Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı dün gece Gençlik Merkezi’nde, “Şehrin 365 Günü” konulu toplantı düzenleyerek, göreve gelişinin birinci yılında belediyenin bir yıllık icraatlarını değerlendirdi, geleceğe yönelik projelerini paylaştı, Lefkoşalıların sorularını yanıtladı.

LTB Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, LTB Asbaşkanı, bazı belediye meclis üyeleri ile belediye yöneticilerinin de katıldığı ve Harmancı’nın konuşması ile icraatların izleyicilere slayt gösterisiyle aktarıldığı etkinliğe, Lefkoşalılar yoğun ilgi gösterdi.

Altyapı, temizlik hizmetleri, park-bahçeler-çevre sağlığı, dış ilişkiler, halkla ilişkiler, kültür-sanat, spor faaliyetleri, LTB’nin mali ve idari yapısı ile yeni yönetim anlayışı ve yapılması düşünülen projelere kadar birçok konuda detaylı açıklamalarda bulunan Harmancı, kamuoyunun en çok merak ettiği konuların başında gelen Sayıştay Raporu ve devam eden süreçle ilgili bilgileri de Lefkoşalılarla paylaştı.

KUTLU ADALI’YI ANDI

Konuşmasına, bilgilendirme toplantısına katılan tüm basın emekçileri ile Lefkoşalılara teşekkür ederek başlayan Harmancı, ilk olarak faili meçhul bir cinayete kurban giden ve dün ölüm yıldönümü olan Kutlu Adalı’yı andı ve bu olayın üstüne gitmeyen tüm yetkilileri kınadı.

Dürüst, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışı ile LTB’deki göreve talip olduklarını belirten Harmancı, göreve geldikten sonra da tüm çalışmalarını bu temel prensip çerçevesinde gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da enkaz edebiyatı yapmayacağını belirten Başkan Harmancı halka ne yapacağını anlatmak istediğini belirtti.

14 bölge toplantısı, 45 kez yapılan ve bine yakın kişiyle görüştüğü “Lefkoşalılar ile 5 dakika” görüşmesi sayesinde Lefkoşalılarla en geniş platformda buluştuklarını kaydeden Harmancı, bir yılda 21 kez toplanan Belediye Meclisi ile geçmiş döneme oranla yüzde 30 daha fazla karar aldıklarını ve meclis üyelerinin aktif katılımıyla gerçekleşen komisyon toplantılarında da geçmiş döneme oranla yüzde 460 daha fazla karar ürettikleri vurguladı.

 “YEREL GELİRLERDEKİ YÜZDE 15 ARTIŞ GELECEK İÇİN OLDUKÇA UMUT VERİCİ”

Göreve geldiklerinde LTB’nin 155 milyon TL borcu olduğunu, ancak bu borcun kendilerini korkutmadığını, borcu eritmek için Eylül ayında uzun vadeli bir yapılandırma gerçekleştirdiklerini, böylece LTB’yi 220 bin TL kur farkından dolayı kaynaklanacak artıştan kurtardıklarını aktaran Hamancı, “LTB yapılandırma sonrası 201 bin TL’lik ek faiz yükünden kurtulurken yaklaşık 7 kat daha az faiz ödemiştir” dedi.

Nakit dengelenmesi sayesinde maaş ve bayramlıkların da gününde ödenmesi konusunda süreklilik sağlandığına dikkat çeken Harmancı, bir yıl içerisinde, bir önceki yıla oranla yerel gelirlerdeki yüzde 15 artış miktarının, ekonomik programında açıkladığı yerel gelirlerdeki istikrar temelli planın hayata geçirilebileceği yönündeki en önemli gösterge olduğunu kaydetti.

“ŞU ANKİ BORÇ 173 MİLYON TL”

Şu anki borcun 173 milyon TL (yüzde 85 kamu borcu) olduğunu kaydeden Harmancı, LTB’nin hem icraat yapan, hem de borcu ile ilgili olarak planlama yapabilen bir noktaya gelmesinden yola çıkarak kısa, orta ve uzun vadede bu borcu eritmeyi planladıklarını vurguladı.

“GARİBANIN PEŞİNDE DEĞİLİZ, ANCAK YÜKLÜ BORCU OLANLARIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

“LTB’nin gelirlerini artırmak konusunda kararlı olduklarını, ancak belediyeye 300 TL, 500 TL borcu olan gariban kişilerin peşinde olmadıklarını” ifade eden Harmancı, belediyeye büyük borcu olan kişi/kurumların peşini bırakmayacaklarının altını çizdi.  
 
