Kıbrıs Barış Harekatı’nın ikinci aşamasının 41. yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınlayan Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Emekli Astsubaylar Derneği ve Mücahit Komutanları Derneği, şehitleri rahmetle, gazileri saygıyla andı.

Kıbrıs TMT Derneği yazılı açıklamasında, yarın saat 09.30’da Haspolat köyü muhtarlığı ve derneğin ortak girişimiyle Haspolat şehitlerinin “Haspolat Şehitler Anıtı” önünde yapılacak törenle anılacağını bildirdi.

Kıbrıs TMT Dernek Genel Başkan Yardımcısı Celal Bayar, Barış Harekatının ikinci aşamasının 14 Ağustos 1974’te başladığını ve 16 Ağustos 1974’te zaferle sonuçlandığını; ardından da KKTC sınırlarının çizildiğini kaydetti.

Bayar, II. Barış Harekatı’nda Değirmenlik, Haspolat ve Ercan Havaalanı bölgelerinin düşmandan temizlendiğini, Serdarlı bölgesinin kurtarıldığını, Geçitkale – Boğaziçi, İskele ve Boğaz’daki Rum Deniz Üssü’nün ele geçirildiğini söyledi. Karpaz bölgesine ilerlerken Mağusa’da Rum birliklerinin bertaraf edilerek Mağusa’nın özgürlüğüne kavuşturulduğunu anlatan Bayar, Lefke bölgesinde ise Güzelyurt’un ele geçirildiğini, ardından da bölgedeki Türk yerleşim birimlerinin kurtarıldığını ve  Lefke’nin özgürlüğüne kavuştuğunu kaydetti.

Bayar, “Türk askeri karşısında direnemeyen Rum- Yunan güçleri; genç, yaşlı, çocuk demeden Atlılar, Muratağa ve Sandallar’daki sivil ve silahsız insanlarımızı hunharca katlederek, toplu mezarlara gömdüler. Aynı katliamı 15 Temmuz 1974 günü Güney’de savunmasız Taşkent Köyümüz Türklerine de uyguladılar” dedi.

GKK EMEKLİ ASTSUBAYLAR DERNEĞİ

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Emekli Astsubaylar Derneği Genel Başkanı Esen Ömürlü de, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatıyla kurtarılan bölge dışında kalan yerleşim yerlerinde yaşayan Türklere karşı soykırım saldırılarını sürdüren Rumların, 1. Cenevre Anlaşması’nı ihlale devam ettiklerini, bunun önlenmesi amacıyla toplanan “2. Cenevre Konferansı”nın da Rumların retçi tutumu nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandığını anlattı.

Ömürlü, bunun üzerine Türkiye’nin “Ayşe tatile çıkabilir” parolasıyla 14 Ağustos 1974 sabahı saat 06.30’da Barış Harekatının 2. Etabının başladığını kaydetti.

Lefke, Serdarlı, Gazimagusa ve köylerinin Rumların soykırım saldırılarından kurtarıldığını ifade eden Ömürlü, “Kahraman Mehmetçik ve Mücahitlerimizin 41 yıl önce gönderlere çekmiş oldukları ay yıldızlı bayraklarımız ilelebet dalgalanacaktır. Şehitlerimizin kanı ile renklendirdiği onur ve gurur timsali Bayraklarımıza uzanacak elleri kırmak, kem gözlerle bakanların gözlerini oymak, yurtsever Kıbrıs Türk halkının Şehitlerimize olan vefa borcudur” dedi.

Ömürlü, kalıcı, Kıbrıs Türk halkının eşitlikçi egemen varlığına dayanan ve Anavatan Türkiye’nin vazgeçilmez fiili ve etkin garantörlüğünde, siyasi bir çözüm hedefinde geçmişi unutmamak ve unutturmamak yolunda her zaman şehitlerin kendilerine rehber olacağını vurguladı.

Ömürlü şunları kaydetti:

“İşte bugün KKTC Devletinin Egemenlik alanının sınırlarını belirleyen ikinci mutlu barış harekatının 41.yıldönümünü kutlamanın onur ve gururunu yaşıyoruz. Nice can ve kanla çizilen bu sınırları ilelebet korumak bizler için namus ve şeref borcudur. Bizler için çözüm KKTC Devletinin Egemen varlığıdır.Dilimize,Dinimize,Türk kimliğimize ve kültürümüze sahip çıkarak  KKTC Devletini sonsuza kadar yaşatmaktır.

İkinci mutlu barış harekatının 41 yılında Vatan ve Bayrak uğrunda,canlarını feda eden Mehmetçik ve Mücahitlerimizi minnet, saygı ve rahmetle anıyor,gazilerimizi şükranla selamlıyoruz.”

MÜCAHİT KOMUTANLARI DERNEĞİ

Mücahit Komutanları Derneği Genel Başkanı Gözkamaş Ergüneş de, tek suçları “Türk olmak” olan köylerdeki savunmasız masum çocuk ve yaşlılar dahil olmak üzere herkesin katledildiğini anımsatarak, bunlardan en barbarca yapılanının Muratağa, Sandallar ve Atlılar bölgesinde olduğunu kaydetti.

Burada beşikteki bebekten 90 yaşındaki yaşlılara kadar herkesin canlı canlı yakılarak dozerlerle kazılan katliam çukurlarına gömüldüğünü ifade eden Ergüneş, mesajında şunları kaydetti:
 
“Bu katliamların bir daha tekrarlanmaması için Kıbrıs Türkü’nün tek yürek ve tek yumruk olarak davamıza sarılması ve KKTC’nin yaşatılması yönünde çabalarımızı devam ettirmek tek görüşümüzdür. Bu vesile ile 14 Ağustos Serdarlı’nın 41.nci Kurtuluş Günü’ nü kutlar,  tüm şehitlerimizi rahmetle Mücahit ve Gazilerimizi de saygı ile anarız.”