Deniz Abidin

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, hükümetin halka yönelik değil, kişiye özel uygulamaları içeren kararlar ürettiğini belirterek, “Kamu menfaatine ilişkin birçok talebimiz görmezden gelinirken, ekonomik çıkar gruplarının hükümetlere istediklerini yaptırmaları çok acı verici” dedi.

Harmancı, yeni bir terminal yapımı konusunda son üç hükümet döneminde taleplerinin cevap dahi bulmadığını belirterek, yatırımcıların taleplerinin bir günde Bakanlar Kurulu’ndan geçirilerek temellendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Mehmet Harmancı, bir otel inşaatının devletin ilgili makamları tarafından “ imar planı ileride değiştirilebilir ” denilerek hukuksuzluğa göz yumulmasının sıkıntılı bir yönetim anlayışına sahip olunduğunun en bariz  göstergesi olduğunu söyledi.

“Hiçbir siyasi felsefe ekonomik yol haritası olmadan hedefe ulaşamaz” diyen Harmancı, Lefkoşa genelinde asfalt çalışmalarının sürdüğünü, Şehit Ecvet Yusuf ve Kemal Aksay Caddesi’nin revize edileceğini, Arasta Bölgesi’ni etkileyecek projenin ihalesinin ise gündemde olduğunu, Açık Pazar inşaatının da devam ettiğini söyledi.

“Hayatın farklı alanları var, bizim için hayat bir tek yollar değildir” diyen Harmancı, projeleri arasında yer alan turistik gezi treninin bu yıl içinde hazır hale geleceğini, Kadın Sığınma Evi’nin çok daha iyi bir noktaya gelebilmesi için ise çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Kıbrıs sorununda  sonuç alıcı müzakerelere ihtiyaç olduğunu belirten Harmancı, “Belki de müzakere tekniği değişmelidir. Güney’de yapılacak olan seçimin ardından süreç zorlaşabilir. Ancak genel olarak çok umut var mı derseniz, bu birkaç yol kazası umudumu kırdı” diye konuştu. Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, projeleri, iç siyaset ve dün yeniden başlayan Kıbrıs müzakereleri konusunda Yeni Bakış’a konuştu. Harmancı, belediyenin 2018 yılında bankaya olan borcunun biteceğini belirterek, belediyenin ara ara borcuyla gündeme gelmesini ilginç bulduğunu söyledi. Harmancı, LTB’nin yoğun bir şekilde batırılmış bir belediye olduğunu belirterek, bu nedenle de kamuoyuna bilgi vermek zorunda olduğunu kaydetti. Harmancı, göreve geldiği zaman belediyenin 31 milyon civarında banka borcu olduğunu anımsatarak, bunun yanında devlete ve müteahhitlere olan borçlarının da bulunduğunu söyledi. Harmancı, 31 milyon olan banka borcunun 2018 yılı Haziran ayında sonuçlanacağını belirtti.  Mehmet Harmancı, devlete olan borçların yapılanmasında kaynak kullanımının ve yatırım amaçlı kredi kullanılmasının  rahatlayacağını kaydetti. Harmancı, kamuya olan borçların olduğunu, günün sonunda ödenmeyen her sigorta ve ihtiyat sandığının katlanarak büyüdüğünü ve bunların  uzun yıllardan beri ödenmediğini söyledi.

“LTB için devrim niteliğinde”

Harmancı, 2016 Ocak ayından itibaren çalışanların sigortalarının ve ihtiyat sandıklarının yatırıldığını ifade ederek, LTB için aslında bunun devrim niteliğinde olduğunu belirtti. Harmancı, belediyenin mevcut koşullarda bunu başarılabilinmesinin ekonomik koşullar açısından büyük bir ilerleme olduğunu kaydetti.

