Haluk DOĞANDOR

Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nde kurulacak diyaliz ünitesi için alınacak 10 diyaliz cihazı için açılan ihale en son yargının müdahalesi ile iptal edildi. İhalenin, 2011 model cihaz ile düşük fiyat ve 3. yıl hiç bakım masrafı istemeyen bir firmaya değil de, 2005 model diyaliz cihazı ile ihaleye katılıp daha fazla fiyat veren bir firmaya verilmesi üzerine, düşük fiyat veren firmanın yargıya başvurup ara emri almasıyla gözler Sağlık Bakanlığı’na çevrilmişti.

Sağlıkta süregelen ihaleleri mercek altına alan Haberal Kıbrıslı Gazetesi, Merkezi İhale Komisyonu’nun (MİK) açtığı ihalelerde “adrese teslim ihale şartnamesi hazırlandı” iddiaları üzerine geçtiğimiz haftalarda manşetten haber yapmıştı. Araştırmalar sonucu yapılan haberlerde “ihalelerden pis koku çıkıyor” denilmişti. Girne Akçiçek Hastanesi’nde kurulacak diyaliz ünitesi için alınacak ve Girne bölgesinden 60 diyaliz hastasının faydalanacağı 10 adet diyaliz cihazının ihale fiyaskosu yaşandı. Bunun ardından geçtiğimiz yılın son günlerinde de Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne alınacak 3 adet kardiyografi cihazı ihalesi de 3. ihale sonrası aynı şekilde itirazlar üzerine yargı tarafından ara emri ile durduruldu.

Merkez İhale Komisyonu bir ihaleyi beceremiyor

Yaşanan bu gelişmelerin ardından edinilen bilgiye göre ihalelerin MİK tarafından iptal edildiği ve sil baştan yaşanılacağı öğrenildi. Bu olaya en çok sinirlenen ve isyan eden diyaliz hastaları oldu. Girne bölgesinden her hafta Lefkoşa’ya diyaliz makinesine bağlanmak üzere giden hastalar “yeter artık” dedi. İki yıldan fazla süredir toplanan bağışların Sağlık Bakanlığı fonunda beklediğini söyleyen hastalar, “hayırsever kurumlar ve vatandaşlar para bağışlıyor, araç, edevat alıyor ama Merkez İhale Komisyonu bir ihaleyi beceremiyor” diye isyan etti.

Hastalar her hafta Lefkoşa’ya taşınmaktan bıktıklarını, “MİK bu ihaleyi beceremeyecekse biz kendi paramızla bu makineleri alırız, zaten devletten para çıkmayacak, toplanan paralar bağış, bir de bizim paralarımızla ihalelerden birilerine pay çıkarmaya çalışıyorlar” diye tepki gösterdi.

Hasta nakil aracı alındı geliyor

Girne bölgesinde bulunan hastaların sadece kent merkezinde olmadığının bilgisini veren ilgililer, bu hastaların Girne’ye bağlı belde ve köylerden geldiklerini, sıkıntı çektiklerini belirtti. Merkez İhale Komisyonu halktan toplanan bağışlara rağmen bir türlü ihaleyi gerçekleştiremezken, edinilen bilgiye göre hastaları Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nde kurulacak diyaliz ünitesine taşımak için toplanan bağışlarla alınan diyaliz hasta aracının önümüzdeki hafta hastaneye gelmesi bekleniyor. 
Hastalar perişan, ünite cihazları bekliyor

Gazetemiz hazır vaziyette, ancak alınacak 10 adet diyaliz cihazını bekleyen üniteyi ziyaret etti. Tüm işlemleri tamamlanmış, hasta yatakları yerleşmiş olan ünitede, sadece makinelerin eksik olduğu görüldü. Hatta böbrek diyaliz ünitesi için temiz su arıtma makinelerinin devam eden montaj çalışması da bitmek üzereydi. Tüm bunların tamamlanmasına rağmen çeşitli nedenlerle bir türlü tamamlanamayan ihaleler yüzünden onlarca hasta perişan oluyor. Hastalar artık son çare Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na çağrı yaparak, bir an önce bu cihazların alınmasıyla mağduriyetlerinin son bulmasını istedi. 

img_0330.jpg

unite-icin-su-aritma-sistemi-tamamlandi.jpg