“LTB’Yİ BATIRAN ESAS FAİLLER SOKAKTA DOLAŞIYOR. RAPORDA MAFYANIN İSMİ YOKTUR”

Kamuoyunda çok tartışılan Sayıştay Raporu hakkında da bilgi veren Harmancı, “Rapor’un belediyenin aktif olarak işlemediği 2012 yılını içermemesinin, hem çok büyük bir eksiklik olduğunu, hem de kafalarda çeşitli soru işaretleri yarattığını belirtti. “7 yıl sonraki adalet, ne kadar adalettir?” diye soran Harmancı, şunları kaydetti:

“Raporda yer alan üst kademe yöneticileri-özel şirket ilişkileri ve bu özel ilişki biçimi sorgulanması gerekir. Ben raporda ismi geçenlerle ilgili polise suç duyurusunda bulundum, disiplin soruşturması başlattım, ilgili bakanlıklara yazı gönderdim, geri ödeme talep edilmesi için çalışma başlattım, ilgili tüzük ve denetim mekanizması için çalışma başlattım. Doğru ve adil bir disiplin süreci yaşanması gerekiyor. Başkan ve meclis üyeleri olarak esasen mahkemelerin işi olan bu konuyu hızlandırmasını beklemekteyiz. Ancak üzücü olan esas faillerin sokakta rahatça dolaşıyor olmasıdır. Bu raporda mafyanın ve mafya babalarının ismi yer almamaktadır. Ben Savcılık’tan gereğini yapmasını bekliyorum.”

TEMİZLİK, HALK SAĞLIĞI-ÇEVRE SAĞLIĞI

Kısa dönem içerisinde Lefkoşalıların üzerinde önemle durduğu temizlik hizmetlerinde bünyelerine kattıkları 5 yeni iş aracı ile hissedilir orada gelişme sağladıklarını ve Lefkoşa’nın yüzde 75’inin bölgesel temizliğini tamamladıklarını,1 yıl içerisinde 350 dönüm olan Lefkoşa Kabristanlığı’nda 4 kez büyük temizlik faaliyeti gerçekleştirdiklerini aktaran Harmancı, Yeşil Barış Hareketi ile gerçekleştirilen Teneke Çocuk Projesi’nin ilk uygulama alanının Lefkoşa olduğunu, ayrıca, yenilikçi ve çevreyi birincil öncelik sayan anlayışları gereği gömme çöp sistemini Lefkoşa’da uygulamaya başladıklarını söyledi.

Halk sağlığı konusunda önemli işler yaptıklarını aktaran Harmancı, özellikle kötü uygulamanın kimler tarafından yaratıldığının deşifre edilmesinin tüm şirketleri daha özenli ve dikkatli olmaya ittiğini, bu uygulamayla da Lefkoşalıların tükettiği ürün markaları hakkında şeffaf bir bilgilendirme sürecine girdiklerini kaydetti. Harmancı, “çevre sağlığı” konusunda ise LTB olarak kaynağından biyolojik mücadele yöntemini benimsediklerini belirtti. Dünyadaki çağdaş şehirlerde olan kalite belgelendirme sistemini Lefkoşa’ya da getirmek için “Beyaz Yasemin Projesi”ni hayata geçirdiklerini kaydeden Harmancı, bunun şehirdeki işyeri kalitesinin artmasını sağlayacağını ifade etti.

“BİR YILDA BİRÇOK İLKLER YAPILDI”

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, bir yılda hem yeni komisyonlarla hem yeni oluşturulan birimlerle belediyecilik hizmet skalasını genişlettiklerini belirterek, özellikle engelli, özel gereksinimli ve dezavantajlı kesimlerle ilgili hizmetleri devreye koyduklarının altını çizdi. Harmancı şöyle devam etti:

