Haluk DOĞANDOR

Lapta Sağlık Merkezi’nde kontrole giden hastalara tarihi geçmiş ilaçlar veriliyor ihbarını değerlendiren Haberal Kıbrıslı Gazetesi olayı inceleyerek, haberin doğruluğunu ortaya çıkardı.

Tarihi geçmiş olduğu biliniyordu

Yapılan bir ihbarı değerlendiren Haberal Kıbrıslı Gazetesi, ismi bizde saklı olan bir hastaya, Lapta Sağlık Merkezi’nde yapılan kontrollerinden sonra verilen Dicloflex 50mg, Simvastatin 20mg, Lopin 5mg isimli ilaçların son kullanma tarihlerinin geçtiğini tespit etti. Kendisine tarihi geçmiş ilaçların verilmesinden sonra gazetemizi arayan hasta, yaşadıklarını anlattı. İsmi bizde mahfuz olmak üzere ilaç olayını anlatan hasta, Lapta Sağlık Merkezi’nde görevlilerin kendisine ilaçların tarihinin geçtiği, isterse kullanmayabileceği ve dışarıdan da alabileceği uyarısında bulunduklarını ifade etti. Kalp rahatsızlığı da geçiren hasta, “Bu nasıl bir ciddiyetsizlik, Sağlık Bakanlığı halkın sağlığını koruyacağı yerde riske ediyor” diye konuştu.

Lapta Sağlık Merkezi görevlileri ise gazeteye beyanat veremeyeceklerini, ancak ellerindeki ilaçların bu olduğunu savundular.

Hastalara günü geçen ilaçları vermeyin

İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Mertdoğan Soyalan ise, bu konuda ilgili kurumları hassasiyetle uyardıklarını, ilaçların günü geçmeden önce dairelerine başvurularak yenileriyle değiştirilmesini önerdi. Bu konuda titiz davrandıklarını söyleyen Mertdoğan Soyalan, hastane ve sağlık merkezlerinin, depolarındaki ilaçları sıklıkla kontrol ederek tarihi yakınlaşan ilaçları, tarihleri sona ermeden ayırmak suretiyle dairelerine göndermeleri, hastalara asla günü geçen ilaçları vermemeleri konusunda uyarıda bulundu.