10 ÇOCUK AKTİF TEDAVİ GÖRÜYOR: KKTC’de 71’i çocuk olmak üzere sekiz bin civarında kanser hastası var. Yüzlerce kanser hastası Türkiye’de, yüzlercesi Güney Kıbrıs’ta tedavilerini sürdürüyor. Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde Çocuk Onkoloji Servisi’nde ise bugün itibari ile aktif tedavi gören hasta sayısı 10

SADECE YETİŞKİN ONKOLOJİ VE DAHİLİYE: Sağlık Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, “Uzman hekim yetersizliğinden kaynaklanan nöbet sorunu” sebebi ile yeni inşa edilen Onkoloji Hastanesi’nde Çocuk Onkoloji Servisi yer almayacak. Onkoloji Hastanesi’nde sadece Yetişkin Onkoloji Servisi ve Dahiliye Servisi hizmet verecek

UZMAN HEKİM İSTİHDAMI ŞART: Çocuk Onkoloji Servisi’nde bir Çocuk Hematolojisi bir de Çocuk Onkologu olmak üzere iki uzman hekim görev yapıyor. Uzman hekim yetersizliği nedeni ile nöbet sorunu yaşanıyor, sorunun çözümü, Çocuk Hastalıkları Uzmanlarından gece nöbeti hizmeti alınarak öteleniyor

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi yerleşkesi içinde inşa edilen ve KKTC’de binlerce kanser hastasına hizmet verecek olan Onkoloji Hastanesi’nin faaliyete girmesi için yürütülen çalışmaların büyük kısmı tamamlandı.

Birkaç küçük düzenlemenin ardından yakın gelecekte hastane faaliyete geçecek.

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, “Uzman hekim yetersizliğinden kaynaklanan nöbet sorunu” sebebi ile Onkoloji Hastanesi’nde Çocuk Onkoloji Servisi yer almayacak.

Onkoloji Hastanesi’nde sadece Yetişkin Onkoloji Servisi ve Dahiliye Servisi hizmet verecek.
Çocuk Onkoloji Servisi, “nöbet sorunu” aşılıncaya kadar mevcut yerinde hizmet vermeye devam edecek.

Aileler hayal kırıklığı yaşıyor

Çocuk Onkoloji Servisi’nde oda sayısının az olması, uzman hekim ve personel yetersizliği, serviste çocuk oyun salonu ve eğitim odasının bulunmaması ve daha birçok teknik yetersizlik sebebi ile sıkıntı yaşayan hastalar ve ebeveynleri, Çocuk Onkoloji Servisi’nin yeni yapılan Onkoloji Hastanesi’nde yer almayacağı söylemleri karşısında hayal kırıklığı yaşadı.

Bazı aileler, projenin Onkoloji Merkezi olarak yapıldığını ve proje hayata geçirilmeden önce çocuk onkoloji hastaları ve aileleri ile görüşüldüğünü, nasıl bir servis istedikleri hakkında ailelerden görüş alındığını, projenin daha sonra hasta ve yakınlarının görüş ve talepleri doğrultusunda hazırlandığını anlattı. Projede yapılan bu değişikliğin gerek hastalarda gerekse ailelerinde üzüntü ve hayal kırıklığına sebep olduğunu belirtti.

71 çocuktan 10’u aktif tedavi görüyor

KKTC’de 71’i çocuk olmak üzere sekiz bin civarında kanser hastası var. Yüzler kanser hastası Türkiye’de 500 civarında kanser hastası ise Güney Kıbrıs’ta tedavilerini sürdürüyor.
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde Çocuk Onkoloji Servisi’nde bugün itibari ile aktif tedavi gören hasta sayısı ise 10.

Mevcut yetmiyor

Çocuk Onkoloji Servisi’nde bir Çocuk Hematolojisi bir de Çocuk Onkologu olmak üzere iki uzman hekim görev yapıyor.
Uzman hekim yetersizliği nedeni ile nöbet sorunu yaşanıyor, sorunun çözümü Çocuk Hastalıkları Uzmanlarından gece nöbeti hizmeti alınarak öteleniyor.

Çocuk Onkoloji Servisi’nde sağlık hizmeti alamayan bazı çocuklar okula gidemiyor ve bu yüzden Eğitim Bakanlığı’nın tayin ettiği öğretmenlerle bu çocuklara hastanede eğitim veriliyor. 