“Bu bir yıl içinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu kuruldu ve bu komisyonun çalışmaları ile artık bir Kadın Destek Merkezi oluşturacak binamız vardır. Çok yakında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi de kuruluyor. Herkese dost Lefkoşa vizyonumuz çerçevesinde engelli ve özel gereksinimli bireylerin toplumsal yaşama katma amacı doğrultusunda Engellemeyen Şehir Komisyonu kurduk ve bu komisyonun da gayretleriyle bugün bir ‘Engelsiz Toplu Taşıma Aracımız’ mevcuttur. Belediye bünyesinde de Engelliler Birimi oluşturduk. Hedef bu yıl yapacağımız Lefkoşa Maratonu geliri ile bir de Engelsiz Taksi almak. Çocuk Hakları Komisyonu’nu oluşturduk ve bu komisyonun çerçevesinde birçok etkinlik yaptık. Hedef 2015’te Çocuk ve Gençlik Meclisleri’ni oluşturmak. Bir diğer ilk olan Mülteci Hakları Komisyonu da özellikle Lefkoşa’daki 21 mülteci için bir öğün ücretsiz yemek sağlamanın altyapısını oluşturma hedefine yoğunlaştı.”

“SUYU BİZ YÖNETMELİYİZ”

LTB Başkanı Harmancı, Türkiye’den gelecek suyun yönetimine ilişkin görüşlerini ilk günden itibaren net bir şekilde dile getirdiklerini kaydederek, “Suyu biz yönetmeliyiz. Belediyeler Birliği’nin hazırlamış olduğu BESKİ projesine destek çıktık ve çıkmaya devam edeceğiz” dedi. 

12 BAŞLIKTA 2015-2016 YATIRIM HEDEFLERİ

Konuşmasında LTB’nin 2015-2016 Yatırım Hedefleri’ni de Lefkoşalılar ile paylaşan Harmancı, hedefleri şu şekilde sıraladı:

“Şht. Ecvet Yusuf Caddesi’nin kanalizasyon, drenaj ve su altyapısı öncelikli olacak şekilde üst yapısı ile birlikte tamamen bitirilerek, 15 yıllık bir utancın tarihe gömülmesi.

Kemal Aksay Caddesi’nin üst yapısının çağdaş trafik düzenlemesine uygun bir noktaya getirilerek, asfalt, kaldırım ve trafik düzenlemesinin sağlanması.

Marmara’ya yeni bir köprü yapımı.

Şehrin farklı noktalarında Yarım Milyon TL’lik drenaj ve kaldırım çalışması.(Ortaköy öncelikli)

Çağdaş bir açık pazar ve çok amaçlı merkezin inşaası ve terminal bölgesinde başkente yakışmayan görünümün sonlandırılması.

Sanayi Bölgesi Doktoroğlu önünde yer alan problemin hafifletilebilmesi için 600 bin TL’lik yatırım.

Kanalizasyon için 1 yeni vidanjör alımı ve Hamitköy’de kanalizasyon altyapı yatırımlarına ağırlık verilmesi.

Kendi kaynaklarımızla, Kaymaklı bölgesinde eksik kanalizasyon yatırımlarının tamamlanması.

2016 yılında Çağlayan Parkı başta olmak üzere, 3 mevcut parkımızı yeniden hayatın içerisine almak.

Asmaaltı Yayalaştırma Projesini proje tadilatını tamamlayarak, 2016 ilk yarısında bitirmek.

Küçük Kaymaklı su kuyusuna yeni bir arıtma sistemi kurulması.

1 milyon TL’lik yeni bir asfalt ihalesi.”

“EYLÜL’DE REFERANDUM…”

LTB Başkanı Harmancı, Eylül ayında bir referandum yaparak, su faturalarına cüzi bir miktar ekleme yapılarak, belediyeye ihtiyaç duyulan ağır iş araçlarını satın alma konusunda halkın görüşüne başvurma düşüncesinde olduklarını söyledi. Harmancı olumlu sonuç çıkması durumunda, bu paranın bir depozit hesabında tutularak bu alımların yapılması ve üzerlerine de “Lefkoşalıların katkısı ile alınmıştır” ibaresi yazılmasını düşündüklerini katılımcılarla paylaştı.

 “LEFKOŞA’NIN TEK BİR RENGİ YOKTUR”

Harmancı konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Lefkoşa’nın tek rengi, tek kokusu yoktur, Lefkoşa renklerin iç içe geçtiği bir kenttir. Lefkoşa’yı Lefkoşa yapan, yaseminidir, fuludur, gece tütenidir, Lefkoşa surlarıyla güzeldir, Osmanlı’yla, Lüzinyanı’yla güzeldir, Lefkoşa Ermenisi, Türk’ü, Rum’u, Kürt’ü ile güzeldir. Lefkoşa’yı geleceğe sevgiyle ve her rengi kucaklayarak taşıyacağız.”