“HER ZAMAN ARA ARA ELİMİZDE KALMAZ”: Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, “böyle bir şeye ihtimal vermiyorum. Çünkü çocuk aşıları ciddi konulardır ve çok önemlidir. İlk 5 yaşına kadar aşılar hastanelerde yapılır” derken, Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Çocuk Servisi Şefi Çiğdem Bakkaloğlu ise, “ciddi bir problem değildir. Her zaman ara ara elimizde kalmaz, ondan sonra gelir” dedi. Dr. Kıvanç Buhara ise, “Aşıların olmaması, çok vahim bir durumdur” diyerek, hastanelerde tükenen aşılardan özellikle Hepatit B’nin çok tehlikeli ve bulaşıcı bir hastalık olduğuna işaret etti.

SAĞLIK BAKANLIĞI HASSAS: Sağlık Bakanlığı’nın aşı konusunda çok hassas olduğu ifade edilen açıklamalarda, Aşı Çalıştayılarının daha önce yapıldığı, ülkemiz sağlığının çok daha ileriye gitmesi için hedefler konulduğu ve sorunların çözümü yönünde yoğun uğraş verildiği ifade edildi. İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Merdoğan Soyalan ise, 23 koli çocuk aşısının bu hafta içerisinde Türkiye’den uçakla gelmesinin beklendiğini söyledi.

Rana SARRO

Devlet hastanelerinde çocuk aşılarının iki haftadan beridir tükendiği öğrenildi. Ülkede faaliyette bulunan 10 civarı poliklinikte, çocuk aşılarından ‘beşli aşı, Pnökok aşısı ve hepatit B’ aşılarının tükendiği bildirildi.

Çocuklar için hayati önem taşıyan çocuk aşılarının hastanede bulunmamasının önemli bir eksiklik olduğu belirtiliyor.


BESİM: “BUNA İHTİMAL VERMİYORUM”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, “böyle bir şeye ihtimal vermiyorum. Çünkü çocuk aşıları ciddi konulardır ve çok önemlidir. İlk 5 yaşına kadar aşılar hastanelerde yapılır” dedi.

ÇOCUK SERVİSİ ŞEFİ: “HER ZAMAN ARA ARA TÜKENİR”

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Çocuk Servisi’nin Şefi Çiğdem Bakkaloğlu ise, “ciddi bir problem değildir. Her zaman ara ara elimizde kalmaz, ondan sonra gelir yani. Geçen hafta aşıları yaptık. Bugünlerde birkaç gün eksilmiş olabilir” diye konuştu.

“NE ZAMAN AŞI GELECEĞİNİ BİLMİYORUM”

Bir sorumuz üzerine ise Bakkaloğlu, devlet hastanelerinde toplam 6 çeşit çocuk aşısı yapıldığını belirtti. Devlet Hastanesi’nde aşıların ne zaman temin edileceğini sormamız üzerine ise Çiğdem Bakkaloğlu, bunun bilgisine sahip olmadığını söyledi.

SOYALAN: “23 KOLİ AŞI GELİYOR”

Konuyla ilgili açıklamalarına başvurduğumuz İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Merdoğan Soyalan ise, aşıların bu hafta içerisinde Türkiye’den uçakla bağış olarak geleceğini belirtti.  Hastanede tükenen aşıların Pnökok ve hepatit B aşıları olduğunu söyleyen Soyalan, tüm aşıların bu hafta içerisinde uçakla geleceğini açıkladı.

“MİKTAR FAZLA OLDUĞU İÇİN GECİKTİ”

Aşı miktarının fazla olması nedeniyle, uçağın boş olduğu bir güne ayarlanması gerektiğini kaydeden Soyalan, “bu hafta tüm aşılarımız gelecek. Yani sorun olmayacak” dedi. Soyalan, ülkenin yıllık ihtiyacı olan 23 koli aşının bu hafta içerisinde geleceğini belirterek, bir süre önce aşı temini için gerekli siparişlerin verildiğini de açıkladı.

BUHARA: “ÇOK VAHİM BİR DURUMDUR”
Konuyla ilgili bilgilerine başvurduğumuz Detay Gazetesi yazarlarından Dr. Kıvanç Buhara, sağlık alanında ciddi eksiklikler olduğuna işaret ederek, “aşıların olmaması ise, çok vahim bir durumdur” dedi.

“Hangi nedenden olursa olsun göz ardı edilecek bir yanı yoktur” diyen Buhara, aşıların sürekli olmaması halinde, aşısı bulunmayan çocukların, Afrika’dan gelen çeşitli bulaşıcı hastalıklara yakalanabileceğine dikkati çekti.

Dolayısıyla çocuk aşılamalarının sistematik olarak yapılması ve ertelenmemesi gerektiğini kaydeden Buhara, özellikle Hepatit B’nin çok tehlikeli ve bulaşıcı bir hastalık olduğuna işaret etti.

“BAKANLIK AŞI KONUSUNDA HASSAS”

Sağlık Bakanlığı’nın aşı konusunda çok hassas olduğu ifade edilen açıklamalarda, aşı çalıştaylarının daha önce yapıldığı, ülkemiz sağlığının çok daha ileriye gitmesi için hedefler konulduğu ve sorunların çözümü yönünde yoğun uğraş verildiği ifade edildi. Ülkemizde, ağlık alanında, ciddi sorunlar yaşanırken, bu sorunların çözümü yönünde, Bakanlık uhdesinde hızlıca girişim yürütüldüğü, ancak zaman zaman teknik nedenlerle, yaşanılabilen sorunların önüne geçmek için de faaliyetler yürütüldüğü, eksikliği olan bu aşıların biran önce temin edilebilmesi için çalışma yürütüldüğü kaydedildi.