LTB’den verilen bilgiye göre, dün gece Lefkoşa’da Bedesten’de yer alan resepsiyona LTB Başkanı Mehmet Harmancı ev sahipliği yaptı. Resepsiyona birçok büyükelçi ile üst düzey diplomat katıldı.

Açıklamada, LTB’nin geleneksel yeni yıl resepsiyonuna bu yıl ilk kez Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay’ın da katıldığı belirtildi.

Resepsiyona Türkiye Büyükelçisi’nin yanı sıra Almanya, İrlanda, Finlandiya, İtalya, İsveç, Avusturya, Hollanda Büyükelçileri, Fransa ve Birleşik Krallık 1.Sekreterleri, UNFIYCP, UNDP-ACT, UNDP-PFF, EUPSO, AHDR yetkilerinin yanı sıra bazı belediye meclis üyeleri ve LTB yöneticileri de katıldı.

Lefkoşa Belediye Orkestrası’nın dinletisi ve dans gösterisi ile başlayan resepsiyonda, LTB Başkanı Mehmet Harmancı konuşma yaptı, belediye projeleri, Kıbrıs sorunu ve 2015 yılında dünyada yaşanan sosyal, ekonomik, politik gelişmelere değindi.

HARMANCI

LTB Başkanı Mehmet Harmancı konuşmasında, belediyenin 2015 yılında dezavantajlı gruplarla ilgili çalışmalarını arttırdığını ve 2016 yılında da toplumsal cinsiyet eşitliği, gençler, mülteciler ve çocuklar gibi alanlara yoğunlaşacağını kaydetti.

Uluslararası tanınmış bir yerel yönetim olarak Lefkoşa’nın iki tarafının da eşit gelişimini gerekliliğine vurgu yapan LTB Başkanı Harmancı, Lefkoşa’nın her iki bölgesindeki belediyelerin fonlardan eşit şekilde faydalanmasının önemine dikkat çekti.

2015 yılında Afrika ve Ortadoğu’da gerçekleşen iç çatışmalar-savaşlar sonrasında özellikle Kıbrıs’ın da yer aldığı coğrafyada mültecilik gibi bir zorunlu göçün yaşandığını ve birçok trajik olayla birlikte bu göç yolculuğunun bir insanlık dramına dönüştüğünü kaydeden Harmancı, başta Suriyelilerin oluşturduğu bu insanlara kapılarını açan tüm ülkelere teşekkür etti, 2016 yılında bu tür insanlık dramlarının yaşanmamasını diledi.

“ŞİDDET VE TERÖR DEĞİL DEMOKRASİ VE BARIŞ GALİP GELSİN”

Harmancı, 2015 yılında insanlığın terörist saldırılarla sarsıldığını ve farklı milletlerden yüzlerce masum insanın hayatını kaybettiğini belirterek, her nereden geliyorsa gelsin terörü lanetlediğini ve 2016 yılında şiddet ve terörün değil demokrasinin ve barışın galip gelmesini umduğunu da ifade etti.

Kıbrıs sorununa da değinen Harmancı, 2015’in iki toplumlu görüşmelerin yoğun bir şekilde gerçekleştiği bir yıl olduğunu, 2016’nın ise “Kıbrıs Sorunu” yerine “Kıbrıs’ta Çözüm” başlığının konuşulduğu bir yıl olmasını dileyerek, “Kıbrıs’ta Çözüm ve Barış” umudunu bir kez daha yineledi.