Harmancı, 900 çalışanla devraldığı Lefkoşa Türk Belediyesi’nin bugün 841 çalışanı olduğunu  ifade ederek, bugüne kadar tek bir istihdamın olmadığını söyledi. Harmancı, “Popülizm olmadan da yönetilebileceğini ve bunun istikrarlı bir şekilde sürdürülmesiyle belediyenin düzlüğe çıkabileceğini hep söyledik. Görevde olduğumuz süre boyunca çalışan sayısı azalacak, tek bir istihdam bile gerçekleşmeyecek” diye konuştu.

“Şehit Ecvet Yusuf ve Kemal Aksay caddesi revize edilecek”

Harmancı, Lefkoşa genelinde asfalt çalışmalarının sürdüğünü belirterek, gerek ara sokaklarda gerekse caddeleri de temel alan asfalt yama ve kaplama ihalesinin devam ettiğini kaydetti. Bir kez daha asfalt ihalesine çıkılacağını ifade eden Harmancı, birçok problemli yerin çözüleceğine inandığını kaydetti. Harmancı, şunları söyledi, “Bunun dışında kapsamlı projelerimiz var. Gündemde Şehit Ecvet Yusuf ve Kemal Aksay caddesinin tamamen revize edilmesi var. Bu sadece asfalt kaplama ile ilgili değil. Barış ve Özgürlük heykelinden Sanayi çıkışına kadar olan yerden bahsediyorum. Bu proje kapsamında bütün yol yenilenecek. Bisiklet yolu inşa edilecek. Köy meydanı içerinde estetik bir ruh katmak adına belli bir yerde parke döşenecek. Bunun dışında köprü geçişi yenilenecek. Eksik kanalizasyon bağlantısı yapılacak. Su ve dranaj ile ilgili de çalışmalar yapılacak. İhale Değerlendirme Komisyonu ne gün ihaleye çıkılacağı konusunda keşif bedelleri üzerinden bir karar alacak. Yasa gereği bir ay bekleme süremiz olacak. Mayıs sonu itibarıyla teklifleri açacağız. Umarım başarılı teklifler gelir ve ihale bağlanabilir. Diğer ihalelerle de birlikte yol projeleri asgariye inecek”

“Arasta ve Surlariçi hiç olmadığı kadar devinim içinde”

LTB Başkanı Harmancı, Arasta Bölgesi’ni etkileyecek bir proje ihalesinin gündemde olduğunu belirterek, ihale bağlandıktan altı aylık bir süre içinde yayalaşmış bölgedeki bütün asfalt zeminin parkelendirileceğini kaydetti. Elektrik ve telefon hatlarının yerin altına alınacağını belirten Harmancı, Kumarcılar Hanı önünün meydanlaşmasının gündemde olduğunu söyledi. Harmancı, bu tam anlamıyla Arasta’yı ele alan bir proje olmasa da iyi anlamda tetikleyecek bir proje olduğunu belirtti. Harmancı, Arasta ve Surlariçi’nin hiç olmadığı kadar devinim içinde olduğunu söyleyerek, bölge esnafına belediye tarafından getirilen bir ek verginin olmadığını belirtti. Su, kanalizasyon gibi vergilerin eşit olduğunu belirten Harmancı, bunun dışında yıllık alınan yer işgalleri vergisi olduğunu kaydetti. Harmancı, “Oradaki esnaf 50 metre karelik bir dükkana sahipse ve 50 metre kare de dışarıda kamuya ait bir alanı işgal ediyorsa bunun vergisini ödemekle mükelleftir. Biz bunu olabilecek en minimum düzeyde tutuyoruz. Bölgenin canlanması için teşvik edici durumdayız. Arasta ve Surlariçi’nin tarihin en canlı dönemlerinden birine geldiğini düşünüyorum. Hem gece hem de gündüz anlamında. Güney Kıbrıs ile olan alışveriş bağlantısında hem Kuzey hem de Güney yönetiminin farklı uygulamaları var. Kıbrıslı Rumlar artık eskisi kadar alışveriş yapmıyor. Bu da bizim uhdemizde değil sürdürülen müzakere sürecinde çözümlenmesi gerekenlerdir. Arasta’daki ekonomik hayat her geçen gün değişiyor ve gelişiyor. Cafelere ve eğlence mekanlarına nüfus artıyor. Surlariçi’ne turizm anlamında da ciddi bir potansiyel görüyorum. Bu yapacağımız proje ile birlikte bu katlanarak devam edecek”

