Duygu Alan

Lefkoşa’da 40 yıl önce inşa edilen Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi binası artık ayakta durmakta zorlanıyor.

Ülkede artan nüfusa oranla yatak kapasitesi de yetersiz kalan hastanede hasta odaları çağdışı, ameliyathaneler sayıca yetersiz, polikliniklerde ise sistem çökmüş durumda.

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde aşırı yığılma nedeni ile sağlık çalışanları hizmet vermekte ciddi sıkıntılar yaşıyor.

Acil Servis tıkandı

Sağlık sisteminin birinci ve ikinci basamağı olan sağlık ocakları ve diğer hastanelerden yeterli personel ve araç gereç olmadığı gerekçesi ile donanımlı sağlık hizmeti alamayan hastalar, sistemin üçüncü basamağı olan Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne başvuruyor.

Polikliniklerde aşırı yoğunluk nedeni ile hafta içi her gün adeta izdiham yaşanırken hastanenin Acil Servisi de gün 24 saat hiç boş kalmıyor.

Acil Servis, acil hastaların yanı sıra acil olmayan hastalara da sağlık hizmeti vermek durumunda kalıyor.

Polikliniklerden o veya bu nedenden muayene sırası alamadığı için hizmet alamayan kişiler, özellikle mesai saati bitiminde hastanenin acil servisine başvuruyor.

Personel zor durumda

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yaşanan bir diğer sorun ise personel azlığı.

Artan nüfusa oranla sayıları az olduğundan hizmet vermekte zorlanan hekimler, son dönemlerde artan hekim istifalarının ardından iyice zora girdi.

Bir hekim birden çok serviste görev yapıyor, ihtiyaca göre dönem dönem diğer kamuya bağlı hastanelerde de hizmet vermek için görevlendiriliyor.

Hemşireler ise sistemi ayakta tutabilmek adına uykusundan, kendine ve ailesine ayırması gereken zamandan ödün vererek olağanüstü bir gayret ile mesleklerini icra ediyor.

Fiziki yapı çökmüş durumda

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bina ve yatak kapasitesi olarak da ihtiyacı karşılamaya yetmiyor.

40 yıl önce inşa edilen hastane binası dönem dönem yapılan küçük tadilatlar ve dış cephe bakımı ile ayakta tutulmaya çalışılsa da depremler, sel baskınları derken oldukça yıpranan bina, mimari olarak ayakta durmakta zorlanıyor.

Hastanede ameliyathane sayısı yetersiz, doktorlar operasyon yapmak için sıra bekliyor. Hasta odaları ise gerek araç gereç bakımından gerekse donanımı ile çağ dışı.

Yeni hastane inşa edilecekti

KKTC Sağlık eski Bakanı Ahmet Gülle’nin bakanlığı döneminde Türkiye’den davet ettiği uzmanlar, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi binasında yaptıkları inceleme neticesinde hastane binasının ömrünü tamamladığını kaydederek, yeni bir binanın inşa edilmesi gerektiği yönünde görüş belirtmişti.

Sağlık örgütleri yeni bir merkezi hastane inşa edilmesi gerektiği yönünde görüş birliği yaparken Salık eski Bakanı Salih İzbul da bakanlığı döneminde “Lefkoşa’ya yeni ve çağdaş bir devlet hastanesi yapılmasının zamanı geldi” diyerek yeni bir merkezi hastane yapılacağının sinyalini vermişti.

park-1.jpg

Park sorunu hiç bitmiyor

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde park sorunu ise kronikleşmiş durumda. Aşırı yoğunluk nedeni ile hastanenin ziyaretçi park yerleri sabahın erken saatlerinde doluyor, park yerinde yer bulamayan bazı vatandaşlar, birkaç metre yürümemek için aracını hastane avlusunda boş bulduğu yere gelişi güzel park ediyor. Engelli sürücüler için ayrılan park yerleri bile engelli olmayan sürücüler tarafından işgal ediliyor.

Adım başı gelişigüzel park edilen araçların yarattığı sıkıntı yetmezmiş gibi, kaldırımlar da işgal edilerek yayalar hiçe sayılıyor.

dere-002.jpg

Dere sorunu devam ediyor

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde tam bir çevre felaketine neden olan ve hastaların şifa aradığı yerde sağlık tehdidi oluşturan dere sorununa da yıllardır köklü çözüm bulunamıyor.
Hastanenin orta yerinde bulunan dere, pislikten geçilmiyor. Görüntü kirliliği bir yana dereden etrafa yayılan kötü koku, bölgede nefes almayı güçleştiriyor.

Lağım kokularının yükseldiği dere, özellikle yaz aylarında daha da çekilmez bir hal alıyor.