Çiğdem AYDIN 

Uzlaşı yok

Kuzey Kıbrıs genelindeki tüm kamu hastanelerinde güvenlik hizmetlerini sağlayan Hudut  Özel Güvenlik Şirketi, geçtiğimiz akşam başlattıği şok eylemi sürdürüyor. 

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi önünde toplanan güvenlik görevlileri, Temmuz ayından bu yana Sağlık Bakanlığı ile Merkezi İhale Komisyonu arasında gidip gelen yeni ihalenin açılmaması protesto ederken, hükmetten herhangi bir açıklama gelmedi.

Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre, Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin güvenliğini sağlayabilmek amacıyla polisten de yardım istendi. Gazimağusa hastanesi yönetimi ise, bazı çalışanlarını güvenlik nöbetine kaydırdı. 

“Kararımızdan dönmedik”

Hudut Güvenlik Şirketi Danışmanı emekli Polis Müfettişi Nurettin Çıraklı, Diyalog Gazetesine yaptığı açıklamada, “Bizler kesinlikle kararımızdan dönmüş değiliz. Sağlık Bakanlığı’ndan bazı yetkililer bizleri aradı fakat bir uzlaşma sağlanamadı. Bizler zaten olmaz dedik ve olmayacak. Son sözümüz budur” dedi. 

Kamiloğlu: Şimdilik gerekli tedbir alındı

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Ramadan Kamiloğlu da Diyalog’a yaptığı açıklamada, yarına kadar geçerli olacak şekilde gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. Kamioğlu şöyle dedi:

“Bizler kendi bünyemizde gereken tedbiri şimdilik aldık. Hastane bünyesinde bulunan iki personelimizi görevlendirdik. Ayrıca buna ek olarak Polis Genel Müdürlüğü’nden de yardım talep ettik. Görevli polis arkadaşımıza ek olarak bir görevlendirme daha yapıldı. Hafta başında konuyla ilgili görüşmelerimiz olacak. Şu an için sıkıntımız yok.” 

Gülle: İhaleye çıkılacak

Öte yandan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, kamu hastanelerindeki güvenlik hizmetlerini sağlayan şirketin iş bırakmasını BRT’ye değerlendirdi.

Bakan Gülle, iş bırakma kararıyla ilgili haberlerinin olmayışından dolayı sıkıntı yaşandığını belirtti.
Gülle, ihaleye çıkılacağına işaret etti.

Gülle “ Bu konuda yıl sonuna kadar yeni bir ihale açılacaktı. Bir şekilde ihale kurallarına tam uyulmadığı eksik belgeler olduğu gerekçeleri ile bu ihale ertelendi. İhale iptal edildi ama Pazartesi, Salı yeniden açılıp, hızlı bir şekilde tamamlanacak” dedi.
Bakan Gülle sağlık konularında daha özenli davranılması gerektiğini de vurguladı.

“Firmalar zarar ettiklerini söylüyor”

Şirket yetkilileri ile temasları konusunda ise Bakan Gülle şunları söyledi;
Gülle, “Biz onlara ihaleye kadar devam etmelerinin daha doğru olacağını söyledik. Ancak onlar bir şekilde zarar ettiklerini ifade ediyorlar. Dolayısı ile çalışanlarını durdurma, işten çekilme kararı aldılar. Kısa bir süre için hizmet alımı şeklinde, yani bir hafta 10 günlük süre için ihale tamamlanana kadar, yani tüm firmaları da içerecek şekilde bir hizmet alımı yaparak bu sorun aşılacak. Bu kısa sürede ihale koşulları gerçekleşecek. “dedi.