Suna Erden

Sağlık alanında kolaylık sağlaması amacıyla kurulan otomasyon sistemi dün yine çöktü. Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne sabahın erken saatlerinde gelen ve ilaç bekleyen hastalar mağdur oldu 

Devlet hastanelerinde hizmetlerin tamamını dijital ortama aktarılmasını amacıyla 2014 yılında hayata geçirilen otomasyon sistemi dün yine çöktü. Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne sabahın erken saatlerinde gelen ve ilaç bekleyen hastalar sistemin çökmesi ile mağduriyet yaşadı. Hastalar ilaçlarını alamadan evlerine dönmek zorunda kalırken, sistemin defalarca çöktüğü belirtildi. Kurulduğu günden beridir birçok kez çöken sistemin aşırı yüklemeden dolayı hata verdiğini söyleyen Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, bunun sebebinin 15.30’a kadar mesai yapmakla zorunlu olan doktorların ikinci işlerine gitmek için tüm işlemleri saat 09.00 -11.00 saatleri arasına sığdırmaya çalışması olduğunu söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Gardiyanoğlu, “Otomasyon ve randevu sistemine geçtik. Kamuda çalışan doktorların mesai saati öğleden sonra tamamlanıyor. Fakat bir hastanın saat 14.00’te veya sonrasında randevu alması mümkün değildir. Çünkü doktorlar ikinci iş yaptıkları için saat 11.00 sıralarında hastaneden ayrılmaktadırlar” dedi. 

"SİSTEM NEDEN OTURMADI"

Gardiyanoğlu, kamu hastanelerinde 2014 yılında otomasyon sistemine geçildiğini, bununla beraber e-reçete uygulamasının hayata girdiğini ancak aşırı yüklemelerden dolayı sistemde birçok kez arıza yaşandığını ifade etti. Gardiyanoğlu,e-reçete sisteminin ilaç alanında kontrolü sağlayacak ve denetimi kolaylaştıracak bir uygulama olduğunu, böylelikle ilaç ile ilgili suiistimallerinin önüne geçilebileceğini ifade ederek, “Her yeni uygulama biraz zorluk getirir ancak biz bir yıl önce otomasyon sistemine geçtik. İlk başlarda sorunlar yaşanabilir ancak bu kadar zaman geçtikten sonra halen sorun yaşanıyor olması düşündürücüdür” dedi. 

"AŞIRI YÜKLEMEDEN SÜREKLİ ÇÖKÜYOR" 

Remzi Gardiyanoğlu, reçetelerin bilgisayar sistemine hekimler tarafından girildiğini, bunun bir zaman dilimi istediğini belirterek, doktorların saat 09.00 sıralarında mesaiye başladığını, saat 11.00’a kadar tüm hastalara bakıp hastaneden ayrıldıklarını ve tüm işlemlerin iki saate sığdırılmaya çalışılmasından dolayı çökme olduğunu ifade etti. 

"MESAİ SAATİNDE İÇERİDE DOKTOR YOK"

Gardiyanoğlu, saat 11.30’dan itibaren polikliniklerde doktor bulmanın imkânsız olduğunu dile getirerek, “Otomasyon ve randevu sistemine geçtik. Kamuda çalışan doktorların mesai saati öğleden sonra 15.30’da tamamlanıyor. Fakat bir hastanın saat 14.00’te veya sonrasında randevu alması mümkün değildir. Çünkü doktorların mesaisi o saate bitmesine rağmen ikinci iş yaptıkları için saat 11.00 sıralarında hastaneden ayrılmaktadırlar. Böylelikle hastalar her zaman olduğu gibi yine beklemeye mahkûm edilmektedir” şeklinde konuştu. 

"İKİNCİ İŞİ GEÇTİK BARİ MESAİ SAATLERİNE UYSUNLAR" 

Sağlık Bakanlığını kurdukları otomasyon sisteminden dolayı takdir ettiklerini kaydeden Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, sadece sistemin kurulması değil sistemi yürütecek olan hekimlerin mesai saatlerine uymamasının da masaya yatırılması gerektiğini söyledi. Gardiyanoğlu, “Karnı ağrıyan çocuğa ultrason için bir ay sonraya randevu veriliyor. Kanser hastaları hastane kapılarında bekletiliyor. Doktorlar ikinci iş yaptıkları için kamu hastanelerindeki işler yürümüyor. Kimsenin halka bunu yapmaya hakkı yok. Biz Serbest Çalışan Hekimler Birliği olarak kendimiz için hiçbir şey istemiyoruz. Doktorların ikinci iş yapmasını geçtik bari mesai saatlerine uysunlar. Sağlık Bakanlığı bu konuyu ele alıp bir çözüme kavuşturmalıdır. Doktorların mesailerine uyup, hastaları bekletmemeleri için bakanlığı göreve çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.