“Değiştirdiğimiz bir uygulama yok”

Restaurant ve cafelerin genelinde değil de bireysel anlamda sıkıntıların olabileceğini ifade eden Harmancı, bugüne kadar işletme vergisi açısından LTB olarak değiştirdikleri bir uygulamanın olmadığını söyledi. Harmancı, cafelerin, restaurantların ve eğlence mekanlarının standartlarının belli olduğunu kaydetti. Harmancı, hem restaurant, hem cafe hem de eğlence mekanı olarak işletilen yerler olduğuna dikkat çekerek, bu gibi işletmelerin tek bir yönden ele alınmasının mümkün olmadığını kaydetti.

“Turistik gezi treni bu yıl hazır”

“Hayatın farklı alanları var, bizim için hayat bir tek yollar değildir” diyen Harmancı, projeleri arasında olan turistik gezi treninin bu yıl içinde hazır hale gelebileceğini söyledi. LTB Başkanı Harmancı, bunun yanında Kadın Sığınma Evi’nin çok daha iyi bir noktaya gelebilmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Harmancı, paylaşım mutfağının önümüzdeki dönemde de faaliyetlerine devam edeceğini belirterek, eski Toptancılar Hali’nin sanat sahnesi haline geleceğini söyledi. Özker Özgür Caddesi’nde yer alacak olan Açık Pazar’ın inşaatının ise devam etmekte olduğunu belirten Harmancı, Ağustos ayında ilk etabının bitmesinin hedeflendiğini kaydetti. Harmancı, yeni bir asfalt hamlesinin de olacağını belirterek, Lefkoşa’nın ciddi anlamda bir kazanım yaşayacağını söyledi. Harmancı, peyzaj çalışmalarının Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda başlayacağını belirterek, şehre bir doku kazandırılacağını dile getirdi. Harmancı bunun yanında tali yollar ve trafik düzenlemelerine ilişkin birkaç projenin daha gündemde olduğunu söyledi. Harmancı, şöyle devam etti, “Ekonomik olarak hala sağlam ayak üzerinde duracak bir yapıya kavuşma hedefinden vazgeçmeyeceğiz. Seçim geliyor diye değil, ekonomik hayatımızı seçim hiç gelmeyecekmiş gibi sürdüreceğiz. Belediyenin hem sıkı mali disipline hem de şehrin ihtiyaçlarına cevap verebilecek noktaya gelmesi bizim için önemlidir”

“Suyun maliyeti ucuzlarsa vatandaşa yansıyan bedel de ucuzlar”

Harmancı, su konusunda ise LTB’ye suyun bedelinin yüzde 920 daha pahalı verildiğini kaydetti. Harmancı, suyun, 0.25 kuruştan 2.3 liraya alındığını belirterek, suyun yurttaşa daha pahalıya yansımasının nedeninin bu olduğunu söyledi. Giriş bedelinin yüksek olmasının vatandaşa da yansıdığını ifade eden Harmancı, hükümetlerin suyun bedeli noktasında belediyelere olan maliyeti ucuzlatırlarsa, suyun vatandaşa yansıyan maliyetinin de ucuzlayacağını belirtti.

“Barınak için çalışmalara başladık”

LTB Başkanı Harmancı, söz verdiği barınak konusunda ise, Dikmen’de rehabilite edilen çöplük alanın idari binalarında barınağın çalışmalarına başlandığını açıkladı. Harmancı, çağdaş bir barınağı bütçeyi de oluşturarak sivil toplum örgütleriyle birlikte hayata geçireceklerini kaydetti. Harmancı, barınak yapılacak olan alanın henüz iki ay önce verildiğine vurgu yaparak, hedefin 2018 yılında tamamlanması yönünde olduğunu belirtti.

