LTB’den verilen bilgiye göre, Harmancı, Brüksel’de yaptığı 4 günlük yoğun diplomasi trafiğinde çeşitli AB yetkilileri ve Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri, Avrupa Komisyonu yetkilileri, Eurocities örgütü yetkilileri, Norveç’in Brüksel Büyükelçisi ve bölge belediye başkanı ile verimli görüşmeler yaptı.

Bu ziyaretler sırasında Kıbrıs konusuyla ilgili son gelişmeler, uluslararası aktörlerin özellikle bölünmüşlükten en çok etkilenen Kıbrıslı Türk Belediyeleri ile Kıbrıslı Rum Belediyeleri’ne çözüm sürecinin pozitif bir atmosferde devam ettiği bu günlerde nasıl katkı koyabilecekleri,  LTB’nin AB ve Lefkoşa Rum Belediyesi ile devam etmekte olan projeleri, teknik destek istenebilecek konular görüşüldü, ayrıca birçok yetkili ile ikili ilişkiler yapıldı.

CRETU:“LEFKOŞA’DAKİ İKİ BELEDİYE PAZARI BİRLEŞTİRİLEBİLİR”

Açıklamada, “Bir süre önce Lefkoşa’ya gelen ancak Lefkoşa’nın iki belediyesine protokol olarak eşit muamele göstermediği için farklı eleştirilere maruz kalan” Avrupa Bölgesel Politika Komiseri Corina Cretu’nun, LTB Başkanı Harmancı’yı makamında kabul ettiği belirtildi.

Görüşme, Kıbrıs Türk Masası Şefi Michaela Di Bucci’nin katılımıyla yapıldı.

Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleşen toplantıda Harmancı tarafından LTB’nin projeleri ve ortak düşünülen projeler hakkında Cretu’ya detaylı bilgi verdi.

Açıklamada Cretu’nun ise, iki bölgedeki Belediye Pazarı’nı birleştirmenin ortak projelerin teşvik edilmesi başlığında çok güzel bir başlangıç olabileceğini ayrıca bunun toplumların ekonomisinin kalkınmasına da büyük katkı sağlayacağına inandığını vurguladığı belirtildi.

Tüm bu ve buna benzer ortak projelerin gerçekleştirilmesi için adada şu anda barış ve çözüm süreci ile ilgili mevcut ivmenin kullanılmasının ve bunun kaybedilmemesinin önemine vurgu yapan Cretu, yıllardır barışla ilgili atılan adımlar arasında şu anki durumun çok önemli bir adım ve zamanlama olduğunu da belirtti.

Cretu, ayrıca barışın gerçekleşmesi halinde Kuzey tarafından fonlardan kolaylıkla yararlanabileceğini ancak bu durumun gerçekleşmemesi veya ertelenmesi halinde adanın kuzeyi için özel bir hibe çalışması yapabileceklerini ve bu konuda çalışacaklarını söyledi.

MİHAYLOVA: “YENİ BİR HİBE KALEMİ İÇİN ÖNERİDE BULUNACAĞIM”

Açıklamada, AP Bölgesel Kalkınma Komitesi Başkanı Iskra Mihaylova ile de görüşen Başkan Harmancı’nın, Komite Başkanı’na LTB’nin uluslararası yasallığıyla ilgili ve iki şehir arasındaki eşit dağıtılmayan hibelerin yarattığı sıkıntılar hakkında detaylı bilgi verdiği kaydedildi.

Mihaylova ise, Komisyonun hem AB üyelerine hem de AB üyesi olmayanlara hibeler verdiğini ve bunun üzerinde bir çalışma yapılarak yeni bir kalem için öneride bulunabileceklerini belirtti. Mihavlova, AB Komisyonu’na bu konuda resmi bir soru yönelteceğini ve onları hızlandırmak konusunda çalışacağını belirtti.

Eurocities Genel Sekreteri Anna Lisa Bonia ile yapılan görüşmede ise LTB’nin üyesi Eurocities’den fazla teknik düzeyde bilgi paylaşımı yapabileceği konusunda görüşüldü. LTB’nin üyelik şeklinin geliştirilip geliştirilemeyeceğinin de görüşüldüğü toplantıda bir üst üyeliğe geçmenin farklı bir şekilde ele alınıp alınamayacağı da bu görüşmede ele alındı.

POPENS:“FONLAR İÇİN İKİ BELEDİYE BAŞKANI İLE TOPLANTI YAPACAĞIM”

Avrupa Komisyonu Bölgesel Politikalar Genel Yardımcısı Normunds Popens ile görüşen LTB Başkanı Mehmet Harmancı bu toplantıda özellikle LTB’nin Yapısal Fonlar’dan (Structural Funds) yararlanamadığı ancak LTB’nin yasal durumu göz önüne alındığında bu konuda hak sahibi olabileceği konusu üzerinde durdu.

Lefkoşa’nın özellikle yapısal anlamda bir bütün olarak düşünülmesi gerektiğini belirten Harmancı, altyapı ve çevre gibi sorunların sınırlarla bölünemeyeceğini ve yakın bir gelecekte barış olması halinde bu farklılığın iki belediyenin entegre çalışmalarını çok fazla zora sokacağını dile getirdi.

Popens, bu bilgilendirmelerin ardından LTB Başkanı Mehmet Harmancı ve Lefkoşa Rum Belediyesi Başkanı Konstantinos Yorgacis’le birlikte kendisinin ve Di Bucci’nin katılacağı bir toplantıyı Brüksel’de gerçekleştirmek istediğini ve bu şekilde iki bölgeyi de ilgilendiren yapısal durumların daha detaylı görüşülebileceği ve yeni kalemler eklenebileceğini belirtti.

