Mehmet Harmancı LTB Başkanlığı görevini almasının 100’üncü gününde, icraatlarını anlatmak için Bedesten’de basın toplantısı düzenledi.

Basının sorularını da yanıtlayan Harmancı, Türkiye’den su gelmesiyle birlikte su dağıtımının özelleştirilmesi tartışmalarıyla ilgili olarak, “Suyun otoritesi ve kontrolü, bizim dışımızdaki makama devredilirse tahsilat oranlarımız bugünkü rakamların neredeyse yarısına düşecektir. Şayet idare bu suyu özelleştirme niyetindeyse, bize alternatif bir şekilde yasal mevzuatın değişikliğini sunmak zorundadır” dedi.

Diğer belediyelere de bu konuda LTB ile aynı duruşu sergileme çağrısı yapan Harmancı, “Bizdeki mimar, mühendis ve diğer uzman arkadaşlarımız, çok rahatlıkla bu suyun idaresini de yapar, bu suyun tahsilatını da yapar. Bu konunun bu raddeye gelmiş olması bile basiretsizliktir. Bizim ne kadar planlamadan uzak bu ülkeyi yönettiğimizdir” diye konuştu.

TRAFİK

Lefkoşa’da yaşanan trafik sıkıntısıyla ilgili olarak Harmancı, Dereboyu’ndaki trafiği rahatlatmak için alternatif bir yol planları bulunduğunu, askeri bölgeden geçecek olan yolun değerlendirmede olduğunu ifade etti.

Mustafa Ruso Caddesi ve Dr. Fazıl Küçük Bulvarında bazı düzenlemeler planladıklarını kaydeden Harmancı, “Lefkoşa bu trafik yoğunluğunu yaşayacak, trafiği 4 yıl içerisinde düzelteceğim dersem sizlere hayal satmış olurum ama bunları rahatlatmak yönünde her tür girişimi yapacağız” dedi.

Çift sarı çizgi olan yol kenarlarına ve kaldırımlara araç park edilmesiyle ilgili olarak Harmancı, “Lefkoşa’daki trafik sorununun bir parçasıdır” dedi. Sürekli olarak ceza yazıldığını ve fotoğraflandığının kaydedildiğini belirten Harmancı, daha çok ceza yazdırma yönüne gidilmesi halinde halktan “bunu bir ekmek kapası mı görüyorsunuz” şeklinde farklı tepkiler gelebileceğini kaydetti ve “İkisi arası bir yerde kararlılığımız devam edecek” dedi.

TOPLU TAŞIMACILIK ZOR

Toplu taşımacılığın yıllardır en büyük eksikliklerden olduğunu ifade eden Harmancı, toplu taşımacılık konusunun ikinci 100 günde dahi hallolması olasılığının düşük olduğunu bu sorunu çözmek için bazı özel girişimcilerle görüşme halinde olduklarını dile getirdi.

Harmancı, yanlış yönetimlerden dolayı toplu taşımacılığın geliştirilemediğini ifade etti.

Toplantıda ilk yüz günde yapılan icraatların derlendiği  “Şehrin 100 Günü” isimli slayt gösterisi de sunuldu.

PARKLAR

Lefkoşa’daki parklarla ilgili konuşan Harmancı, parkların durumunun önemli bir sorun teşkil ettiğini, bu kapsamda 4 parkın tamamen yenileneceğini bazı parklarda zabıta hizmeti vermeye başladıklarını ifade etti.

SIĞINMA EVİ

Mehmet Harmancı, planlarının arasında 4 yıl içerisinde kadınlara sığınma evi kazandırmanın bulunduğunu, bu projenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının sığınma evi projesi ile bağlantılı olmadığını belirtti.

AYDINLATMADA EYLEM UYARISI

Sokak aydınlatmasında yaşanan sıkıntıların gündeme getirilmesi üzerine Harmancı, sokak aydınlatmasıyla ilgili tüm geliri Kıbrıs Türk Elektrik Kurumunun toplamasına rağmen gerekli bakımı yapmadığını söyledi.

Harmancı, “Bir iyileşme olmazsa Kasım ayında Lefkoşalıya eylem çağrısı yapacağım. Bu konuda dirayetli duracağımı söylemek isterim” dedi.