“Plansız ve programsız yönetiliyoruz”

Ülke siyasietine yönelik değerlendirmelerde de bulunan LTB Başkanı Mehmet Harmancı,  “Plansız ve programsız yönetiliyoruz” dedi. Harmancı, hiçbir konuda ayakları yere basan sabit bir  uygulamanın ortaya konmadığını savundu. Harmancı,  ihtiyaç olanın veya kişiye özel  uygulamalar la birine menfaat sağlamak adına olan icraatlar olmadığını belirterek,  hedefin, ülkeyi bir sistem ve bir hedef üzerinden bir noktadan daha iyi bir noktaya taşımak olması gerektiğini kaydetti. “Hiçbir hükümetin ekonomi politikası sunmadan başarıya ulaşması mümkün değil” diyen Harmancı, o nedenle LTB’nin bir ekonomik program üzerinde inşa edildiği için başarıya ulaşma yolunda gidildiğini savundu. Harmancı, hükümetlerin, günübirlik uygulamalarla çok başarısız günler geçirdiklerini belirterek, ancak bugünkü hükümetin maalesef kişiye özel uygulamalarının fazla olduğunu söyledi. Harmancı, “Kamu menfaatine ilişkin birçok talebimiz görmezden gelinirken, ekonomik çıkar gruplarının hükümetlere istediklerini yaptırmaları çok acı verici” diye konuştu. 

“Her devrin bir sonu var”

Harmancı, yeni bir terminal yapımı konusunda son üç hükümet dönemindeki taleplerinin cevap dahi bulmadığını belirterek, yatırımcıların taleplerinin bir günde Bakanlar Kurulu’ndan geçirilerek temellendirilmesinin, bir otel inşaatının devletin ilgili makamları tarafından “ileride değiştirilebilir imar planı” denilerek hukuksuzluğa göz yumulmasının sıkıntılı bir yönetim anlayışına sahip olunduğunun göstergesi olduğunu belirtti. “Her devrin bir sonu var” diyen Harmancı, bunun sonunu toplumun getireceğini kaydetti.

“Ekonomik yol haritası olmadan hedefe ulaşamazsınız”

Harmancı, siyasi partilerin çoğunun bir reform sürecini yaşaması gerektiğine inandığını belirterek, umut olacak siyasi partilerin 2018 yılına kadar seçime hazırlanmasında imkanı  olduğunu söyledi. “Hiçbir siyasi felsefe ekonomik yol haritası olmadan hedefe ulaşamaz” diyen Harmancı, “biz neyi güçlü neyi zayıf olduğu belli olan bir toplumuz” dedi.

Harmancı, şunları ifade etti, “Toplumla yapılacak doğru bir sözleşme iktidarlara güç kazandırabilir. Bunu popülist yaklaşımlarla değil, acı gerçekleri de topluma anlatarak bir toplum sözleşmesi inşa ederek başarıya ulaşılabiliriz. Bireylerin yararlanması değil, toplumun yararlanmasının önü açılmalıdır. Mevcut sistem devam ettiği sürece yarın bir seçim dahi olsa bir şey değişmez”

“Birkaç yol kazası umudumuzu kırdı”

Açıklamalarının sonunda Kıbrıs müzakerelerinde gelinen durumu da değerlendiren Harmancı, Rum tarafının yapılan yanlıştan geri adım attığını ve bunun  önemli olduğunu belirterek, bir yol kazası yaşandığını, ancak Kıbrıs sorununun çözümü için artık sonuç alıcı müzakereye ihtiyaç olduğunu savundu. Harmancı, “Sonuç alma üzerine Akıncı alabileceği risklerin tümünü aldı. Çözüm için topluma öncelik etmesi gereken biri varsa o da masada olan Anastasiadis’tir. Akıncı’ya destek vermeye devam etmeliyiz. Belki de müzakere tekniği değişmelidir. Güney’de yapılacak olan seçimin ardından süreç zorlaşabilir. Ancak genel olarak çok umut var mı derseniz, bu birkaç yol kazası umudumu kırdı” diye konuştu.