Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı BRT-1’de katıldığı “oniki onüç” programında su konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Harmancı, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne getirilecek suyun yönetimi için Belediyeler Birliği’nin önerdiği şirketleşme modelini desteklediklerini ifade ederek, BESKİ projesini iyi bir model olarak kabul ettiklerini söyledi.

Gelecek suyun yönetiminde taraf olduklarını kaydeden Harmancı, “Proje iyi bir modeldir. Çöp ve katı atık yönetiminde de yerel yönetimlerin ortaklaşması gereken noktalar var. Bu model üzerinden hareket edilebilir” ifadelerini kullandı.

Mehmet Harmancı BESKİ’nin ciddi bir alternatif yarattığını ifade ederken, merkezi idarenin bundan rahatsızlık duyduğunu iddia etti.

Harmancı, “Bizim böyle bir modelle karşılarına çıkacağımızı düşünmüyorlardı. Daha basit, daha programlanmamış, altını doldurmadığımız bir dönem yaşayacaklarını sanıyorlardı. Merkezi hükümetin bu konuda belediyelerle hiçbir istişaresi olmamıştır. Bu çok ciddi bir duyarsızlıktır. Merkezi idare su konusunda sorumluluk almak istemiyor ve bu yüzden de bir politika üretip bizlerle paylaşmıyor” dedi.

“Merkezi yönetim suyu yönetmek istemiyor” diyen Harmancı, hükümetin konunun dışında kalmak çabası olduğunu ve gösterilen ilginin samimi olmadığını söyledi.