“ÇÖP KENT YORUMLARI BÜYÜK HAKSIZLIK”

Lefkoşa’nın çöp kente dönüştüğü yöndeki yorumlara da katılmadığını ifade eden LTB Başkanı Mehmet Harmancı, “Lefkoşa’nın daha düzenli bir katı atık depolama sistemine ihtiyaç var…ama Lefkoşa çöp kent oluyor büyük bir haksızlıktır” dedi.

İCRAATLAR

Harmancı, görevdeki ilk yüz günlük sürede pek çok yenilikler, disiplin uygulamaları hayata geçirdiklerini ifade etti.

İŞE GELİP GİTMELER

En önemli sıkıntılardan biri olan işe gelip gitmelerde yüzde 30’luk bir iyileşme sağladıklarını kaydeden Harmancı, disiplinsizlik gerekçesiyle 3 kişinin de görevden uzaklaştırıldığını, bugün itibarıyla personel sayısının 895 olduğunu dile getirdi.

ARAÇ SATIŞLARI

Harmancı, LTB’nin 27 araç satmasıyla bir yıllık servis ve bakımdan 650 bin TL tasarruf sağladıklarını da kaydetti.

“HALK ŞEHRRE KÜS”

Yerel Seçimlerde oy kullanım oranının yüzde 50’lere kadar yanaştığını, bunun Lefkoşa halkının “şehre küs” olduğunun göstergesi olduğunu söyleyen Harmancı, bunun nedeninin öğrenilmesi için halkla düzenli yaptıkları toplantılarda halk tarafından dile getirilen sorunların yüzde 70’inin patrik önlemlerle çözülebileceğini yüzde 30’unun da yatırımla çözülebilecek sorunlar olduğunu, bunun yanında tüm esnafla görüşme niyetleri de olduğunu ifade etti.

Hayvan Barınağı projesinin de hazır olduğunu kaydeden Harmancı, bunun Lefkoşa Maratonunda açıklanacağını, maratonda elde edilecek gelirin de barınağın tadilatı için kullanılacağını kaydetti.

Tiyatro binası için hazırlanan projenin vizeleme aşamasında olduğunu anlatan Harmancı, finansmanı konusunda da yeşil ışık yandığını kaydetti.

Mezbaha binasının yüzde 95’inin tamamlanmış olduğunu, faaliyete konması için LTB’ye düşen altyapıyla ilgili görevin gelecek yüz gün içerisinde tamamlanacağını açıklayan Harmancı, mezbahanın işletmesinin ihaleye çıkarılması ancak Belediye’ye gelir getirici olarak kalmasını düşündüklerini ifade etti.

Surlar İçinde sosyal hayatı geliştirmek için çalışmaların da bulunduğunu ifade eden Harmancı, Belediye bünyesinde kurulan Surlar İçi Komisyonunun Bandabulyayı turizme nasıl kazandırılabileceğinin stratejisini hazırlayacağını kaydetti.

MALİ DURUM

Göreve geldiğinde borçlanma limitlerinin dolu olduğunu söyleyen Harmancı, 5 bankadaki borçları bir bankada topladıklarını bunun yılda 150 bin TL tasarruf getireceğini dile getirdi.

Harmancı, “Mevcut borçlarımızı ödeyerek daha iyi şartlarda borçlandırmayı başarmak çok önemlidir” dedi.

Harmancı ayrıca, “Sürdürülebilir ekonomik yapı en nihai hedef olmalıdır” dedi.

KENT ÜZERİDE BELEDİYENİN VARLIĞININ HİSSEDİLMESİ

Mehmet Harmancı, “Kent’te başıboşluk, herkesin dilediğini dilediği gibi yapabilmesi, kuralsızlık dahi yapabilmesi döneminin son bulması gerekiyor. Şehrin bir disiplin içerisinde, ilerlemesi gerekiyor” diye konuştu.

Basın toplantısında Harmancı’ya LTB Asbaşkanı Akın Aktunç ile LTB Meclis Üyesi Boysan Bora eşlik etti.

BOYSAN BORA

LTB Meclis Üyesi Boyasan Bora, Kadri Fellahoğlu’nun LTB Başkanlığı döneminde düzenlenen 100’üncü gün basın toplantısına katılmamasının nedeninin, söz konusu toplantının seçim öncesi propaganda amaçlı düzenlenmiş olması olduğunu kaydetti.