüz yüze geldiğini, hastaneye zor yetiştirildiğini ve bunun kendisi için dönüm noktası olduğunu söyledi. Sanık,kendisi gibi birçok kişinin hayatının mahvolduğunu vurguladı.

Alt mahkemenin tutuklu yargılanmasına ve haftada iki gün Barış Ruh ve Sinir Hastalıklar Hastanesi’ne gönderilmesine karar verdiğini kaydeden sanık, bu karardan beridir haftada iki gün hastaneye gittiğini ve tedavi olduğunu söyledi. Daha önce annesinin kendisini tedaviye göndermek istediğini ancak bağımlı olduğunu kabul etmediği için bunu kabul etmediğini kaydeden sanık, cezaevinde dahi uyuşturucu olduğunu söyledi. Koğuştakilerin kendisine uyuşturucu verdiğini ancak almadığını belirten sanık, “Eğer yine içmeye başlarsam kurtulamam” dedi.

Sanığın ifadesi üzerine Başkan Ömer Güran, cezaevinde uyuşturucunun nerden geldiğini sordu. Bunun üzerine sanık gardiyanlar ile sanık yakınlarının cezaevine uyuşturucu soktuğunu ifade etti. Sanık, yine sorulan bir soru üzerine kendisine uyuşturucu vermek isteyen tutukluların ismini verdi.

Ağır ceza heyeti, sanığın ifadesinin ardından kararı hazırlamak üzere duruşmayı erteledi. İki saat sonra oturan heyet, sanığın cezaevine uyuşturucu sokulduğuna dair ifadesini değerlendirdiklerini belirterek Müfettiş Cem Çalışkaner’i tanık kürsüsüne çağırıp sanığın ismini verdiği tutuklular hakkında mahkemeye bilgi aktarmasını istedi.

Çalışkaner, sanığın ismini verdiği 18 yaşındaki Eray Aslan’ın Gazimağusa’da işlediği uyuşturucu suçundan yargılanmak üzere cezaevine gönderildiğini ve halen davalarının sürdüğünü açıkladı. Ümit Karaduman’ın ise kısa bir süre önce Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi kararı ile uyuşturucu suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

Daha sonra sanık hakkında verilen kararı açıkladı. Kararı okuyan Yargıç Melek Esendağlı,2014 yılı eylül ayı itibari ile 240 davanın çoğunluğunu uyuşturucu suçlarının kapladığını, uyuşturucunun geriye dönülemez zararlar verdiğini söyledi. Ailelerin ve gençlerin risk altında olduğunu kaydeden Esendağlı, sanığın ifadesinde pişman olduğunu ve tedavi görmek istediğini söylediğini açıkladı.Esendağlı,bonzai türü uyuşturucu maddenin tehlikelerinin bilimsel olarak kanıtlandığını ifade ederek,sanığın beyanında 8 yıldır uyuşturucu kullandığı için maddi ve manevi yıprandığını, pişman olduğunu ve hatta kendisine cezaevinde uyuşturucu verilmesine rağmen kullanmadığını söyledi. Esendağlı,sanığı 40 gün hapis cezasına çarptırdıklarını açıklarken, sanığın beyanları doğrultusunda cezaevindeki uyuşturucu madde ile ilgili soruşturma başlatılmasına ve görevlendirilecek memurun 72 saat içerisinde sorumluları mahkeme huzuruna çıkarmasına emir verdi.