Yatırım ile evrensel değerler vurgusu

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, yeni yıl dolayısı ile mesaj yayınladı. Harmancı mesajında, LTB’nin 2015 yılı yatırım ve faaliyet ajandasında yer alan ana başlıkları sıraladı. Harmancı ayrıca evrensel değerler, adamız, yakın coğrafyamız ve dünyada barış olgusuna vurgu yaptı.

Yeni yıl hem yeni umut hem de sorumluluktur

Harmancı mesajının başında ülke, yakın coğrafya ve dünyada yaşanan olaylara dikkat çekerek “Ne üzücüdür ki halen savaş, kan, gözyaşı ile bunun sonucunda ölüm, açlık, hastalık ve acılar yaşamaktadır. Her yeni yıl, içerisinde yeni umutları barındırmakla birlikte yaşananlardan ders çıkarmak ve insani değerle çerçevesinde sorumlu hareket etme gerekliliğini önümüze sunmaktadır.” dedi. 

 

Hükümetten beklentiler

Mesajında hükümetten beklentilerini de sıralayan Mehmet Harmancı, bu noktada yeni yıl ile birlikte bu beklentilerinin karşılanmasını talep etti.

Harmancı; gayrı yasal bir şekilde sürdürülmekte olan şehir aydınlatmalarına ilişkin gerek KIB-TEK’in tahsilatlarını yapabileceği, gerekse de belediyenin bakım ve tamirat için kaynak alabileceği modelin geliştirilmesi,

Yeni belediye yasasının bir an önce meclisten geçmesi,

Katkı payının söz verildiği gibi arttırılması,

Kanalizasyon ve benzeri yatırımlarda yasanın öngördüğü katkıların sağlanması vurgusunda bulundu.

Türkiye’den getirilecek suyun dağıtımı ile ilgili de konuşan Harmancı, “Tüm belediyeler için hayati önem taşıyan su konusunda belediyelerin süreçten kopmayacağı bir modelin geliştirilmesi gerekmektedir. LTB olarak bu konudaki mücadelemizi her platformda sürdüreceğiz” dedi.

Şehrin acil ihtiyaçlarına göre yatırım yapılacak

Başkan Harmancı, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin 2015 yılında yapacağı yatırımlar konusunda da açıklamalarda bulundu. Harmancı, şehrin acil ihtiyaçları ve ivedilik gerektiren belli konularda adım atmak için hazırlıklarını tamamladıklarını ve finansal kaynakları belirlediklerini ifade ederken, hem üst yapı, hem de alt yapıya yönelik çalışmalar yapacaklarını dile getirdi.

Bu kapsamda şehrin en işlek güzergahı olan ve trafik sıkıntısı yaşanan Marmara Köprüsü’nün genişletileceğini ve güvenliğinin arttırılacağını söyleyen Harmancı, Şehit Ecvet Yusuf Caddesi ile ilgili projelendirme çalışmasının da 2015 yılında tamamlanacağını ifade etti.

Yayalaştırma projesinde 2. etap zamanı

Lefkoşa adına en önemli yatırımlardan birisinin Asmaaltı ve Arasta Yayalaştırma Projesi’nde 2. etap çalışmaları olacağını aktaran LTB Başkanı Harmancı, elektrik ve telefon hatlarının yer altına geçirilmesi, kanalizasyon ve su hatları ile ilgili son detayların tamamlanması, asfaltın sökülerek parke döşenmesi, çağdaş kent mobilyaları ve bölgeye uygun aydınlatma direkleri monte edilmesi, elektronik bariyerler konulması ile yayalaştırılan bölgenin cazibesinin artacağını ifade etti.

Altyapı çalışmaları sürecek

Kanalizasyon ve su borularının montesi ve yenilenmesi ihalelerinin süreceğini belirten Harmancı, kanalizasyon açısından büyük eksiklik yaşanan Hamitköy bölgesinde 600 bin TL’lik kanalizasyon ihalesine çıkılacağını, bunun yanında pompa istasyonlarının yenilenmesi için 550 bin TL’lik kaynak ayrıldığını belirtti.  Ortaköy’de 1 milyon TL’lik su borusu değişimi ihalesine çıkılacağını ve 2015’te bu yatırımların tamamlanacağını aktardı.

Drenaj çalışması ve asfalt yatırımları

Harmancı, yağmur ve sel nedeni ile yaşanan sıkıntıların azaltılması amacı ile 15 farklı noktada drenaj çalışması yapılacağını ve sorunlu noktalarda dere ıslah çalışması yürüteceklerini açıkladı.

Harmancı, 2014 yılında şehrin tahrip olmuş yollarının yenilenmesi için 200 bin TL harcanırken, 2015’te 2 milyon TL’lik ihaleye çıkılacağını, ivedi noktaların tespit edileceğini böylece bu sorun karşısında büyük bir ilerleme sağlanacağını belirtti.

Yeni araç alımı yapılacak

Araç filosunu güçlendirmek için ikinci el 3 çöp kamyonu, 2 adet de çekirge alımı için hazırlıkların tamamlandığını belirten Harmancı, buna ek olarak 2 yeni çöp kamyonu, bir konteyner yıkama aracı almak için çalışma yaptıklarını belirtti.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, yapılacak yatırımlarda kendilerine kaynak yaratan başta Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti olmak üzere, diğer kuruluşlara ve iş insanlarına teşekkür etti.