Lefkoşa Türk Belediyesi(LTB)  Başkanı Mehmet Harmancı “Bölge Bölge Lefkoşa” toplantılarının ikincisini dün Çağlayan Bölgesi’nde gerçekleştirdi.

LTB’den yapılan açıklamaya göre, Yenicami Spor Külübü’nde gerçekleşen toplantıda Asbaşkan Akın Aktunç, meclis üyeleri Alev Denizgil, Bülent Çıraklı,Çelen Çağansoy, Müdür Mustafa Korucu ve belediye yetkilileri de Mehmet Harmancı’ya eşlik etti. 

LTB Başkanı Mehmet Harmancı toplantı sırasında belediyenin bölgede gerçekleştirdiği ve önümüzdeki 2 yılda gerçekleştireceği çalışmalar hakkında detaylı bilgi verirken bölge halkından gelen fikir ve öneriler doğrultusunda da yeni bazı projeleri de hayata geçirmek için çalışmaya başlayacaklarını ifade etti.

Toplantıya Karamanzade Muhtarı Hüsamettin Çello ve Çağlayan Muhtarı Gültekin Karsu da katıldı.

“DAHA GÜZELİ HEP BERABER NASIL BULABİLİRİZİ KONUŞMAK İSTİYORUZ”

LTB Başkanı Mehmet Harmancı mahallesine geldiği için çok mutlu olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında, toplantıya katılan tüm muhtar ve bölge halkına teşekkür etti. Göreve başladığı iki yıla yakın bir zamanda Lefkoşa’da daha güzeli nasıl bulabiliriz konusunu Lefkoşalılar ile sürekli istişare ederek ilerlediklerini belirten Harmancı, belediyenin idari ve mali yapısıyla ilgili bilgiler verdi.

Belediyenin kendinden önceki dönemde 40 milyon olan bütçe açığını 2015 bütçesinde 31 milyon liraya düşürdüklerini ve yüzde 22’lik bir iyileşme yaşadıklarını, ayrıca yine 2015 yılında belediye gelirlerini yüzde 16 arttırdıklarını ifade eden Harmancı, hükümetin 2015 Kasım ayında sosyal sigorta, ihtiyat sandığı ve gelir vergileri ile ilgili aldığı karar ile iyileşme sürecine giren LTB’nin adeta serum desteğini kestiğini buna rağmen ayakta kalma mücadelesi verdiklerini dile getirdi.

Harmancı, 2 aydır Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı ve Gelir Vergisi olarak yatırımlarını yaptıklarını ama bunun sürdürülebilir olmadığını belirterek, hükümete yurttaşlara ek yük getirmeden belediyenin gelirlerini artırma konusunda yaptığı çağrıların da yanıtsız kalmasını eleştirdi.

“ÇAĞLAYAN PARKI’NIN BU YILDAN İTİBAREN FONKSİYONLARI GELİŞTİRİLECEK”

Geçtiğimiz yıl 5 yeni çöp arabası aldıklarını ve 6 parkı düzenlediklerini kaydeden Harmancı, Çağlayan Parkı’nı bu yıl sivil toplum örgütleri ile birlikte canlandırmaya çalışacaklarını,  2017 yılında da bütçe olanakları çerçevesinde iyileştirme çalışmaları gerçekleştireceklerini belirtti.

KTOEÖS ile ortak olarak Çağlayan’da bir festival yapacaklarını, yaz aylarında yapılacak folklor festivalinin bir etkinliğini de Çağlayan’da yapmayı planladıklarını söyleyen Harmancı, bu bölgedeki ihtiyaçlı kişilerin de yararlanabileceği “Paylaşım Mutfağı”nı Nisan’da Bandabuliya’da hizmete koymaya hazırlandıklarını belirtti.

Harmancı, bölgede futbol turnuvası, ikinci el pazarı ve Salı pazarı yapılması için de çalışmalar yaptıklarının altını çizdi.

1458900060.jpg

“SUYUN İŞLETMESİ KONUSUNDA ŞİRKETE NE HAK TANINIYORSA BELEDİYELERE DE AYNISINI İSTİYORUZ”

Türkiye’den getirilen suyla ilgili de son gelişmeleri katılımcılarla paylaşan Harmancı, bu suyun gelmesine en çok sevinen kesimin belediye başkanları olmasına rağmen suyun işletmesini alacak özel şirket ile belediyelere dağıtım anlamında eşit şartlar sağlanmamasının belediyeleri çok zor şartlarla karşı karşıya getireceğini söyledi.

“Hükümetin belediyeleri sürecin dışında tutmasını ve zamanında adım atmamasını” da eleştiren Başkan Harmancı, suyun Lefkoşa’da dağıtımı konusunda eğer şirket ile şartlar eşitlenirse alınacak karar ile ilgili olarak önümüzdeki günlerde referandum dahil bir çok seçeneği Belediye Meclisine sunmayı da düşündüğünün altını çizdi.

“ÖNCELİĞİM ÇAĞLAYAN KAPISI’NIN AÇILMASIDIR”

Lefkoşa’da bazı yeni sınır kapıları açılmasının önemine değinen Harmancı, öncelikli olarak Çağlayan Kapısı’nın karşılıklı araç geçişlerine açılması konusunda Güney Lefkoşa Belediye Başkanı Yorgacis ile uzlaştıklarını ve konuyu iki liderin yürüttüğü komitenin gündemine sunduklarını söyledi.

Kapının açılması durumunda bölgedeki ekonomik faaliyetlerin artacağına vurgu yapan Harmancı bölge esnafının da bundan büyük bir fayda sağlayabileceğinin altını çizdi.

Çağlayan Kapısı konusunda ısrarcı olduklarını ve her iki liderin Derinya ile Aplıç Kapısının açılması ile birlikte bu konuda adım atacağına ilişkin inancı olduğunu belirtti.

1458900080.jpg

“İMAR YETKİSİ BELEDİYELERE DEVREDİLSİN, HÜKÜMET DE DENETLEYİCİ POZİSYONA GEÇSİN”

Dünyanın birçok yerel yönetimi ile aralarında birçok fark olduğunu belirten Harmancı, ülkedeki bürokrasi anlayışının 1940’larda kaldığını belirtti.

Harmancı, belediyelerin güçlenebilmesi için imar uygulamalarının belediyelere devredilerek merkezi hükümetin denetleyen pozisyona geçmesinin daha sağlıklı bir ilerleyişe yol açacağına olan inancını belirtti.

Ülkede leasing ve benzeri uygulamaların noksanlığına dikkat çeken Harmancı, Belediyeler Birliği’nin hala Mustafa Akıncı’nın Belediyeler Birliği Başkanı olduğu  döneminde oluşturulmuş şartlarla hareket ettiğini belirterek “Yıl olmuş 2016, farklı beklentiler ve farklı ihtiyaçlar var, kurumların da bu doğrultuda evrim geçirerek bu beklentileri karşılar hale gelmesi gerekiyor” dedi.