Raif DOĞRU

Kıbrıs’a 2 günlük bir ziyeret gerçekleştiren Avrupa Birliği (AB) Bölgesel Politikalar Komiseri Corina Cretu’nun, Lefkoşa’daki Yeşil Hat gezisine sadece Rum Belediye Başkanı Konstantinos Yorgacis eşlik etti.

Cretu’nun, iki taraf arasında ‘eşitsizlik’ yaratarak dengeyi bozması nedeniyle tepkisini ortaya koyan Türk Belediye Başkanı Mehmet Harmancı ise dünkü geziye eşlik etmedi. 

Komiser Cretu ise dün adaya gelişinden sonra yaptığı açıklamada ‘dengeyi sağlayabileceği’ düşüncesiyle, iki toplum tarafından alınan herhangi ortak tedbiri desteklemeye hazır olduklarını söyledi.

Cretu, hem şahsen  kendisinin, hem de AB’nin,  adanın yeniden birleşmesine katkıda bulunmak istediğini ifade etti. 

Türklere yardımcı olacak

Kıbrıs Türk toplumuna yönelik yardım programından da sorumlu olan Cretu, AB müktesebatına uyum sağlama konusunda Kıbrıslı Türklere yardımcı olacak bir programdan söz etti. 

Cretu, ekonominin yeniden birleşmesi ve AB müktesebatına uyum sağlamanın adanın geliştirilmesi yönünde el ele ilerlediklerini iddia etti..

Cretu, dün Rum Maliye Bakanı Harris Georgiades ile bir araya geldi. Maliye Bakanı görüşme sırasında, Kıbrıs ekonomisinin uyum ve reform döneminden geçmesinde "AB yapısal fonlarının ekonomik büyümenin anahtarıdır" ifadesine yer verdi.

Cretu ise Georgiades ile ekonomik büyümeyi kolaylaştırma yollarını görüştüğünü belirterek, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin bunun çok önemli bir parçası olduğuna dikkat çekti.