Ahmet Vamık

Gece kulüpleri söz konusu olduğu zaman yetkililer adeta 3 maymunu oynuyorlar. Hiçbir yetkili gece kulüplerinde fuhuş yapıldığını resmi olarak kabul etmiyor. Ülkemizde bulunan gece kulüplerine yurt dışından konsomatris adı altında getirilen kadınlar para karşılığı fuhuş yaptıklarını hiçbir yetkili resmi olarak kabul etmese de daha önce polislerin bu mekanlara fuhuş baskınları düzenlediği biliniyor.  Öte yandan bu mekanlarda çalışan kadınların düzenli olarak Devlet Hastanesinde cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı muayene edildikleri gerçeği karşımızda dururken gece kulüpleri konusu yeniden gündem oldu.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI NE YAPACAK?

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin Lefkoşa sınırları içerisindeki gece kulüplerine meclis kararı ile çalışma izni vermeyeceği konusunda açıklama yapması sonrasında şimdi gece kulüpleri konusunda İçişleri Bakanlığı’nın nasıl bir çalışma yapacağı merak ediliyor. Lefkoşa Türk Belediyesi’nin kararı sonrasında gece kulüplerinin işlem yapamayacak duruma geleceği göze çarparken, LTB’nin kararından vazgeçip geçmeyeceği ile İçişleri Bakanlığı’nın takınacağı tutum ise belirsizliğini sürdürüyor.

HASİPOĞLU YİNE OLAY YARATACAK

Son günlerde ülkemizdeki gece kulüplerinin durumu ile ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. İrsen Küçük Hükümeti döneminde Sağlık Bakanı olarak görev alan ve 2013 yılında 14 Mart Tıp Bayramı kutlamaları esnasında konuşmasının bir bölümünde gece kulüpleri ile ilgili sarf ettiği sözleri büyük eleştirilere neden olan Dr. Ertuğrul Hasipoğlu’nun açıklamaları yeniden anımsandı. Detay Gazetesi, şu anda emeklilik hayatını sürdüren Hasipoğlu’na ulaşarak gündem ile ilgili düşüncelerini sordu. Hasipoğlu  bir kez daha olay yaratacak açıklamaları ile dikkat çekti.

“ANIMI ANLATTIM”

Gece Kulüpleri ile ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine Dr. Ertuğrul Hasipoğlu, o dönemde kendisinin bir anısını anlattığını ve Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde Bakanlık yapmış bir ismin kendisine söylediği sözleri paylaştığını ifade etti. Sözlerinin bazı kesimler tarafından manipüle edilerek bunun kendisinin fikriymiş gibi yansıtıldığını ve böyle bir algı yaratıldığını dile getiren Hasipoğlu, bazı kişilerin muhalefette farklı iktidarda farklı konuştuğunu dile getirdi.

“NEDEN BU FABRİKALARI KAPATMIYORSUNUZ”

Hasipoğlu “CTP’li milletvekili bir arkadaş muhalefetteyken sürekli bizi eleştirip gece kulüplerini kastederek “neden bu fabrikaları kapatmıyorsunuz” diyorlardı. Has bel kader kendileri iktidar o arkadaşta bakan oldu. Bu sefer sözlerini hatırlatarak niye bu fabrikaları kapatmıyorsunuz diye sordum kürsüde bana yanıt veremedi. Sonra dönüp bana kuliste ‘”Neyi kapatacaksın yahu, 40 bin asker, 40 bin de öğrenci var beni mi halletsinler” dedi. Ben de 14 Mart Tıp Bayramı’ndaki konuşmamda o eski bakanla ilgili anımı anlattım. Benim orada amacım gece kulüplerini de savunmak değildi. Ben sadece muhalefetteyken konuşmanın kolay olduğunu iktidara gelince işlerin değiştiğini ifade etmek istemiştim” diyerek o dönemde sözlerinin çarpıtıldığını ifade etti.

“YASAKLANIRSA FUHUŞ YER ALTINA İNER”

Devletin gece kulüplerinden ciddi anlamda kazanç sağladığını, gece kulüplerinde çalışan kadınların sürekli olarak Devlet Hastanesi’nde muayene edildiğini ve kontrol altında tutulduğunu belirten Ertuğrul Hasipoğlu, farklı bir önlem alınmadan gece kulüplerinin kapatılması ve yasaklanması halinde fuhuş sektörünün yer altına ineceğini ifade etti. Kontrolsüz ve gizli bir şekilde fuhuş yaptırılması sonucunda cinsel yolla bulaşan hastalıklarında artabileceğini belirten Hasipoğlu, Kopenhag ve Amsterdam örneklerini göstererek, farklı bir sistemin kurulabileceğini kaydetti ve yasaklamanın bir çözüm olmayacağını vurguladı.

“MUHALEFETTE VERİLEN SÖZLER İKTİDARA GELİNCE UNUTULMAMALI”

Hasipoğlu, “eğer alternatifini bulurlarsa ya da yasakladığımız zaman yasadışı fuhuş olaylarını engelleyebiliriz diyorlarsa gece kulüplerini kapatsınlar hiç itirazım yok. Akıllıca hareket etmek lazım, iktidarda başka muhalefette başka konuşmamak lazım. Ama şunu da belirtmek isterim ki erkeksen çıkar dersin ki ben muhalefette iken verdiğim sözü tutuyorum ve gece kulüplerini kapatıyorum. Bende bunun üzerine sizi alkışlayım” diyerek, muhalefetteyken söylenen sözlerin iktidara gelince unutulmaması gerektiğini dile getirdi.

ERTUĞRUL HASİPOĞLU NE DEMİŞTİ?

“Hiç unutmam biri gece kulüplerini açtı, onu söyleyeyim, beni bağışlasın. Ana muhalefetten bir arkadaş her oturumda çıkar, ‘Lefkoşa’dan Güzelyurt’a kadar fabrikaları dizdiniz’ der, gece kulüpleri fabrika... Allah ne büyük Allah... Döndü o bakan oldu. Gittim ‘Kapattın mı o fabrikaları?’ dedim. ‘Neyi kapatacaksın yahu’ dedi, ‘40 bin asker, 40 bin de öğrenci var beni mi halletsinler.’ Yani böyle gülünç durumlara düşmeyin. ”