Bu bağlamda önerilen toplantının Brüksel’de veya Lefkoşa’da olabilmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılmasına karar verildi.

KEYMER 2016’DA KUZEY LEFKOŞA’YA DA GELECEK

AB Bölgeler Komitesi Üyesi, Muhafazakarlar Grup Başkanı Gordon Keymer ile yapılan görüşmede ise LTB’nin yasal tanınmışlık durumu anlatılarak, bu bağlamda Lefkoşa’nın mevcut veya yeni hazırlanacak olan bütçedeki hibelerden yasal olarak daha fazla almaya hakkı olması gerektiği belirtildi.

Gordon Keymer’in de 2016 Nisan ayındaki Kıbrıs ziyaretinde Kuzey Lefkoşa’yı da görmek istediğini belirttiği ifade edilen açıklamada, LTB tarafından davet edilip ziyaret gerçekleştireceği konusunda anlaşıldığı dile getirildi.

Bölgeler Komitesi Yöneticileri Alfonso Alcolea Martinez ve Klaus Hullman ile yapılan görüşmede ise; “Bölgeler Komitesi’nin nasıl çalıştığı ve dünyadaki şehirlerde ne tür projeler yaptıkları” konusunda sunum yapıldığı belirtildi.

Avrupa Belediyeler Konseyi Genel Sekreteri Frederic Valley ile Avrupa Belediyeler Konseyi binasından gerçekleşen toplantıda da, Harmancı’nın belediyenin yasal durumu ve ortak projelerle ilgili bilgi verdiği, ayrıca Avrupa Belediyeler Konseyi’nin 2016 yılında Lefkoşa’da gerçekleştirecekleri konferansta iki Belediye Başkanı’nın orada olması gerektiği konusunun konuşulduğu ifade edildi.

LTB Başkanı Harmancı, Norveç’in Brüksel Büyükelçisi Ingrid Schulerud ile de görüştü

HARMANCI: “TASLAK DEĞİL ALTYAPI PROJELERİNE ÖNCELİK VERİLMESİ GEREKİR”

Brüksel’de bulunduğu süre içerisinde Avrupa Komisyonu Kıbrıs Türk Masası Proje Sorumlusu Chris Ingelbrect ve ekibi ile yaklaşık bir buçuk saatlik teknik bir toplantı da yapan Harmancı, LTB’nin hibelerin eşit dağıtılması konusundaki hassasiyetini ve önemini detaylı bir şekilde aktarırken altyapı eksiklikleri mevcutken, olası taslak projelere öncelik verilmesinin zorlaştığını bu nedenle altyapı konusunda ivedilikle projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Komisyonun şu an ara bölge için kullanılma konusunda ısrarcı olduğu 300 bin Euro’nun sadece ara bölge için kullanılmasının amaca hizmet etmeyeceğini vurgulayan Harmancı, “Bu parayı bölgeye yayarsak bunun insan hayatına değen, bölgeyi kalkındıran  daha anlamlı bir yatırım olabilir” dedi.

Proje Sorumlusu Ingelbrect de, Surlariçi bölgesindeki drenaj çalışmalarının ve bölgeyi kalkındırmakla ilgili geliştirilen projelerin bütçelendirilerek bir rapor halinde kendilerine sunulmasını ve bunu değerlendirmeye alacaklarını söyledi.

Ingelbrect, anlatılan farklı projelerin ekibine ve kendisine farklı bir pencereden bakma olanağı sağladığını ve bu açıları da değerlendirerek 2016 bütçesini bu doğrultuda hazırlamaları gerektiğini belirtti.

HARMANCI: “İKİ ŞEHİR DE GELECEĞE EŞİT ŞEKİLDE HAZIRLANMALI”

AP Milletvekilleri Frank Engel, Alyn Smith, Victor Bostinaru ve Ska Keller ile de ofislerinde ayrı ayrı görüşme yapan LTB Harmancı, LTB’nin yasal durumunu detaylı bir şekilde belgeler sunularak anlattı ve LTB’nin açılan hibelerden eşit şekilde almaya hak sahibi olduğunu ancak eşit şekilde kullanılamayan hibelerden dolayı Güney ve Kuzey Lefkoşa arasında uygulamada eşitsizlikler yaşandığını ifade etti.

Harmancı, “Olası bir anlaşmada bölünmüş iki şehir arasında uçurumlar bulunması daha sonra daha büyük bir kaosa neden olur, şehrin iki tarafının da geleceğe eşit şekilde hazırlanması gerekir” diye konuştu.

AP Milletvekillerinin de komisyona bu konuyla ilgili soru yöneltmelerinin etkili bir adım olacağı ve onlarda yaratılacak baskının daha eşit bir bütçe hazırlanmasına fırsat vereceği ve süreci hızlandıracağı konusunda fikir beyan eden Harmancı’nın bu yaklaşımına tüm milletvekillerinin de olumlu yanıt verdi ve her birinin ayrı ayrı komisyona çalışmaları ve eşitlik ilkesi adına sorgu yönelteceklerini bildirdikleri belirtildi.

Açıklamada, Alyn Smith’in ise resmi soruya ek olarak detaylı bilgiler de içerecek ayrı bir mektubu komisyona göndermeyi talep ettiği ifade edildi.