Onkoloji hastası bazı çocukların hayatının büyük bölümünü geçirdiği hastanede oyun salonu ise bulunmuyor.
Çocuk Onkoloji Servisi’nde yeterli sayıda oda da yok. Bazı zamanlarda iki çocuk aynı odada yatmak zorunda bırakılıyor, çocuklarına refakat eden ebeveynleri ise haftalar, bazen aylarca plastik sandalye üzerinde geceyi geçiriyor.

***
Sağlık Bakanlığı’nın gerekçesi hekim yetersizliği

Sağlık Bakanı Özel Kalem Müdürü Süleyman Mert, Onkoloji Hastanesi projesinde süreç ile ilgili Havadis’e açıklama yaptı.

Mert, Onkoloji Hastanesi’nde sona gelindiğini hastanenin yakın zamanda faaliyete açılacağını kaydetti.
Süleyman Mert, Çocuk Onkoloji Servisi’nin ise uzman hekim eksikliğinden kaynaklanan nöbet sorunu nedeni ile yeni inşa edilen Onkoloji Hastanesi’ne şuan için taşınmayacağını belirtti.

Mert’in açıklamaları şöyle: Onkoloji Hastanesi yakın zamanda faaliyete açılacak. Birkaç küçük düzenleme kaldı.  Onkoloji Hastanesi’nde ilk etapta Yetişkin Onkoloji Servisi ve Dahiliye Servisi hizmet verecek. Çocuk Onkoloji Servisi ise nöbet sorunu nedeni ile şuan Onkoloji Hastanesi’ne taşınmayacak. Ayrı bir servis demek, her gece bir doktorun nöbet tutması demektir. Ancak Çocuk Onkoloji Servisi’nde 2 tane çocuk onkologu vardır. Çocuk Onkoloji Servisi’ndeki nöbet sorunu mevcutta Çocuk Hastalıkları Uzman hekimlerinden hizmet alınarak aşılmaya çalışılmaktadır. Ancak Bakanlığımız bu teknik sorunu aşmak için gerekli çalışmaları başlatmıştır.”
***
İnce: Uzman kadro ve teknik yetersizlikler var

Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı Koordinatörü Övgü İnce, gerek çocuk hastaların gerek ailelerin gerekse vakfın Çocuk Onkoloji Servisi’nin yeni inşa edilen Onkoloji Hastanesi’ne taşınmasını istediğini kaydetti.

Çocuk Onkoloji Servisi’nin mevcut koşullarda ihtiyaca cevap veremediğini ifade eden İnce, “Mevcut servis, teknik bakımdan ve uzman kadro açısından yeterli değildir. Oda sayısı az olduğundan bazen iki çocuk aynı odada yatmak zorunda kalıyor, bu durum hem çocuklar için hem de çocuklara refakat eden ebeveynler için büyük sıkıntı doğuruyor. Bazı çocuklarımız okula gidemediğinden Eğitim Bakanlığı’nın tayin ettiği öğretmenlerle bu çocuklara hastanede eğitim veriliyor.  Bu çocukların hayatının büyük bölümü hastanede geçiyor. Dolayısıyla bu çocukların bir sınıfları ve kendilerini mutlu hissetmelerini sağlayacak bir oyun odası olması gerekiyor. Uzman kadrosu da yeterli değil. Serviste bir Çocuk Hematologu, bir de çocuk onkologu var. Uzman kadro eksikliğine dayalı nöbet sorunu nedeni ile Çocuk hastalıkları Servisi’nde görevli doktorlar gece Çocuk Onkoloji Servisi’nde hizmet veriyor” diye konuştu.

“Ailelere söz verilmişti”

Övgü İnce, öte yandan Onkoloji Hastanesi’nin projesi hayata geçirilmeden önce çocuk onkoloji hastaları ve aileleri ile de görüşüldüğünü, onlara nasıl bir hastane istediklerinin sorulduğunu, projenin daha sonra hayata geçirildiğini ifade etti.

Övgü, ancak daha sonra Sağlık Bakanlığı’ndan açıklama yapıldığını ve Çocuk Onkoloji Servisi’nin bazı teknik yetersizliklerden ötürü Onkoloji Hastanesi bünyesinde yer almayacağının belirtildiğini söyledi.
Bu değişikliğin hem çocuk hastalarda hem de ailelerinde büyük hayal kırıklığına neden olduğunu ifade eden İnce, “Çocuklar da aileleri de ayrıca çok üzüldü” diye konuştu.
Övgü İnce, “Bizim temennimiz yeni yapılan onkoloji merkezinde çocuk onkoloji servisinin de yer almasıdır. Kaldı ki, bu hususta ailelere söz verilmişti” dedi.